Kürt petrolü taşıyan gemi zigzag çizerek gidiyor
Irak Kürdistanı'ndan çıkan ilk petrol kargosunu taşıyan ve ne alıcısı ne de varış yeri belli olan petrol tankeri, Bağdat'tan gelen yasal tehditler üzerine Akdeniz'de zigzag çizerek yoluna devam ediyor.
Irak'ın Kürt bölgesinde üretilen yaklaşık 1 milyon varillik ham petrol taşıyan tanker, online gemi izleme hizmetlerinin göstergelerine göre Pazartesi günü rotasını değiştirdi ve Fas'ın Muhammediye bölgesine yöneldi. İzleme servisinden edinilen bilgilere göre United Leadership adı verilen gemi önce Atlantik'e doğru giderken görüldü ve varış noktası olarak Meksika Körfezi belirdi.
Bu son adımın hemen öncesinde Pazar günü Bağdatlı yetkililer bir uyarı yaparak yarı özerk kuzey Kürdistan bölgesinden gelen petrolün Türkiye'den yasadığı bir şekilde yüklendiği ve Irak Petrol Bakanlığı veya Petrol Pazarlama Kurumu (SOMO) izinlerinin alınmadığını söyledi. Irak bu petrolü alan herhangi bir kuruma veya kişiye yasal yaptırımlarda bulunacağını da duyurdu.
SOMO tarafından yapılan açıklamada "Irak, söz konusu kargoyu almış olan veya almayı düşünen herhangi bir şirket veya şahısa yönelik bütün yasal önlemleri alma hakkını elinde tutuyor" ifadeleri kullanıldı.
Marshall Adaları'na kayıtlı petrol tankerinin sahibinin kim olduğu ve petrolün gemi limandan ayrılmadan satın alınıp alınmadığı net değil. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilisine dün bir açıklama için ulaşılamadı.
İki taraf da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KRG) bu petrolü nasıl pazarlaması veya karından nasıl yararlanması gerektiği yönünde yıllardır süregelen bir anlaşmazlık yaşıyor. Bağdat ve KRG uzun süren görüşmelere rağmen Kürdistan'ın kendisinden çıkan petrol ihracatının nasıl yönlendirileceği konusunda bir anlaşmaya varamadı.
Türk ve Kürt yetkililerinin açıklamalarına göre Ceyhan limanından 23 Mayıs'ta yola çıkan gemiye Aralık ayından bu yana Kürdistan'dan yaklaşık pompalanan iki milyon varil petrolün neredeyse yarısı yüklendi.
KRG Bağdat hükümetini Irak anayasasını delmekle suçlarken, Türkiye'ye bu konuda yasal bir yaptırım uygulama tehdidinin de "meşru olmadığını" belirtti.
Petrol sektörü uzmanları Bağdat'ın tehditleri ve Irak'ın küresel petrol pazarında olan ağırlığı nedeniyle geminin bir alıcı veya kendisini kabul edecek bir liman bulmakta zorlanabileceğini söylüyor.
Bir Akdeniz petrol işlemcisi özellikle Irak ile ilişkileri olan ülkelerin petrol tankerini bir "hastalıkmış gibi" görmezden gelmeye çalışacağını belirtti.
Kürt yetkililer uluslararası alıcılara satmayı planladıkları ve gelen paraları Türkiye Halk Bankası’nda tutacaklarını söylediği günde yaklaşık 300,000 varil ham petrolü Türkiye'ye pompalamak istiyorlar. Kürtlerin Türkiye'ye pompalanan ilk petrol ihracatı geçtiğimiz yıl Ankara ile gerçekleştirilen bir dizi anlaşmanın ardından geldi. Türk ve Kürt yetkililer anlaşmanın Irak'ın bağımsızlığına müdahalede bulunmadığını ve Bağdat'ın gelirlerin dağılımı konusundaki göstergelerine saygılı olduğunu belirtiyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.