1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kuşadası birinci sırada
Kuşadası birinci sırada

Kuşadası birinci sırada

Kuşadası'nın kruvaziyer turizminin en önemli kapısı olduğu belirtilerek, İzmir ve Kuşadası limanları arasındaki rekabetin turizme olumlu yansıyacağı bildirildi.

A+A-

Kuşadası'nın kruvaziyer turizminin en önemli kapısı olduğu belirtilerek, İzmir ve Kuşadası limanları arasındaki rekabetin turizme olumlu yansıyacağı bildirildi.

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, yaptığı açıklamada, limanın ilçe ve Türkiye açısından önemli bir hudut kapısı olduğuna dikkati çekerek, gemilerle ilçeye gelen turistlerin öneminin tartışılamayacağını bildirdi. Kuşadası Limanının Türkiye'nin en fazla turist girişi olan deniz sınır kapısı olduğunu kaydeden Akdoğan, gelen turistlerin hem Kuşadası, hem de Selçuk esnafına katkı sağladığını ifade etti.

Limanın, özelleştirilmeden önce, devlet eliyle işletildiği dönemde ayak bastı ücretlerinin daha ucuz olduğunu, bunun bir avantaj sağladığını belirten Akdoğan, ''Özelleştirme sonrası ayak bastı ücretleri arttı ancak liman teknolojik ve fiziki anlamda yenilendi. Bu da gelen turistlerin göz ardı edemeyeceği bir durum'' dedi.

İzmir Limanının da kruvaziyer turizmi açısından son bir kaç yıldır hareketli günler yaşadığını ifade eden Akdoğan, ''Kuşadası ve İzmir limanları arasında yaşanan rekabet, Türk turizmine yarayacaktır. Ancak bunun faydalı olması için mevcut pastayı paylaşmak yerine yeni hazarlar yaratılması lazım'' dedi.

DÜNYANIN EN ÇOK TERCİH EDİLEN 5 LİMANI ARASINDA

Kuşadası Egeports limanının, dünyadaki 300 liman içerisinde en fazla tercih edilen 5 liman arasında bulunduğunu belirten Limanın Genel Müdürü Aziz Güngör, 8 yılda yolcu sayısının yüzde 377 oranında arttığını kaydetti.

Bunda limana yapılan yatırımların önemli etken olduğuna işaret eden Güngör, limana 25 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını, bu yıl hedeflenen yolcu sayısının 800 bin kişi olduğunu bildirdi.

Limanın ISO 9001 Kalite Yönetimi, ISO 14001 Çevre Yönetimi ve OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kalite Yönetim Sistemi belgeleri olduğunu, bunun yanında Altın Çıpa, Skalite, Dünya Seyahat Ödülleri gibi sektörün ciddi sosyal kurumlarından ödüller alındığını dile getiren Güngör, ''Uluslararası platformda Monaco Ticaret Odası, limanımızı Doğu Akdeniz'in en iyi yönetilen limanı ilan etti. Lloyd's Cruise Magazine de bizi sektörün en hızlı büyüyen limanı seçti'' diye konuştu.

Limanın hem yarattığı istihdam, hem oluşturduğu sosyo ekonomik etkiler, hem de turizm açısından önemli bir ekonomik aktör olduğunu dile getiren Güngör, şu bilgileri verdi:

''Turizmin en fazla etkileşim içinde bulunduğu sektör ulaşımdır. Turistik ürün içinde, taşıma ulaştırma hizmetleri vazgeçilmez bileşendir. Limanlarımıza gelen yolcu trafiğinde ciddi artışlar yaşandığı ve deniz sınır kapıları yolcu trafiğinde geçmiş yıllara göre yoğunluk olduğu görülmektedir.

2002 yılında kruvaziyer limanlarımıza gelen yolcu sayısı 332 bin 702 iken 2008 yılında bu sayı 2 milyona yaklaşmış, yaklaşık 6 kat artış göstermiştir.

Yolcularımıza daha iyi hizmet verebilmek için iskelelerimizden birini 330 metreye, diğerineyse 413 metreye uzattık. Yaptığımız yatırımlarla on bin kişilik bir gemiyi limanda ağırlayabilecek duruma geldik.''

AA

Bu haber toplam 920 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.