1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kuşadası'nda balıkçılık sektörünün sorunları tartışıldı
Kuşadası'nda balıkçılık sektörünün sorunları tartışıldı

Kuşadası'nda balıkçılık sektörünün sorunları tartışıldı

Kuşadası Ticaret Odası’nda düzenlenen “Kuşadası ve Çevresi Balıkçılık Sektörü Sorunları” paneli sektör temsilcileri tarafından büyük ilgi gördü.

A+A-

Kuşadası Ticaret Odası’nda düzenlenen “Kuşadası ve Çevresi Balıkçılık Sektörü Sorunları” paneli sektör temsilcileri tarafından büyük ilgi gördü.

S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Cihangir, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Avlama Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan Lök, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz ve Ziraat Bankası Kuşadası Şube Müdürü Tolga Çetiner’in panelist olarak katıldığı ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden A. Şükrü Genç’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; Kuşadası için çok önemli olan balıkçılık sektörü sorunlarının tartışıldığı panele gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve sorunlar hemen çözüme ulaşmasa da panelin yol gösterici olacağını belirtti.

33-001.jpg

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Sekreteri Dr. Ülkü Merter’in, dernek çalışmalarını ve denizlerin temizliğinin önemini anlattığı konuşmasının ardından, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası’nda balıkçılıkla ilgili görüşlerini dile getirdi ve balıkçılığın geliştirilmesi ve ilerisi için fikir oluşturması açısından önemli olduğunu düşündüğü panelin organizasyonundan dolayı, Kuşadası Ticaret Odası Yönetimine teşekkür etti.

Panelist, S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, AB uyum yasaları kapsamında balıkçılıkta değişim ve dönüşüm başlamıştır. Ancak bu süreç sancılı geçmektedir” sözleriyle başladığı konuşmasında, balıkçılıktaki maliyetler ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın büyük yük getirdiğini, balıkçılığın gelişmesi için desteklenmesinin şart olduğunu belirtti. Bölge dışından gelen balıkçı teknelerinin aynı kaynaktan avlanmasının problem oluşturduğunu ve bölge balıkçılarını mağdur ettiğini sözlerine ekleyen Susam, trolle avcılık yapan teknelerin avlanma baskısının, küçük balıkçıları zor durumda bıraktığını ve trolle avlanmaya etkin önlemler alınması gerektiğini söyledi. Konuşmasının devamında “ mevcut balıkçı barınağının kiralanması işlemi tamamlanamadığından kooperatifimiz önemli bir gelir kaynağından olmakta, balıkçılarımız düzgün hizmet alamamaktadır” diyen S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam konuşmasında, amatör balıkçıların kaynaklar üzerindeki olumsuz etkilerine ve balık satış yerlerinin düzenlenmesinin önemine de değindi ve Kuşadası’ndaki balık avlanmasının sadece %20’sinin Kuşadalı balıkçılar tarafından % 80’inin ise dışarıdan gelen balıkçılar tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.

Sürdürülebilir balıkçılıkla ilgili konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Cihangir, balıkçılık konusunda geçmişten bugüne sadece teknolojinin geliştiğini söyledi ve doğal kaynakların çevrenin korunarak kullanılması gerektiğini, Kuşadası’nı konuşurken aslında genel sorunların konuşulduğunu belirtti. Ekosistem yaklaşımlı balıkçılık yönteminin kullanılması gerektiğini söyleyen Cihangir, genetik kaynakların kullanımında adil ve eşit paylaşılmasının doğru olduğunu da sözlerine ekledi. “İnsanlar da eko sistemin parçasıdır“ diyen Prof. Dr. Bülent Cihangir, balıkçılıkta stok kavramı ve stok araştırmaları hakkında da bilgi verdi.

222-002.jpg

Panel, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Avlama Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan Lök’ün konuşmasıyla devam etti. Su ürünlerinde sürdürülebilir avcılık hakkında konuşan Prof. Dr. Altan Lök, stokları koruma amacına yönelik av araçlarında seçicilik, hedef dışı- ticari olmayan av problemi, yakıt tüketimini azaltıcı yöntemler ve yapay resiflerle ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Diğer panelist, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz, kıyı balıkçılığının sorunları ve çözüm önerilerini içeren konuşmasında kıyı balıkçılığı nedir, özellikleri nelerdir konularında istatistikleri de içeren bilgiler verdi. Ege Bölgesinde su ürünleri avcılığı yapan işletmelerin sosyo-ekonomik analizi ile devam eden konuşmasına kıyı balıkçılığı için ne yapılabilir konusunu anlatarak devam etti. Ziraat Bankası Kuşadası Şube Müdürü Tolga Çetiner’in de balıkçıların yararlanabilecekleri teşvik ve destekler ile ilgili bilgi vermesinin ardından panel, sektör temsilcilerinin panelistlere soruları ile devam etti.

Katılımcıların çok yararlı geçtiğini ve bu konuda ilk defa böyle ciddi bir panel yapıldığını dile getirdiği panelin sonunda Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan tarafından panelistlere teşekkür belgeleri verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.