1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Maket, gerçeğini aratmıyor
Maket, gerçeğini aratmıyor

Maket, gerçeğini aratmıyor

Çanakkale'nin Biga ilçesinde yaşayan maket ve model ustası Hakkı Şahin'in, Nusret Mayın Gemisi'nin 1/10 ölçeğinde ortaya çıkardığı maketi gerçeğini aratmıyor.

A+A-

İlçedeki atölyesinde her çeşit uçak, araba ve gemi çeşitlerini el hamaratlığıyla ortaya çıkaran Şahin'in son çalışması, 96 yıl önce Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılması büyük önem taşıyan ve savaş tarihine adını "Kahraman Gemi" olarak yazdıran Nusret Mayın Gemisi oldu.

Şahin yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaşadığı dönemlerde makine modelciliği eğitimi aldığını, Biga'da sanayinin pek fazla gelişmemiş olmasından dolayı mesleğini yapamadığını, daha sonra ise kendini maketlere ve modellere verdiğini söyledi. En son eserinin, Çanakkale Savaşları'nda Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlar sayesinde Çanakkale'nin geçilmezliğini sağlayan Nusret Mayın Gemisi olduğunu belirten Şahin, maketin aslının 1/10 ölçeğinde, boyunun ise 4.2 metre olduğunu dile getirdi. Şahin, maketin inşasına başlamadan önce yaklaşık 3 yıll ık bir arşiv araştırması yaptığına işaret ederek, "Böylelikle ilk önce bu konudaki birikimlerimi sağladım. Çeşitli projeler temin ettim. Arşiv yapımı oluşturduktan sonra geminin inşasına başladım. Yaklaşık 1.5 yılda bunu tamamladım" dedi.

Maketin en büyük özelliğinin, inşasında tamamen el işçiliğinin kullanılması olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Birden fazla olan elemanlarının imalatını yaparken kalıp sistemi kullandım. Dış ortamlarda durabilecek şekilde imal ettim. Bu zor oldu, ama sonucu güzel oldu. Yağmurdan, rüzgardan, sıcaktan, hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde yapımını sağladık. Polyester, bazı yerlerinde metal, bazı yerlerinde mukavemetli ahşaplar kullandım. Maketin tüm elemanları, gövde yapısı, güvertesi, teçhizi, donanımıyla gerçek geminin bire bir aynısı. Hatta sac yapısını bile orijinaline uygun oluşturdum. O dönem gemiler kaynaklı değil, perçinli özelliğe sahiptir. Görsellik açısından, gerçek geminin üzerinde ne varsa, maketinde de o var." Şahin, Çanakkale'ye her yıl çok sayıda ziyaretçi geldiğini, bunlardan bir kısmının pek çok şeyi göremeden evlerine döndüğünü belirterek, "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret için gelenlerin, Anadolu yakasına geçip, Nusret Mayın Gemisi ile ilgili hiç bir şey görmediklerini tespit ettim. Dolayısıyla ziyaretçilerin bir çoğunun günü birlik ziyaret şansı olduğu için, bunların Çanakkale'ye geçip bir çok şeyi göremedikleri düşüncesiyle geminin inşasına başladım. Böyle bir maketin, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 'nda sergilenmesi ziyaretçilere Nusret Mayın Gemisi'ni de görme imkanı sağlayacak. İsterim ki maket, Gelibolu Yarımadası'nda uygun bir yerde sergilensin" diye konuştu.

 Sondakika.com

Bu haber toplam 1211 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.