Kuşadası liman için yürüdü
Belediye önünde toplanan, aralarında CHP, DSP, DP, HEPAR, İP, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Balıkçılar Odası temsilcilerinin de bulunduğu topluluk, limanda planlanan yapılaşmayı ve balıkçı barınağının doldurulmasını protesto etti.
Belediye önünde toplanan, aralarında CHP, DSP, DP, HEPAR, İP, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Balıkçılar Odası temsilcilerinin de bulunduğu topluluk, limanda planlanan yapılaşmayı ve balıkçı barınağının doldurulmasını protesto etti.
Kuşadası Liman Platformu Sözcüsü Avukat Nilgün Öğünçlü, yaşanan süreçle ilgili bilgi verdi. Özelleştirme öncesi limanın Kuşadası’nın ekonomisine olumlu katkı sağladığına dikkat çeken Öğünçlü, “Ancak, özelleştirmeyle birlikte durum işletmeci lehine değişti. Yaşamın itici gücü ekonomi. Bizler, doğrudan veya dolaylı turizmden geçiniyoruz. Kuşadası’nın başkaca geçim kaynağı yok. İlçemizde 6 bin kişi ekmeğini doğrudan esnaflık yaparak kazanıyor. Zaman içinde nüfus arttıkça bu sayı da artıyor. Bu nedenle turizme gözümüz gibi bakıyoruz. Esnafımızın ekmeğine zarar veren adımların karşısına geçmeliyiz. Limanda haksız rekabete neden olan dükkanların açılmasıyla çarşımızdaki esnafımızın ekmeği her geçen gün küçüldü. Dükkanların da değeri düştü” dedi.
Çevreyi kirletiyor
Nilgün Öğünçlü, limandaki hukuksuz yapılaşmanın ikinci olumsuz etkisinin ise çevreyi kirletmek olduğunu savundu. Betonlaşmanın Kuşadası’nı çirkinleştiğini vurgulayan Öğünçlü, “Yeni planlarla daha da çirkinleştiriyorlar. Çok şükür, mahkeme kararları hakkımızı teslim etti. Şimdi yargı kararlarının uygulanmasının mücadelesini veriyoruz. İşgalciliği mahkeme kararıyla sabit olan işletmeciye ‘Defol’ diyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Sorun siyaset üstü
Platform adına hazırlanan bildiriyi okuyan Nazan Bozkurt ise yeni planlarla birlikte işletmeci firmanın limanda oluşturacağı 11 bin metrekarelik ticari merkezde ilçenin tüm turizm gelirlerini toplayacağına dikkat çekti. Sadece işletmeci firmanın çıkarlarının gözetilerek kente dayatılan liman projesinin kabul edilemez olduğuna yer verilen açıklamada, “Kuşadası’nın bütünselliği göz önüne alınmadan yapılacak, ‘firmaya özel’ planlamaların kentin dokusunu, ticaretini, sosyal yapısını olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir. Geçimini turizmden sağlayan kent sakinlerinin haklı ve yaşamsal arzusu, bu dayatmacı anlayıştan vazgeçilmesidir. Yaratılan ‘suni otopark sorunu’yla balıkçı limanı doldurularak, yapılacak işyerleriyle Kuşadası’nın tarihi çarşısı ve kent merkezi öldürülmek isteniyor. Kuşadası’nda turizmin gelişmesi ve sürdürülebilir olması, kentimizin topyekün hedefi olmalı. Balıkçı barınağı doldurulmamalı. Kaçak oldukları yargı kararıyla belirlenen dükkanlar kaldırılmalı ve ilave dükkanlar yapılmamalı” denildi.
‘İlave Dükkan Yok’ İddiası
Ege Ports İşletmesi ise gerçeği yansıtmayan ve kasıtlı bilgilerle kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Limanda 11 bin metrekarelik ticari alan oluşturulduğu iddialarının ‘mesnetsiz’ olduğunu savunan Ege Ports, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kuşadası Yolcu Limanı’nın hukuki ve resmi işletmecisi olduğu hususunda hiçbir şüphe bulunmayan şirketimiz, gündeminde mevcut balıkçı barınağının doldurulmasıyla ilgili bir faaliyet kesinlikle yoktur. Ayrıca, 31 Ocak 2011’de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca resen onaylanarak yürürlüğe giren ve halihazırda Kuşadası Belediyesi’nde askıda bulunan imar planlarında açıkça mevcut ve ilave sahalarda kesinlikle ilave ticari alanlar yapılamayacağıyla ilgili bakanlık tarafından konulmuş kesin hükümler bulunmaktadır.”
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.