Küresel ısınma okyanusları kaynatır mı?
Bilim insanları, bir kaya parçasının içine sıkışmış tonlarca ağırlığındaki eski deniz canlılarının dişlerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, 250 milyon yıl önce yaşanmış küresel ısınmanın izlerine rastladılar.
Bilim insanları, küresel ısınmanın boyutlarını ve potansiyel etkilerini araştırırken ilginç bir bulgu ile karşılaştılar. Bir kaya parçasının içine sıkışmış tonlarca ağırlığındaki eski deniz canlılarının dişlerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, 250 milyon yıl önce yaşanmış küresel ısınmanın izlerine rastladırlar. Ancak bu küresel ısınma, bugüne kadar hayal edemeyeceğimiz boyutlarda bir ısınmaydı.
Okyanus sularının tropik bölgelerde 60 derece sıcaklığa kadar yükseldiği bir sıcaklık, denizlerin neredeyse kaynamasına neden olmuş. 60 derece sıcak su, canlıların dayanamayacağı ve birinci derece yanıkların oluşacağı bir sıcaklık.
250 milyon yıl önceki bu ısınmada, okyanusun 60 dereceye kadar ısındığı bölgelerde, bugün hala hayat bulunmuyor. Toprak, ağaç veya bitki yetişmesine, tarım yapmaya izin vermeyecek derecede tahrip olmuş. Sadece yosunlar ve çalı çırpının yetişmesi mümkün oluyor. Bu da, önümüzdeki bir küresel ısınmanın, dünyaya yüz milyonlarca yıl boyunca tedavi edilemeyecek yaralar açabileceğini kanıtlıyor. Dünyanın daha önce doğal yollardan küresel ısınmaya maruz kalması, bu kez, insan eliyle yaratılan küresel ısınmanın daha kolay mümkün olacağını da ispatlıyor. Doğal döngüyü bozacak küçük bir anormal etkinin daha önce dünyada küresel ısınma yaratmış olması, insanların bu kez çok daha büyük ve sistemli bir etkiyle doğan döngüyü bozarak küresel ısınmaya neden olma ihtimalini de güçlendiriyor.
Sadece kutupların erimesi problemi bile, dünyaya ulaşan güneş ışıklarının beyaz kutup örtüsünden yansıyarak yer küreyi ısıtmadan uzaya geri döndüğü doğal dögüyü bozarak dünyanın kutuplarınn ve dolayısıyla kutuplardaki okyanus sularının daha hızlı ısınması anlamına geliyor.
Ayrıca, kutup ve kuzey bölgelerinde, toprak altında donarak sıkışmış olan metan gazının ısınmayla bile atmosfere karışması, sera gazı etkisinin, yani dünyanın bir fırına dönüşmesinin önünü açacak. Ancak biliminsanlarını asıl korkutan şey, okyanusların birkaç derece daha ısınması halinde, okyanus dibinde çökmüş ve donmuş halde bulunan metan gazının eriyerek yüzeye çıkması ve atmosfere karışması. Böyle bir senaryonun gerçek olması hiç güç değil ve eğer gerçekleşirse, dünya üzerinde hiçbir canlının yaşamasına izin vermeyecek kadar sıcak bir çöl gezegenine dönüşecek.
İşte 250 milyon yıl önce bu senaryonun gerçekleşmiş olduğu ve gezegenin okyanuslarının kaynama noktasına yaklaştığı tahmin ediliyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.