1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Los Angeles Limanı'na Türk antreposu
Los Angeles Limanı'na Türk antreposu

Los Angeles Limanı'na Türk antreposu

Geçen sene Los Angeles Limanı'nda bir antrepo oluşturulması için TİM'e öneride bulunduklarını belirten Bakan Çağlayan, "TİM yapmazsa Ekonomi Bakanı olarak biz yapacağız, başka yolu yok" dedi.

A+A-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçen yıl Los Angeles Limanı'nda büyük bir antrepo oluşturulması için Türkiye İhracatçılar Meclisine (TİM) öneride bulunduğunu ancak bunun gerçekleştirilmediğini belirterek, ''Bunu TİM yapmazsa Ekonomi Bakanı olarak biz yapacağız, başka yolu yok'' dedi.

Çağlayan, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere beraberinde bilişim ve savunma sanayi sektör temsilcileri ve iş adamlarından oluşan bir ticari heyet ile ABD'nin San Francisco şehrine geldi. Bakan Çağlayan, Los Angeles Ticaret Ataşeliği ve Türk-Amerikan İş Bağlantı Birliği tarafından verilen bilgilendirme toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl çok çeşitli vesilelerle Amerika;ya seyahatlerinin olduğunu, özellikle 6 eyalette temaslarda bulunduğunu ifade eden Çağlayan, bu eyaletleri tesadüfen seçmediklerini, ABD'nin ithalatının yaklaşık yüzde 62;sini yapan eyaletleri hedef aldıklarını söyledi.

Şimdi de San Francisco ve Seattle;de bilgi teknolojileri ve yazılım sektöründe dünyanın en önde gelen firma ve kuruluşların temsilcileriyle bir araya geleceklerini belirten Çağlayan, ''Amerika;da özellikle soft ware üzerinde çalışan birkaç şirketin Türkiye;de yatırım yapmak için benimle görüşme istekleri vardı. Şimdi yarından itibaren bu görüşmeleri yapacağız'' dedi.

Türkiye'nin bilişim sektörüne büyük önem verdiğini anlatan Çağlayan, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'un bilişim vadisi olarak ilan edildiğini anımsattı.

Çağlayan, hükümet olarak ihracatta ve üretimde ileri teknoloji ve yüksek katma değeri olmazsa olmaz kabul ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin sadece mal ticareti yapmadığını, hizmet ticareti de yaptığını ifade eden Çağlayan, hizmet ticaretinde Türkiye'nin net ihracatçı konumunda olduğunu ve ciddi şekilde döviz fazlası verdiğini söyledi. Bilişim ve yazılım sektörüne büyük önem verdiklerini anlatan Çağlayan, ''Türk insanın zekasını, gücünü, beynini ortaya koyduğu yazılım ve bilişim sektöründe de dünyada sayılı ülkeleri arasına gireceğimizden hiçbir endişemiz yok. 1 haftalık seyahat sırasında yapacağımız seyahatlerde bunları yakından göreceğiz. Dünyanın en önemli firmalarını ziyaret edeceğiz'' diye konuştu.

Çağlayan, temasları kapsamında sektörde pazar bulma ve ortaklık kurma konularında önemli çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Benim Ahmet'imin Mehmet'imin Corç'tan ne eksiği var. Allah'a şükürler olsun fazlamız var. Daha girişimciyiz, daha cesuruz ve bu konuda aklımızı pratikle daha iyi birleştirebiliyoruz. Ben bilişim sektörüne çok önem veriyorum. Sektörün daha evvel sanayici sayılması noktasında kanun çıkarken bunun kanuna konulması için de çok mücadele sarf etmiştik.''

Türkiye'nin ABD ile ticaretine de değinen Çağlayan, ABD'ye yapılan ihracatın yok denecek kadar az olduğunu söyledi. ''Bu konuda ABD'lilere kızmamızın bir anlamı yok kendimize kızacağız'' diyen Çağlayan, burada yapacakları görüşmelerde ABD pazarlarına neden girilemediğini irdeleyeceklerini kaydetti.

KÖSTEKLERİ TEK TEK TESPİT ETTİK

Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatçıların sonuna kadar yanında olduklarını belirten Çağlayan, ''Yapılabilecek destekler, bu işi engelleyen kösteklerin ne olduğunu tek tek şu anda tespit etmiş durumdayız'' şeklinde konuştu.

ABD'ye daha önce gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanına, Los Angeles Limanında büyük bir antrepo oluşturulması için öneride bulunduğunu anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Geçen gelişimizde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımıza söylemiştim bir sipariş vermiştim. 'Gelin bizim ABD'ye yapmış olduğumuz ihracatta tedarikin en kısa sürede yapılması için gerekirse büyük bir antrepo Los Angeles limanında tutalım ve buraya Türkiye'den en çok ihracat yapılan ürünleri muhafaza edip depolayalım, bunları isteyene anında teslim edelim' diye. Çünkü uzak yol ister istemez dezavantajlar getirebiliyor. Ama bunu TİM yapmazsa Ekonomi Bakanı olarak biz yapacağız, başka yolu yok.''

Çağlayan, 2 trilyon dolar olan ABD pazarından yüzde 1 bile pay alınması durumunda bunun 20 milyar dolar olacağına işaret etti.

CUMARTESİ GÜNÜNÜ 2 KEZ YAŞADIM

Dün Güney Kore'de olduğunu anımsatan Bakan Çağlayan, saat farkı nedeniyle cumartesi gününü 2 kez yaşadığını söyledi. Çağlayan, ''Güney Kore'den gelen heyetteki arkadaşlarımla birlikte cumartesi gününü 2 kere yaşıyoruz. Dün cumartesiyi biz Kore'de yaşadık. Dün saat 6'da uçağa bindik. Kalktık 11 saat yol geldik. ABD'ye geldiğimizde yine ayın 13'ü yine cumartesi ve saat 12 idi. Hayatımda ilk defa bir cumartesiyi 2 kere yaşıyorum. Yani bu şaka gibi bir şey. 1 günü tam 40 saat yaşıyoruz. Sene sonunda Allah ömür verirse sizler bir yılı 365 gün yaşayacaksınız, biz 366 gün yaşayacağız'' dedi.

LOS ANGELES TİCARET ATAŞESİ

Los Angeles Ticaret Ataşesi Yavuz Mollasalihoğlu, ABD pazarında rekabetin zor olduğunu, ürünlerin yanı sıra pazarlama zincirinde de her şeyin çok iyi tasarladığını anlattı.

Türk firmalarının nerede şanslarının olabileceği konusunda araştırma yaptıklarını belirten Mollasalihoğlu, hedeflerinin en kısa zamanda Los Angeles;ta bir Türk Lojistik Merkezi kurulması olduğunu kaydetti.

Bu merkezde rekabette zorlanılan ürünlerde tek elden pazarlama kaynaklarının kullanılabileceğini ifade eden Mollasalihoğlu, tüm Türk firmaları adına hareket edecek bir danışmanlık firmasının da bu çerçevede faaliyete geçebileceğini belirtti.

Bunun üzerine Bakan Çağlayan ise TİM yetkililerine ''Bu lojistik merkezini bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Siz elinizi çabuk tutmazsanız, başka talipleri var'' dedi.

Türk Amerikan İş Bağlantı Birliği (TABC) Başkanı Efe Orhun da konuşmasında bir süre önce Yahoo'nun bir Türk şirkete talip olduğunu söyleyerek, ''İlk defa bir Türk şirket Yahoo'ya 50 milyon dolara bünyesindeki şirketi satıyordu. Ancak fiyat az geldi. Dolayısıyla satıştan vazgeçildi'' diye konuştu.

Türkiye olarak tanıtımda yol kat edilmesi gerektiğini vurgulayan Orhun, ''Adamlar bizi folklor kıyafeti ve tarihi anlamda görmeye alışmış. Silikon Vadisi, teknoloji deyince şaşırıyor'' diye konuştu.

Heyette yer alan işadamlarından Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da ABD ile Serbest Ticaret Anlaşmasının bulunmadığını, birinci çözülmesi gereken konunun bu olduğunu söyledi.

Zaman

Bu haber toplam 978 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.