Kuzey Kutbu buzulları gençleşiyor
ABD'li ve Japon uzmanların 'Arktika'da erime hızlanıyor' tezine karşı Rus uzmanlardan anti-tez geldi.
ABD Kar ve Buz Enformasyon Merkezi, Japon meslektaşlarının elde ettikleri verileri doğruladı. Arktika’da deniz buzlarının kapladığı saha Ağustos ayında, uydular vasıtası ile gerçekleştirilen gözlemlerin tarihinde ilk kez 4,1 milyon metre kareye kadar düştü. Bu, 18 Eylül 2007’de kaydedilen en düşük düzeyden 70 bin metre kare daha az bir göstergedir. Yabancı uzmanların tahminlerine göre buzla kaplı saha aynı hızla azalmaya devam ederse dünyanın buz şapkası 2040 yılına doğru tamamen eriyebilir. Rusyalı bilim adamları bu kadar kötümser tahminlerle hemfikir değildirler.
Rusya Coğrafi Bilimleri doktoru Genrih Alekseyev, elde edilen verilerin Arktika’daki buzların sadece mevsimlik bir özelliği yansıttığı yönündeki görüşünü belirterek şunları söyledi:
“Buzlar yaz mevsiminde eridikten sonra kışın yeniden oluşuyor. Gerçekte kışın buzla kaplı sahanın durumu biraz değişiyor ve bu saha çok yavaş bir hızla azalıyor. Kışın, öncelikle yeni oluşan buzlar gelecek yıla doğru bir metre ve daha da büyük bir kalınlığa ulaşıyor.
Arktika’da kışın yeni oluşan buzların kalınlığı yoğun olarak artmaya devam ederek 1-2 metreye ve kıyı yakınındaki buzların kalınlığı 2 metreye çıkıyor. Bunun için Arktika’da buzla kaplı sahada önemli değişiklikler yer almıyor.”
Genrih Alekseyev’in belirttiğine göre yazın Kuzey denizlerinde buzulların erimesi farklı şekilde gerçekleşiyor. Alekseyev’e göre Rusya için önemli olan denizlerde bu yıl buzlu sahanın her zamankinden dana geniş olduğu kaydedildi. Barents denizinde buz tabakası asgari düzeyde kalırken Kara denizi, Laptefler denizi, Doğu Sibirya ve Çukotka denizlerinde buzların kalınlığı 2007 yılının göstergelerini aştı. Bu yıl Arktika’da normalin üstünde sıcak bir yaz yaşandı. Böyle olmakla beraber Kuzey deniz yolu tamamen buzlardan temizlenmedi ve gelecekte de buzkıranlara gerek olacak.
ABD’li ve Japon bilim adamlarının buzulların erimesi konusunda tam tersi düşünen Genrih Alekseyev sözlerini şöyle sürdürdü: “Modeller vasıtası ile gerçekleştirilen incelemelerin sonuçları temelinde hazırlanan tahminlere göre yüzyılımızın sonlarına doğru yaz mevsiminde buzların hemen hemen tamamen ortadan kalkması beklenebilir. Kışın ise gerçekte aynı alanlar yeniden buzla kaplanacak. 2012 Yazında buzların görülmedik oranda erimesi, her halde sona ermek üzere olan ısınmanın sonu olarak nitelendirilebilir. Buz, iklimin ürünüdür ve hava değerleri ile buzların erime değerleri arasında tam bir benzerlik vardır.
Arktika ve Antarktika Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar tarafından uzun yıllar içinde gerçekleştirilen gözlemler, dünyanın iklim sisteminde 60 yıllık döngüsel değişikliklerin yer aldığını gösteriyor. Uzmanların hesaplarına göre şimdi yeni bir ısınma dönemi sona eriyor. Bundan önceki ısınma dönemi, 1930’lu-1940’lı yıllarda doruğa ulaşmıştı. Bu döngüsel değişikliklerin doğası hala belli değildir. Zaten okyanus yaşamının temelinde yatan kurallar da sonuna kadar anlaşılmış değildir”
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.