1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mare Forum 2011 Konferansı yapıldı
Mare Forum 2011 Konferansı yapıldı

Mare Forum 2011 Konferansı yapıldı

Sektörün uluslararası katılımıyla gerçekleşen Mare Forum 2011'de kriz ve sektörel sorunlardan, gelecek dönem hedeflerine kadar pek çok konu masaya yatırıldı.

A+A-

Polat Renaissence Otel'de 22 Mart'ta gerçekleştirilen Mare Forum İstanbul 2011'e dünyanın sektördeki tanınmış isimleri katıldı. Denizcilikte sorunlar, kriz döneminde denizcilik sektörü, gelişen ülkelerde denizcilik,  Uzakdoğu'nun sektörel gelişimi ve bölgelerin gelecek planlarıyla ilgili konular masaya yatırıldı.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu,RINA CEO’su Ugo Salerno, G.Bros Maritme S.A. Başkanı George Gourdomichalis ve dünya genelinde, sektörden pek çok önemli isim katılımcılar arasındaydı. Konferans Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu tarafından açıldı.  Denizcilik sektörünün önemli isimlerini buluşturan toplantıda açılışı yapan Kaptanoğlu, krizde Türkiye'nin başarılı grafiğini bozmadığını ve sektördekilerin ağır hasarlar alsalar da, bu krizi şimdilik kazasız belasız atlattıklarını anlattı.

Oturum açılış konuşmacısı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan oldu. Kalkavan, son dönemde pek çok şeyin değiştiğini dile getirdiği konuşmasında Japonya ve Ortadoğu'daki gelişmelerin sektörü yakından ilgilendirdiğini vurguladı. Türkiye'nin durumunu da değerlendiren Kalkavan, sektörün geçen seneyle kıyaslandığında bu sene çok daha iyi durumda olduğunu, hükümetin ekonomi politikalarının genel olarak ülke için iyi, denizcilik açısından zor bir süreci beraberinde getirdiğini belirtti. Kuruyük taşımacılığına krizin yeni etki etmeye başladığını anlattı.

Kuru yük iyi durumda, gemi inşada Çin tehlikeli büyüyor

 Metin Kalkavan, "Her şeye rağmen bugün Türkiye’de kuru yük pazarı konteynerden çok daha iyi durumda ve denizciliğin en kötü gününde bile kuru yük ilerlemesini sürdürdü. Gemi sahipleri için Türkiye çok güzel gelişen bir pazar olmasına rağmen gemi inşa için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Aktif olarak çalışan 70’ten fazla tersanemiz var ancak, çok istikrarlı çalışamıyorlar, iflaslar var. Biz herkesin düşündüğünden çok daha güçlüydük gemi inşa konusunda. Ama bu şu açıdan kötü, çünkü politikacılar hala çok iyi durumda olduğumuzu düşünüyor. İptal edilen ya da dondurulan  birçok kontrat var. Bu günkü duruma baktığımızda çok iyi  değiliz, bir gemi inşa ülkesi olarak, rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Dünya ekonomisinde gemi inşa sektörü en acımasız sektördür. Hükümetin sektörü bu rekabet içinde tutabilmek için yapması gereken çok şey var" dedi ve son dönemde gemi inşa sektöründe hızla ilerleyen Çin'i işaret etti, "Çin'i gemi inşa sektörü için bir tehlike olarak görüyorum".

Denizcilik sektöründe eğitimin önemine vurgu yapıldı

Konferansta konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kâmil Sağ ve , verdikleri dünya standartlarında eğitimi ve denizcilikte eğitimin önemini anlattı. DTO’yu temsilen bir konuşma yapan  MakroDenizcilik Yönetici Ortağı ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başak Akdemir de denizcilikte eğitimin önemine değindi. DTO’nun Türkiye’de denizci yetiştirmek adına yaptığı yatırımları anlatan Akdemir, “Prensibimiz, ‘denizci millet, denizci ülke’ ilkesi doğrultusunda ilerlemek ve oda olarak Türk denizciliğinde eğitim kalitesini yükseltmek” dedi.

Akşama kadar süren konferans, katılımcılarına sektördeki diğer meslektaşlarıyla tanışma, bir araya gelme fırsatı sundu.

virahaber.com

Bu haber toplam 1044 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.