1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Lovund” gemisi denizle buluştu
“Lovund” gemisi denizle buluştu

“Lovund” gemisi denizle buluştu

Ada Tersanesi 2012 yılı Eylül ayında Norveç'teki bir firma için yapımına başladığı 4 feribotluk projenin üçüncüsü olan “Lovund” gemisini denize indirdi.

A+A-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gemicilik sektöründe teşvik konusunda size gereken desteği verememenin yolu AB taahhütlerimizden geçiyor" dedi.

sam_4043.jpg

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ada Denizcilik ve Tersaneİşletmeciliği tarafından Norveçli Fiskerstrand BLRT AS firması için inşa edilen M/F Lovund isimli geminin Tuzla'da denize indirilmesi dolayısıyla düzenlene törene katıldı.

Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye gemicilik sektöründe 2011 yılında 1,3 milyar dolar olan ihracat, geçen yıl dünyadaki ekonomik daralmadan dolayı bir milyar doların altına düşmüş olsa da sektörün gerekli destekler verildiği ve dünyada uygun piyasanın oluştuğu takdirde milyar dolarlarla ihracat yapacağına inandığını ifade etti.

2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde sektörün kendisine koyduğu 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yıllık yüzde 9,6 büyümesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, gemiciliğin aynı zamanda bir çok sektör için lokomotif sektör konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Çağlayan, "Bugün 3,6 milyon dwt inşa kapasitemiz, 15 milyon dwt'in üzerindeki tamir kapasitemiz ve yılda 650 bin tondan fazla çelik kullanan ve verdiği iş imkanı dolayısıyla bu sektörü seviyorum. Bundan dolayı Ekonomi Bakanlığı olarak sektöre gereken desteği her alanda veriyoruz. Bu sektöre inandığım, güvendiğim ve tersanelerin adeta bir istihdam deposu olmasından dolayı da bu destekler devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin uluslararası taahhütlerinin bazı imkansızlıkları karşılarına çıkardıklarını belirten Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en önemli kilometre taşı olan teşvik sistemlerinden birini 20 Haziran 2012'de yayınladık. Bu teşvik sistemini yaparken tüm sektörlerde uluslararası taahhütlerimize mutlak surette bağlı kalmak, ancak bunlar içinde yapabileceklerimizin de en azamisini yapmak üzere çalışma yaptık. Yapabildiğimiz şey gemi inşaat sektöründe tersanemodernizasyonunda gümrük, KDV istisnası ve SSK işveren payı uygulamasını yapıyoruz. Bu teşvik sisteminin mimarı olan biri olarak elimizin kolumuzun bağlı olduğu alanlarda başka türlü kendimize çıkış yolu bulmak için başka mekanizmalar icat etmeye çalıştık.

Yaptığımız en büyük mekanizmalardan biri de Türkiye'de üretilen veya satılan yük ve yolcu taşımaya yönelik gemi yatırımları için 5. bölge desteğini vermemizdir. Verdiğimiz az bir teşvik değil. Öncelikli teşvikler kapsamında bu teşviki koyduk. Türkiye'nin gerek gemi taşımacılığı kabiliyetinin artırılması gerek yük ve yolcu taşımacılığında Allah'ın bize bahşettiği denizlerimizi en iyi şekilde kullanmak ve sektörü motive etmek için bugün Adıyaman'da, Kahramanmaraş'ta, Tunceli'de yatırım yapan bir yatırımcı teşviklerden ne alıyorsa bu yatırımları yapan yatırımcıya da aynı teşvikleri sağlayan bir imkan getirdik. Bu yatırımı yapan yatırımcıya, 'Devlete ödeyeceğin verginin yüzde 40'ını sana bırakıyoruz' dedik. Bunu yarısını da yatırıma geçtiği an kullanabilme imkanı getirirken diğer taraftan yatırımcının yanında çalıştıracağı işçinin SSK işveren payının 7 yıl boyunca devlet tarafından ödeneceği bir imkan getirdik. Yine bu imkanla beraber yatırımcının yatırımında kullanacağı finansmanın faizinin de 700 bin lirasına kadar devlet tarafından karşılanacağı bir mekanizma getirdik. Yapabildiğimiz bu. Uluslararası taahhütler çerçevesinde ortaya çıkan ancak bu."

"Gayri ahlaki çalışan bankaları ahlaki çalışmaya davet ediyorum"

"Bankacılık sektörü finansman desteğini sizin sektöre yapmayacak da kime yapacak?" diyen Çağlayan, Türkiye'de bankacılık sektörünün çeşitli masraflar adı altında kolay para kazanmanın yolunu bulduğunu, sanayiciye ve ihracatçıya gereken desteği vermediğini ifade etti.

Çağlayan, "Gözümüz yok. Allah daha çok pazar kazandırsın, daha çok vergi ödesinler. Ancak gayri ahlaki çalışan bankaları ahlaki çalışmaya davet ediyorum. Bilhassa gayri nakdi kredilerde teminat mektubu konusundaki taleplerin en azından üretim ve istihdamların yüzü suyu hürmetine, yapılan yatırımları, teslimatları, ihracatları dikkate alarak biraz vicdana ve insafa gelerek yapmalarını bekliyorum. Bu noktada bankacılık sistemine herhangi bir müdahalede bulunma imkanına sahip değiliz. Ancak Bankalar Birliği ve BDDK'nın bu konuda mutlaka bankacılık sistemini yönlendirici tavsiyelerine ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

Gemi inşaat sektörünün birim ihracat kilogram fiyatının geçen yılki ortalamasının 5,19 dolar olduğunu bilgisini veren Çağlayan, "Önemli bir fiyat. Güney Kore ve Japonya'nın üstündeyiz. Gemi inşaat sektörümüzde markamızı, dizaynımızı, tasarımımızı ve donanımımızı yaptığımız müddetçe bu fiyatı neden 10-15 dolara çıkarmayalım? Bunları yapabilecek kapasiteye ve ve zekaya sahibiz" diye konuştu.

Törende, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Erkoç, Fiskerstrand BLRT AS Üst Yöneticisi Rolf Fiskerstrand, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz veKaradeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da bulundu.

Daha sonra kürsüye çıkan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasında;“ Bulunduğumuz bu Ada Tersanesinde bir rekor kırılıyor. Son zamanlarda böyle bir rekorumuz yok. Yaklaşık 600 kişi çalışıyor. Bu bizim sektörde yat inşaanın dışında gemi inşaada bu kadar küçük bir alanda bu kadar insan çalıştırmak gerçekten bir rekor. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

sam_4028.jpg

“Sayın Bakanım bu sektöre sahip çıkın”

Kalkavan:“Bu gemi bir kabuk. Kabuğun biraz daha ilerisinde başlangıç donanımı yapılmış ama tam donanımı yapılmamış bir gemi. Sayın Bakanım bu sektöre sahip çıkın. Kilogram başına bu geminin ihracat rakamı kabuk olduğu halde 6 dolar. Eğer işleyebilseydik 15 dolar. Sizin böyle yüksek değerde katma değeri olan çok fazla ürününüz yok. Hem istihtam yoğun, hem sermaye yoğun, size destek veren Türkiye Finansman Grubuna teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu gemileri finansa etmek cesaret ister” diye konuştu.

“Sayın Bakanım biliyorsunuzki sektörümün şuanda yüzde 10’luk bir kapasite ile çalışıyor. Çok düşük bir kapasite.Norveç’e baktığımız zaman ticari gemilerde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Hem işletmecilikte , hem inşada, hem ekipman imalatında çok iyiler. Norveç’in bizlerle buraya gelip iş birliği yapması çok önemli, çünkü biz onların neredeyse dörtte birini yarı fiyatına bu işleri burada yapabiliyoruz. Bugün baktığımızda tersanelerimizin çoğunda Norveç işleri var. Dolayısıyla ben sektörüm adına herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Plaket takdiminden sonra, dünya Kuran'ı Kerim okuma şampiyonu Selman Okumuş kuran tilavetinde bulunduğu törende, Pamuk Hoca adıyla da bilinen 105 yaşındaki Ali Yıldırım da dua etti. Ardından, M/F Lovund gemisi kurdele kesimiyle denize indirildi.

“Lovund” Gemisi Hakkında

Ada Tersanesi kriz döneminde yaptığı kontratlarla özellikle kısa sürede gerçekleştirdiği gemi teslimleri ile öne çıktı. Tersane, verimliliği arttırarak ve gemi teslim süresini kısaltarak sektörde yeni bir imalat anlayışı ortaya çıkardı. Kızağa 4 Mart 2013 tarihinde konulan Lovund gemisi kızağa konulmasından sadece 87 gün sonra denize indirildi. Daha önce aynı kızaktan 28 Şubat 2013 tarihinde gemisini de 25 Nisan 2013 de denize indirmişti.

Çift uçlu bir feribot olan gemi 71,2 m uzunluğunda, 14,5 m genişliğinde. Köprü üstü anten güvertesinin gemi taban hattından yüksekliği yaklaşık 22 metre. Norveç’te iç hatlarda, adalar ve fjordları birbirine bağlayan ulaşım ağının bir parçası olacak gemi, 249 yolcu, 50 otomobil taşıyabiliyor. Norveç’teki adalardaki balık endüstrisinin ülke içinde dağıtımını sağlayan soğutmalı TIR kamyonlarının da yararlanacağı feribotta, garaj güvertesinde özel dreyn sistemi de mevcut.

Ada Tersanesi 4 gemilik feribotlardan dördüncüsü olan “Tenna” gemisini de Temmuz sonunda teslim etmeyi planlıyor. Tersane, feribot projeleri dışında yine Norveç’e Offshore Supply Vessel, Platform Supply Vessel ve Fish Feeding Vessel yapıyor.

sam_4066.jpg

sam_4099.jpg

sam_3995.jpg

sam_4001.jpg

sam_3996.jpg

Daha fazla fotoğraf için tıklayınız: https://www.virahaber.com/foto-galeri/ada-tersanesinin-3.gemisi-lovund-denize-indirildi-210.htm

FOTOĞRAFLAR: AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

virahaber.com
 

Bu haber toplam 2533 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.