1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Liman ve lojistik üssü oluyor
Liman ve lojistik üssü oluyor

Liman ve lojistik üssü oluyor

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (GTSO) alınan bilgiye göre, coğrafi yapı itibarıyla stratejik öneme sahip bir bölgede yer alan Gemlik, Türkiye'nin önemli sanayi tesislerine ev sahipliği yapıyor.

A+A-

Sanayileşmesi Büyük Önder Atatürk'ün açılışını yaptığı Sunğipek fabrikasıyla başlayan Bursa'nın Gemlik ilçesi, otomotiv, demir çelik, makine, mermer ve zeytin sektöründe adından söz ettiren firmaları barındırıyor.

Otomotiv, gıda, demir çelik, mermer ve zeytin sektöründe dev firmaların üretim yaptığı Gemlik, özellikle son yıllardaki yatırımlarla liman ve lojistik alanında adından söz ettirmeye başladı. Gemlik, ihracatta üçüncü sırada bulunan gümrük müdürlüğü ve devam eden yatırımlarıyla özellikle liman alanında adeta İstanbul'un tahtına göz dikti.

GTSO Başkanı Kemal Akıt, Gemlik'te sanayinin, 1935 yılında Celal Bayar'ın temelini attığı ve 1938 yılında büyük önder Atatürk tarafından açılışını yaptığı Sunğipek fabrikasıyla başladığını belirterek, bunu zeytinyağı ve sabun fabrikalarının izlediğini söyledi.

Bugün gelinen noktada ise ilçenin, Türkiye'nin sayılı belli başlı sanayi bölgeleri arasında yer aldığını dile getiren Akıt, şöyle devam etti:

'Türkiye genelinde 5 büyük sanayi tesisi bölgemizde bulunuyor. Özellikle serbest bölge ile Gemlik, çok önemli bir konumda yer alıyor. İlçeye yatırımın temel etkeni hiç şüphesiz ki limanlarımız ve lojistik hizmetlerdir. Firmalar, nakliye masrafları en aza indirilerek limanlarımız üzerinden ihracat ve ithalat işlemlerini gerçekleştiriyor.''

Bursa ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiriyor
Akıt, bugün rotasını sanayi ve limancılık üssü olma alanına çeviren ve bu yönde hızla ilerlemeye devam eden Gemlik'teki serbest bölgede 9 bin kişi istihdam edildiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

''Bursa, İstanbul'dan sonra 2'nci büyük ihracat ilimizdir. Bursa, geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi ve bunun 8 milyar 750 milyon dolarla yüzde 60'lık büyük bölümü Gemlik'ten yapıldı. İhracatta Türkiye sıralamasına baktığımızda, ilk sırada Halkalı Gümrük Müdürlüğü ikinci sırada ise İzmir Gümrük Müdürlüğü geliyor. Gemlik Gümrük Müdürlüğü ise üçüncü sırada bulunuyor. Yapılan yeni yatırımların sıklığı ve yeni liman yatırımları gösteriyor ki, Gemlik gelecekte Türkiye'nin liman ve lojistik üssü olacaktır.''

Gemlik'in Türkiye'nin sanayi, lojistik ve liman kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Akıt, ''Her geçen gün yeni yatırımlar yapılmaktadır. Özellikle limancılık hizmetleri konusunda son derece hızlı bir gelişim yaşanıyor. Yeni liman yatırımları başladı. Gemlik Gübre Sanayi A.Ş, liman sahasını büyüterek başlattığı yeni liman inşasına devam ediyor'' dedi.

Akıt, Gemlik'in otomotiv yan sanayi, demir çelik, makine, mermer, zeytin ürünlerinde güçlü olduğunu ifade ederek, ilçenin liman ve lojistik üssü hedefine kısa zamanda ulaşacağını bildirdi.

Gemlik sanayisinde büyümeyle birlikte, kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını ve bu konuda ihtiyacı belirlediklerini dile getiren Akıt, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda, hem işsizlik oranını azaltmak hem de iş gücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi başlatılmıştır. Bu proje çerçevesinde yapılan iş gücü ihtiyaç analizleri sonrasında işsizlere ve iş verenlere fırsatlar sağlayacak meslek edindirme kursları açılacak ve projeye katılan firmalar İŞKUR tarafından o ilde açılacak kurslarda talep belirtmek suretiyle söz sahibi olacaklar.''

Star


 

Bu haber toplam 849 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.