1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kruvaziyer’de 3 Önemli Gelişme
Kruvaziyer’de 3 Önemli Gelişme

Kruvaziyer’de 3 Önemli Gelişme

Türk yolcularının kruvaziyer yolculuğu yapmasını kısıtlayan gümrük giriş-çıkış harçları ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı.

A+A-

Bunlardan birincisi şu: İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz ay başında Türk yolcularının kruvaziyer yolculuğu yapmasını kısıtlayan gümrük giriş-çıkış harçları ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Böylece haftalık 250 olan kruvaziyer gemilerinde seyahat eden Türk yolcu sayısının katlanarak artması bekleniyor

MSC Cruise Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Kaptan Savaş Ercan, mevcut pasaport kanununa göre İzmir'den kruvaziyer gemilerine binen Türk yolcusunun İstanbul'da indiği takdirde ikinci defa yurtdışı çıkış harcı ödediğini belirterek, İçişleri Bakanlığı'nın düzenlemesi ile bu sorunun ortadan kalktığını açıkladı. Eski uygulamanın Türk yolcular için engel teşkil ettiğini kaydeden Ercan, "İzmir'den tura katılan Türk yolcu İstanbul'da, İstanbul'dan yola çıkan Türk yolcu da İzmir'e inemiyordu. İndiği takdirde ikinci defa harç ödemek zorunda kalıyordu. Bu düzenleme ile sorun bir nebze de olsa çözülmüş oldu" dedi.

Kruvaziyer sektörü olarak kalıcı çözüm istediklerini de dile getiren Ercan, şöyle konuştu: "Kruvaziyer gemilerinde bir yolcu gemiye bindiği zaman hangi milliyetten olursa olsun o vatandaşın geminin bünyesinde sayılması lazım. Dolayısıyla bir defa çıkış harcı ödedikten sonra başka harç ödememeli. Günden güne gelişen kruvaziyer turizminde ayrımcılığın ortadan kalkmasını bekliyoruz. 99 ülkenin vatandaşı elini kolunu sallayarak gemiden çıkabiliyorsa, Türk yolcu da aynı haktan yararlanmalı."

Kruvaziyer turizmine Türklerin ilgisinin günden güne arttığına dikkat çeken Ercan, "Artık Türkler de kruvaziyer turizmini öğreniyor. Türkiye çıkışlı gemilere her hafta 250 Türk yolcu biniyor. Bu sayının katlanarak artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Yunanlı Louis Cruise Line İzmir'e 32 sefer koyacak
Ekonomik krizle boğuşan komşu Yunanistan'ın kruvaziyer firmaları da rotayı İzmir'e çevirdi. Yunanlı Louis Cruise Line, 2012'de İzmir'e 32 sefer koyacağını açıkladı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in kruvaziyer başarısının tüm Akdeniz'de yankı yarattığını belirterek, Yunanlıların da rotalarına İzmir'i dahil ettiğini açıkladı.

21-22 Haziran tarihlerinde Atina'da yapılan 1. Posidonia Deniz Turizmi Forumu'na katılan Demirtaş, "Yunanlılar kruvaziyer turizmin daha yeni farkına vardılar. Kuzey Ege'ye kruvaziyer uğramıyor. Volos, Midilli, Dedeağaç, Selanik istekli. Onlara da destek verdim. Çünkü oraya giden olursa bizi pas geçmez, bizim potansiyelimiz daha da artar. Yunanlı Louis Cruise Line Firması Başkan ve CEO'su Costakis Louziou ile görüşmelerde bulunduk. 2012 yılında 32 ek sefer koyacaklar" dedi.

İzmir'deki kruvaziyer hareketini gören Yunanlıların çalışmaları hızlandırdığına dikkat çeken Demirtaş, Yunanistan'ın liman kenti Pire'deki şu an 11 geminin yanaşabildiği kruvaziyer limanına 5 geminin yanaşacağı yeni bir iskele düzenlemesi yapıldığını söyledi. Demirtaş, şöyle devam etti: "7 yıl önce başladığımız kruvaziyer turizminde bölge ülkelerine ve dünyaya örnek olacak başarıya imza attık. Akdeniz'in en önemli işaret noktası olduk. Yazdığımız başarı etrafımızdaki ülkeleri de tetikliyor. Yeni kruvaziyer limanı yatırımı sonucunda biz de homeport olacağız. Bu şekilde dünyanın çeşitli bölgelerine İzmir çıkışlı turlar düzenlenecek. Önemli kruvaziyer firmaları da İzmir'i çıkış limanı olarak kullanacak. Daha güzel günler bizi bekliyor. 22 Haziran itibariyle 95 sefer ile 177 bin yolcuyu ağırladık. Bu yıl sonunda 600 bin yolcu hedefini önümüze koyduk. Gelecek yıl yolcu sayısının ikiye katlanacağına inanıyoruz."

TCDD, ayakbastı parasını artırmama kararı aldı
TCDD, İzmir Limanı'nda kruvaziyer yolcu ücretlerine yönelik 1 dolarlık ücret uygulamasına yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, İzmir Limanı'nda kruvaziyer gemileri ile gelen yolculardan alınan 1 dolarlık ücret uygulamasında yıl sonuna kadar artış yapmayacak. TCDD, ülkenin turizm potansiyeli ve turist memnuniyetini dikkate alarak 2009 yılında uygulanan 2 dolarlık kruvaziyer yolcu ücretini, 7 Ocak 2010 tarihinden, 30 Haziran 2011 tarihine kadar 1 dolar olarak uygulama kararı almıştı. TCDD, yapılan bu indirimin turizme katkısının devamı ve müşteriler üzerindeki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, ücrette 2011 yılı sonuna kadar artış yapmama yönünde karar aldı.

'Liman ihalesine girecek şirkete ortak olabiliriz'

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Her şeyimizle projenin içindeyiz" dedi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'nda bu yıl içinde yapılması beklenen yolcu limanı ihalesiyle ilgili, kruvaziyer gruplarıyla görüştüklerini belirterek, "Biz elimizle, gövdemizle, kafamızla, her şeyimizle bu projenin içindeyiz" dedi. Demirtaş, oda olarak 2003 yılında limana gelen turistlerin ayak bastı ücretlerini ödeyerek başlattıkları kruvaziyer turizmde İzmir'in Türkiye'de ikinci büyük liman haline geldiğini, bu sene 300 gemi ile 650 bin yolcunun kente gelmesinin beklendiğini ifade etti.

İzmir Limanı'nın mevcut kapasitesinin en fazla 4 kruvaziyer geminin yanaşmasına izin verdiğini, İzmir'e yönelik talebin daha yüksek olduğunu kaydeden Demirtaş, bu amaçla yolcu ve yük limanlarının birbirinden ayrılarak yolcu limanı için özelleştirme sürecinin başlatıldığını kaydetti. Dünyanın önde gelen kruvaziyer gruplarının İzmir'de kruvaziyer limanı yatırımlarına ilgi duyduğunu, geçmişte Costa ile bu anlamda görüşmelerin yürütüldüğünü hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Limanın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan planlama çalışmasının Ağustos ayında tamamlanıp ihaleye çıkma aşamasına gelmesi bekleniyor. Planlama çalışmalarına biz de destek veriyoruz. İzmir'in önde gelen mimarları karşılık beklemeksizin planlama çalışmalarına destek veriyor. Yeni liman projesiyle ilgili Costa Crociere Başkanı Gianni Onorato ve Üst Düzey Yöneticisi Pierluigi Foschi ile ön görüşme yaptık. Şimdi projeyi Cenova'ya giderek anlatacağız. Ayrıca MSC firması Üst Düzey Yöneticisi Pierfrancesco Vago ile görüşeceğiz. Diğer yatırımcı gruplarla da görüşmelerimiz olacak."

Demirtaş, İzmir'de kruvaziyer turizmini başlatan kurum olarak bu sektörün köklü hale gelmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti. Odanın liman ihalesine girip girmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Demirtaş, "Biz elimizle, gövdemizle, kafamızla, her şeyimizle bu projenin içindeyiz. Her şekilde oluruz. Görüştüğümüz gruplar, gelir limanı almak isterler destek oluruz, 'siz de girin, konsorsiyum oluşturun' derlerse, 'İzmirlileri bu işin içine sokun' derlerse aracı oluruz. Meclis karar verirse oda olarak sembolik de olsa liman ihalesine girecek şirkete ortak olabiliriz" dedi. Öte yandan, 2011 sezonunda İzmir Limanı'na yanaşan gemi sayısı 102, yolcu sayısı 188 bine ulaştı.

Gozlemgazetesi

Bu haber toplam 810 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.