1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. “Lojistik Merkez Projeleri” GYF’ler tarafından takibe alındı
“Lojistik Merkez Projeleri” GYF’ler tarafından takibe alındı

“Lojistik Merkez Projeleri” GYF’ler tarafından takibe alındı

Gayrimenkul Yatırım Fonları, TCDD tarafından geliştirilen büyük ölçekli lojistik merkez projelerini yakın takibe aldı.

A+A-

Son dönemin yükselen yatırım aracı gayrimenkul yatırım fonları (GYF), lojistik sektörüne yepyeni bir açılım sunacak. TCDD bünyesindeki 20 lojistik merkezinin GYF’lerin kapsamına alınması halinde dünya çapında 600 milyar dolara ulaşan yatırım potansiyelinden yararlanılması bekleniyor. Kısa bir süre önce Yatırım Direktörü olarak Omurga Portföy bünyesine katılan İlhami Akkum, “Bu hacmin yüzde birinin bile ülkemize yönlendirilmesi sayısız fırsat yaratacak” diye konuştu.

Uzun yıllar yurtiçi ve yurt dışında gayrimenkul firmalarında yönetici pozisyonunda çalışan İlhami Akkum, Omurga Portföy’de yatırım ve projelerden sorumlu olacak. Bu kapsamda GYF’lerin yurt dışındaki gibi Türkiye’de daha aktif şekilde kullanılması için lojistik dağıtım merkezlerini incelediklerini dile getiren Akkum, kontrat lojistiğinin, kiracı riskine göre düzeltilmiş getiri açısından konut sektörüyle birlikte en güvenilir paydaş olduğunu söyledi. Akkum, “Gerek kamu maliyesini, gerekse özel sektör finansçılarını en zorlayan konuların başında büyük ölçekli alt ve üst yapı projelerine fon temini geliyor. TCDD tarafından geliştirilmekte olan çok büyük ölçekli lojistik merkez projelerinin değerlendirilmesini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

hanjin-arkas-lojistik.jpg

Lojistik potansiyeli yükselişte

Küresel gayrimenkul yatırım sektöründe lojistik dağıtım merkezlerinin çok önemli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Akkum, sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik dağıtım merkezlerini de içeren küresel ticari gayrimenkul yatırım hacmi 600 milyar dolar civarında. Bu hacmin yüzde birinin bile ülkemize yönlendirilmesinin birçok olumlu etkisi olabilir. Bölgesel bir lojistik üssü olan ülkemizde, uluslararası trafikle eşzamanlı olarak, kontrat lojistik iş hacmi de sürekli artıyor. E-ticaret işlemleri ise her yıl bir önceki yılın yarısından fazla artıyor. Devlet destekli ve garantili yatırımlar olan TCDD Lojistik Merkezleri’ni menkulleştirecek GYF’nin oluşturulması hem gayrimenkul hem de kontrat lojistiğindeki dinamikleri birleştirerek yepyeni fırsatlar oluşturacak. Bu potansiyelin GYF’ler için dinamo etkisi yaratacağına inanıyoruz.”

Yasal düzenleme gerekiyor

TCDD’nin öncelikle organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu 20 noktada lojistik merkez yapmayı planladığını aktaran Akkum, “Buralarda, konteyner yükleme boşaltma ve stok alanları, tır parkları, gümrüklü sahalar, bürolar, bakım-onarım tesisleri, akaryakıt istasyonları ve tren teşkil, kabul ve sevk yolları bulunacak. Bu merkezler Samsun, Uşak, Denizli, Köseköy, Halkalı, Eskişehir ve Balıkesir’de işletmeye açıldı. Bozüyük, Mardin, Erzurum, Mersin, Kahramanmaraş ve İzmir’de yapım işleri sürüyor. SPK mevzuatı çerçevesinde işletmeye açılmış merkezlerin GYF’lerin kapsamına alınması fırsatını kaçırmamalıyız” dedi.

trenlojistik.jpg

Dünyada GYF’nin lojistik sektörü yatırımları

  • Kuzey Amerika’da yerleşik Everstone Capital ve Realterm Global tarafından yönetilen IndoSpace fonları Hindistan’daki sanayi ve lojistik tesislerine yatırım yapıyor. IndoSpace I ve II kapalı fonlarının toplam büyüklüğü 584 milyon dolar.
  • Uluslararası bir yatırımcı olan The Real Estate, Frankfurt merkezinden 3 milyar dolarlık bir fon portföyünü yönetiyor.
  • FIBRA Macquarie Meksika’nın yatırım portföyünü ağırlıklı olarak endüstriyel mülkler oluşturuyor. Meksika’da 270’den fazla gayrimenkulden düzenli ve sürekli getiri elde ediyor.
  • Global Logistic Properties Limited Çin, Japonya, Brezilya ve ABD’de yaklaşık 52 milyon metrekare kapalı lojistik alanını portföyünde bulunduruyor. 118 şehirdeki 4 binden fazla kullanıcı bu tesislerden yararlanıyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2951 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.