1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Limanlar, sorunlar ve çözümler konuşuldu
Limanlar, sorunlar ve çözümler konuşuldu

Limanlar, sorunlar ve çözümler konuşuldu

Bu yıl 3. Kez gerçekleştirilen Port Finance International Karadeniz, 1-2 Mart günleri İngiltere Konsolosluğu’nda gerçekleştirildi. Temsilcilerin Limanlarla ilgili bilgiler verdiği ve Limancılığın gelişimiyle ilgili sorunların konuşulduğu toplantıya Türkiy

A+A-

Toplantı’da konuşan Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Lojistik destekleme çalışmaları kapsamında, TCDD tarafından Liman bağlantıları olan “Lojistik Köy”ler oluşturulması yoluna gidildiğini anlattı ve ardından yük taşımada 2003-2010 yılları arasındaki faaliyetlerin karşılaştırmasını yaptı. Buna göre 2003-2010  yılları arasında Transit yük taşımada Türkiye’de %6’dan %20’lere ulaşıldı. Ro-Ro ve konteyner taşımacılığında dikkat çeken limanlar; Yenice, Ambarlı, Samsun, Trabzon, Zonguldak ve Mersin limanları oldu ve 2011 yılında bu limanlarda 1 milyon araç beklendiği belirtildi. 2010 yılında Ro-Ro taşıma bazının 2003 yılına oranla %46 geliştiğini belirten Poyraz, kruvaziyer taşımacılıkta 2003 yılından bu yana yüzde 200 artış olduğunu fakat son iki yılda Türk denizlerinde Kruvaziyer gemi ziyaretinin azaldığını belirttiği konuşmasında, “Ziyaretin azalması nedeninin, gemilerin boyutlarının büyümesinden kaynaklandığını düşünmek yanlış olmaz” diyerek, bu durumun sektörü korkutmaması gerektiğinin sinyallerini verdi.  Poyraz, konuşmasının devamında, önümüzdeki dönemde hayata geçmesi planlanan projelere de değindi ve 7 adet kruvaziyer liman projesinin gündemde olduğunu belirtti. Nabucco projesi sonucunda, Türkiye’nin gelecek yıllarda Avrupa için enerji koridoru olacağının altını çizdi.

Talep var, kapasite yok

Garanti Bankası başkan yardımcısı İdil Gürsel, konuşmasında, Türkiye’deki liman potansiyelinin arttığını ve gelecek beş yıl içerisinde 6 milyar dolarlık yatırım beklediklerini söyledi. Marmara bölgesindeki limanlara yatırım yapılacağını belirten Gürsel, önümüzdeki dönemde İzmit Limanına yatırım yapılacağını ifade etti. Türk Liman sektörünün sorunlarına da değinen Gürsel, sektördeki en önemli sorunun bazı limanların talebi karşılayamaması olduğuna dikkat çekerek; Rekabet, Özelleştirme imtiyazlarının sınırlılığı, prosedürlerin uzunluğu, liman projeleri için onay alınacak birden çok mercii bulunması, lisanslar için düşük prosedürler, mortgage sorunlarının da es geçilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye’nin bir dev olarak ortaya çıkması çok zor”

Toplantıda konuşan HPC Ukrayna Başkanı, Klaus Schmöcker Ukrayna’daki ve Kardeniz’e kıyısı bulunan ülkelerdeki konteyner limanlarının durumundan bahsederken, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında bir konteyner Limanına sahip olmadığına vurgu yaptı ve “Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu konuda bir dev olarak ortaya çıkması çok zor” diyerek Türkiye’nin bu alandaki eksiğine vurgu yaptı.

 Virahaber

Bu haber toplam 1163 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.