1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kumkapı balık hali Beylikdüzü'ne taşınıyor
Kumkapı balık hali Beylikdüzü'ne taşınıyor

Kumkapı balık hali Beylikdüzü'ne taşınıyor

Kumkapı'daki su ürünleri hali, altyapısının yetersiz olması ve artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınacak. Yeni halin temmuzdan itibaren hizmet vermesi planlanıyor.

A+A-

Kumkapı'daki su ürünleri hali, altyapısının yetersiz olması ve artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınacak. Yeni halin temmuzdan itibaren hizmet vermesi planlanıyor.

İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan, yaptığı açıklamada, mevcut balık halinin, balıkçı esnafının ihtiyacını fazla karşılayamadığını söyledi.

Uçan, Kumkapı'daki balık halinin artık yetersiz kaldığını belirterek, "Kumkapı balık halinin toplam kapasitesi 35 bin. Yeni halin kapasitesi ise 410 bin metrekaredir. Yani buranın 11 katı. Altyapısı da çok zayıf. Bütün işleyişimiz, burada var olanlarla sınırlı. Ama yeni yerimizde cami, buzhanemiz, otelimiz, lokantalarımız ve aklınıza gelen her şey var. Avrupa standartlarının üzerinde bir hal yapıyoruz" diye konuştu.

Mahmut Uçan, yeni halde Avrupa ülkelerine ihracatın yanı sıra elektronik ortamda da satış yapabileceklerini söyledi.

İstanbul'un dünyanın en büyük şehirlerinden biri olduğunu anlatan Uçan, "Bu şehirde de böyle bir halin olması gerekir. Geç kalınmış bir şey ama şu anda yapımına başlandı. Geçen hafta gidip inşaat alanını gezdik. Çalışmalar devam ediyor. İnşaatın 7. ayın sonunda bitirilmesini bekliyoruz. İnşallah 2014'ün 9. ayındaki sezonumuzun açılışını Başbakanımızla birlikte yaparız" ifadelerini kullandı.

Yeni halde üretim daha çok artacak

Yeni haldeki işleyişin daha farklı olacağını vurgulayan İSKOMDER Başkanı Uçan, "Yeni halimizde ülkeye daha çok katma değer sağlayacağımızı ve kayıtdışılığın daha az olacağını düşünüyoruz" dedi.

Şu anda büyük oranda, veresiye yöntemiyle çalıştıklarını ifade eden Uçan, şunları söyledi:

"Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir satış yok. Örneğin son günlerde dövizde bir artış oldu. Ancak biz Türk lirasıyla satış yapıyoruz. Sattığımız Türk lirası, aldığımız Türk lirası ancak kendi borcumuz döviz. Bu nedenle esnafımız zarar görüyor. Bu nedenle yeni halimizde satışları peşine çevirmeyi düşünüyoruz. Hem kayıtdışılığın önüne geçeceğiz hem de esnafımızın katma değerini artıracağız. Şu anda halimizde 40 bin tonun üzerinde balık üretimi oluyor. Yeni halde bunun 50-60 bine çıkacağını inanıyoruz."

Avrupa'nın birçok ülkesinde balıkçılık bakanlığının olduğuna dikkati çeken Uçan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de de bu tür bir bakanlığın olmasını istedi.

Uçan, eski halin yerinin de bir bölümünün lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş projesinde kullanılacağını, diğer bölümünü de modern balıkçı dükkanlarının yapılacağını belirtti.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1113 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.