Küresel felaket kapıda
Paris İklim Zirvesi’ndeki anlaşmaya rağmen 2016 tarihin en sıcak yılı olacak. Yeni araştırmalar, bulunan tüm fosil yakıt rezervleri yakıldığında dünyanın 10 derece ısınacağını söylüyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü, dünyanın dört bir yanında çok sayıda etkinlikle kutlanıldı. Ancak son araştırmalar, insanlığın önünde kutlama yapmak için çok zaman kalmadığını gösteriyor. Nature Climate Change dergisinde iki hafta önce yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, şu ana kadar şirketlerin bulduğu petrol, kömür ve doğalgaz rezervleri yakıldığında dünyanın ortalama 10 derece ısınacağını hesapladı. Bu ısınma kutup bölgelerinde 20 dereceye kadar çıkacak.
Araştırma uyarı niteliğinde
Araştırmanın yöneticiliğini yapan Kanada’daki Victoria Üniversitesi’nden Katarzyna Tokarska, İngiliz the Guardian gazetesine konuştu ve “Küresel ısınmaya karşı herhangi bir önlem alınmadığı takdirde neler olacağını bilmek çok önemli. Paris’te varılan iklim anlaşması önemli olsa da bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Bizim araştırmamız bir uyarı mesajı” dedi. Aralık ayında Paris’te toplanan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde buluşan ülke yöneticileri küresel ısınmayı 2 dereceyle sınırlı tutma konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu 1 trilyon tonluk karbon salımına denk düşüyor. Fakat küresel ekonomi günümüzdeki şekliyle işlemeye devam ederse bu salımın yüzyıl sonuna kadar 2 trilyon ton olacağı hesaplanıyor. Tokarska ve ekibinin araştırmasında ise bugüne kadar bulunan tüm fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere salınacak 5 trilyon tonluk salıma göre hesaplama yapılıyor. Tokarska “Bizim çalışmamız iyi senaryoyu gösteriyor, çünkü sadece eldeki rezervleri içeriyor. Petrol, doğalgaz ve kömür şirketleri önümüzdeki yıllarda da büyük rezervler bulmaya devam edecek” diyor.
1.3 milyar insanın yaşadığı yeri terk etmesini gerektirecek
Atmosfere salınan bu gazların etkileri binyıllar boyunca geçmiyor. Bu yüzden bugün tüm dünyada karbon salımı dursa bile gezegen, atmosfere önceden salınan gazlar nedeniyle ısınmaya devam edecek. Bu nedenle NASA, denizlerin eriyen buzlar nedeniyle en iyi ihtimalle 1 metre yükseleceğini öngörüyor. Tokarska’nın araştırmasıNDA ise tüm fosil yakıtların yakılması durumunda deniz seviyesinin 25-65 metre arasında yükseleceği, Antarktika ve Grönland’ın tamamen eriyeceği açıklanıyor. Bu, 1.3 milyar insanın yaşadığı yeri terk etmesini gerektirecek küresel bir felaket.
Küresel ısınmanın etkisiyle deniz suları şimdiden ısınmaya başlamış durumda. Hint Okyanusu’nda bulunan Maldivler’deki mercan resiflerinin durumu, ısınmanın ciddiyetini ortaya koyuyor. Deniz araştırma ekibi XL Catlin Seaview Survey’in yayınladığı son fotoğraflar, mercan resiflerinin hızla öldüğünü gösteriyor. Bu ölüm, bugüne kadar gerçekleşen en büyük ölüm olarak tarihe geçiyor. Okyanus araştırma kuruluşu Ocean Agency’nin kurucusu Richard Vevers, the Guardian’a yaptığı açıklamada “Şu anda küresel anlamda bir resif ölümü dalgası yaşanıyor. 2014 ortasında Pasifik Okyanusu’nda, Hawaii yakınlarında başlayan ölümler 2016 başında Avustralya’daki Büyük Set Resifi’ne yayılarak resifin yüzde 93’ünü etkiledi” dedi. Mercan resifleri, etraflarındaki deniz uzun süre sıcak kaldığında içinde bulunan ve enerji üreten alglerin yüzde 90’ını dışarı salıyor. Eğer bu durum bir haftadan uzun sürerse hastalanıyor ve ölüyor. Maldivler’de de deniz sıcaklığının yıl sonuna kadar yüksek seyretmesi bekleniyor.
Sıcaklık rekoru kırıldı, çok sayıda çiftçi intihar etti
Sıcaklıklar yalnızca denizi etkilemiyor. Hindistan’da Mayıs başından beri 40 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ay sonunda 51 dereceyi aşarak ülke tarihinin rekorunu kırdı. Aşırı sıcaklar nedeniyle tarlalarda çalışan yüzlerce çiftçi ölürken ekinlerin kuruması nedeniyle çok sayıda çiftçi intihar etti. Indian Express gazetesine göre 18 milyon nüfuslu Marathwada bölgesinde sadece bu yıl 400 çiftçi intihar etti. Ülke çapında bu sayının binlerce olduğu tahmin ediliyor. Marathwada’da su kaynakları Ocak ayında tamamen kuruduğu için kente her gün trenle su getiriliyor. On binlerce çiftçi ise köylerini bırakıp kentlere taşınmak zorunda kaldı. Kentlerde ise eriyen asfaltlar insanların sokakta yürümesini zorlaştıracak noktaya geldi. Hindistan Meteoroloji Departmanı ise yaşanan sıcak hava dalgasının nedeni olarak küresel ısınmayı gösterdi. Geçen yıl da Hindistan’ı vuran sıcak hava dalgası nedeniyle 2 bin 500 kişi ölmüştü.
Hindistan küresel ısınmanın etkileri için yalnızca bir örnek. NASA’nın geçen ay yayınladığı rapora göre Nisan ayı, küresel olarak dünya tarihindeki en sıcak Nisan olarak tarihe geçti. NASA, 2016’nın tarihin en sıcak yılı rekorunu 2015’in elinden almasını da bekliyor – ki 2015 de bu rekoru 2014’ten almıştı.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.