1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Marina fakiri Türkiye'de yatırımlar hızlandı
Marina fakiri Türkiye'de yatırımlar hızlandı

Marina fakiri Türkiye'de yatırımlar hızlandı

Üst gelir grubuna hitap eden yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip Türkiye, marina sayısının yetersiz olması nedeniyle Akdeniz pazarından sadece yüzde 3,5 4 oranında pay alabiliyor.

A+A-

Turizm sektöründe 1980 sonrasında sürekli büyüyen Türkiye, marinacılıkta Akdeniz çanağındaki rakiplerinin çok gerisinde kalıyor. Akdeniz'de aslan payını Fransa, İtalya ve İspanya'nın aldığı marinacılıkta, Türkiye sahip olduğu 54 marina ve çekekin 21 bin 617 bağlama kapasitesiyle pazardan yüzde 3,5-4 oranında pay alıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, Türkiye'nin halen 7 milyar dolar civarında olan marinacılık gelirini 2023 yılında 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle yeni yatırımları başlatması sektördeki büyümeyi hızlandırdı. Marinalardaki dolu kapasite özel sektörün bu alana yatırım iştahını da kabarttı. Türkiye'deki yatırımlarıyla sektörde ilk sırada yer alan Koç ve Doğuş Holding, yurt dışına da açılarak Hırvatistan ve Yunanistan'da marinalar satın aldı.

Deniz Turizmi Birliği Genel Sekreteri Yusuf Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son birkaç yılda önemi anlaşılan marinacılığın gözde yatırım alanlarından biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye kıyılarında 54 marina ve çekekin bulunduğunu ifade eden Akgül, 21 bin 617 bağlama kapasitesinin yetersiz kaldığına dikkati çekti. Akgül, proje ve inşa halindeki 10 marinanın devreye alınmasıyla kapasitenin 26 bine çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

Türkiye karasularındaki marinaların ortalama yüzde 90 doluluk oranı ile hizmet verdiğini belirten Yusuf Akgül, İstanbul ve Antalya'nın yanı sıra, Bodrum, Göcek, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerindeki marinalarda bu oranın yüzde 100'e ulaştığını kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Türkiye'yi Akdeniz çanağında önemli bir aktör haline getirmek için başlattığı yatırımların sektöre dinamizm kazandırdığını vurgulayan Akgül, "Türkiye'de marinacılık devletle başladı. Özel sektör de bu alanda son yıllarda önemli yatırımlar yapıyor. Bakanlık 2023 için 35 bin bağlama kapasitesi hedefi koydu. Bu, Türkiye'nin Akdeniz'de dolaşan yatlardan daha fazla pay almak için önemli fakat zor bir hedef. Yatırımların izin süreci çok uzun sürüyor" dedi.

"Türkiye tercih ediliyor"

Akgül, üst gelir grubuna hitap eden yat turizminde en fazla tercih edilen rotalara sahip olan Türkiye'nin, marina sayısının yetersiz olması nedeniyle Akdeniz pazarından yüzde 3,5-4 oranında pay aldığını söyledi.

İstanbul, Antalya, Bodrum, Göcek, Kuşadası Fethiye gibi yoğun talep gören bölgelerdeki marinaların tamamen dolu olması sebebiyle yatçıların Akdeniz'de başka limanları tercih ettiğini dile getiren Akgül, "Yatçılar açısından gözde rotalar arasında yer alan kıyılara sahip Türkiye, doğal güzelliklerinin yanında diğer ülkelere göre daha yeni marinalara sahip olması, daha cazip fiyatlar sunması ve marinalara yakın noktalarda uluslararası uçuş bağlantısı bulunan havalimanlarının bulunması nedeniyle tercih ediliyor. Ancak bu bölgedeki marinalar talebe cevap veremiyor"
 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1425 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.