Kutupta balık tesisi açtı
İzmirli bir firma, kuzey yarımkürenin en son yerleşim yeri olan ve kutup bölgesinde bulunan, Rusya Federasyonu’na bağlı Murmansk şehrinde balık kutusu tesisi kuruyor.
Ürün satmadığı ülke kalmayan Türk ihracatçısı sınır tanımıyor. İzmirli bir firma, kuzey yarımkürenin en son yerleşim yeri olan ve kutup bölgesinde bulunan, Rusya Fede-rasyonu’na bağlı Murmansk şehrinde balık kutusu tesisi kuruyor. Ağustos ayında açılması planlanan tesis, tek geçim kaynağı balıkçılık olan bölgeye hizmet verecek.
Dünyada ayak basmadık yer bırakmayan Türk işadamları, şimdi de kutuplara el attı. Beş kıtada 246’yı aşkın bölgeye ihracat yapan işadamları, artık kutuplarda da iş yapmaya başladı. İzmirli işadamı, Ege Proses Makine’nin kurucu ortağı Ufuk Yercan, Kuzey Yarımküre’nin en son yerleşim yeri olan ve kutup bölgesinde bulunan, Rusya Federasyonu’na bağlı Murmansk şehrinde balık kutusu tesisi kuruyor. Bölgenin büyük balık avlama filosuna sahip bir firmasının projesini aldıklarını belirten Yercan, “Makinelerin montajı iki aydır devam ediyor. İki hafta sonra bölge valisinin de katılacağı büyük bir açılış yapılacak. Murmansk Plast adında bir firmaya ait fabrika, yaklaşık 1 milyon Euro’ya mal olacak. Tek geçim kaynağı balıkçılık olan bölge halkı, bu fabrikaya büyük önem veriyor.” dedi.
Girişimci işadamı Ufuk Yercan, kutuplarda fabrika kurma sürecini ve Türk makine sektörüne yönelik düşüncelerini anlattı. Dünyanın birçok yerinde fuarlara katıldıklarını ifade eden Yercan, Murmansk’taki projenin de buralarda kurdukları bağlantı sonucu doğduğunu söyledi. Proje sahibi firma yetkililerinin birkaç defa İzmir’e gelip incelemelerde bulunduğunu aktaran Yercan, “Bir örnek teşkil edeceği için Murmansk’taki projeyi baştan beri almak istiyorduk. Bunun için kuracağımız fabrikaya sadece makine garantisi vermedik, aynı zamanda strafordan en iyi balık kutusunun nasıl üretileceğini öğretme sözü de verdik. Bunun üzerine projeyi bize verdiler.” diye konuştu. 2010 yılında fuarlar vasıtasıyla yurtdışına açıldıklarını anlatan Yercan, şöyle devam etti: “Şimdiye kadar Pakistan, Fas, İsrail, Mısır başta olmak üzere birçok ülkede anahtar teslim fabrika kurduk. İsrail’e bile aramızda soğuk rüzgârlar estiği bir dönemde makine sattık. Şu anda Güney Amerika pazarına girme çalışmalarımız var, Brezilya’da acenteliklerimizi oluşturuyoruz.” Türk işadamları en son Büyük Okyanus’un ortasında takım adalardan oluşan Kiribati Cumhuriyeti’ne ihracat yaparak ürün sattığı bölge sayısını 246’ya çıkarmıştı.
Yaklaşık 50 kişinin çalıştığı, orta seviyede bir KOBİ olduklarını kaydeden Ufuk Yercan, Türk işadamlarına tavsiyelerde bulundu. Dünyanın her yerinde, kutuplarda bile iş imkanı olduğunu vurgulayan Yercan, “Yeter ki cesur olsunlar. Ufuklarını geniş tutsunlar. Türk okullarını örnek alsınlar. Bugün eğer Türk okulları 140 ülkede varsa neden Türk işadamları da 140 ülkede olmasın? Biz Murmansk’tan teklif alınca hiç endişe duymadık. Tek endişemiz, Türkiye şartlarında çalışan bir makinenin kutuplara adaptasyonuydu, bu sorunu da aştık.” diye konuştu. Makine sektörüne yönelik değerlendirmede de bulunan Yercan, sektörün Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşmada öncü rol üstlendiğini dile getirdi. Dünya makine ihracatında Almanya’nın lider olduğuna, Türkiye’nin de son yıllarda bu alanda bir atılım içinde bulunduğuna işaret eden Yercan, “Makine sektöründe dünyada bir tarafta Almanya, Avusturya ve İtalya, diğer tarafta Uzakdoğu var. Bir taraf yüksek teknolojiye sahip ve pahalı, diğeri ucuz ve kalitesiz. Türk makine sektörü, bunun ikisinin ortasında yer alıyor. Alman makinesine göre ucuz, Uzakdoğu’ya göre ise pahalı. Kalite, hizmet ve mühendisliğimiz iyi olduğu için bu tarz projeler, son yıllarda Türkiye’ye doğru kayıyor.” bilgilerini aktardı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.