1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Kruvaziyer Limanı için Konsensus Yok
Kruvaziyer Limanı için Konsensus Yok

Kruvaziyer Limanı için Konsensus Yok

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, önemine vurgu yaptığı kruvaziyer turizmini, İzmir'in başına konmuş bir talih kuşu olarak tanımdı.

A+A-

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, önemine vurgu yaptığı kruvaziyer turizmini, İzmir'in başına konmuş bir talih kuşu olarak tanımdı. Demirtaş, birçok firmanın 2012 yılında İzmir'i çıkış limanı haline getirmek istediğini ancak yeni kruvaziyer limanı konusunda hala bir konsensus sağlanmadığını söyledi.
İzmir'deki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı kurumların ortak yönetim kurulları toplantısı Torbalı'da yapıldı. Torbalı Ticaret Odası'nın evsahipliği yaptığı toplantıda bir konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, turizm sezonunun ortasında olunmasına karşın turistik bir hareketliliğin gözlenmediğine dikkat çekti. İzmir'in turizmde suskun bir kent görüntüsü verdiğini ifade eden Demirtaş, İzmir'in turizm pastasından yeterli pay alamamasında herkesin sorumlu olduğunu, kimsenin kenarda durma hakkının olmadığını dile getirdi.Gelecek yıl turizm için ne yapılabileceğinin Belediye Başkanı, Vali ve kurumların başkanları olarak görüşülmesi gerektiğini savunan Demirtaş, "Kruvaziyer turizmi, İzmir'in başına konmuş bir talih kuşudur. Bu yıl Costa, MSC ve odamızın çabalarıyla kruvaziyer turizmde İzmir'e gelen turistin 4'te birini çekebiliyor. Ama daha fazla gemiye yerimiz yok. Hala bir liman konusunda konsensus sağlanıp bu işle ilgili yapım faaliyetine geçebilme durumumuz yok. Pek çok firma İzmir'i çıkış limanı haline getirmek istiyor. Şirketler şayet liman yapılırsa İzmir çıkışlı turları 2012 programımıza alacağız diyor. Biz hala belirsizlik içinde yuvarlanıp gidiyoruz. İzmir'in turizmde ne durumda olduğunun ortaya konması amacıyla Ağustos ayında sayın bakanın da katılımıyla bir toplantı düzenleyelim" diye konuştu.

Lisanslı Depo İçin Başvuru Yapılacak
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Kocagöz, kurulacak Ege Lisanslı Depoculuk ve Tarım Ürünleri A.Ş için yürütülen çalışmaların son evreye geldiğini, gelecek hafta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunacaklarını kaydetti. Kocagöz, "Ana sözleşmeyle ilgili Ankara'nın kontrolü elinde tutma sevdası devam ettiği için çeşitli maddelerde değişiklik yapmak zorunda kaldık. 19 ortağımızın 14'ünün Ege'den olması bu bölgenin verdiği önemli bir birliktelik mesajıdır. TMO ile TOBB arasında da bir lisanslı depoculuk çalışması vardı. 2.5 yıl evvel depoyu kurdular ama TMO'nun devlet tarafından kontrol edilmesi ve yavaş hareket etmesi nedeniyle faaliyete geçemedi. İnşallah faaliyete geçen ilk depo olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Ucuz Döviz İthalatı Teşvik Ediyor
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ise piyasalardaki toparlanmaya rağmen istihdamın yerinde saymasını kur politikasına bağladı. Ucuz döviz yüzünden ithalatın cazip hale geldiğini, bazı işletmelerin kapandığını dile getiren Ünlütürk, rekabetçi ve gerçekçi bir kur politikasının hayata geçirilmesini istedi.Toplantıda ayrıca süt fiyatlarındaki istikrarsızlık ve çözüm önerileri, Torbalı'daki devlet hastanesinin tüm uzmanlık dallarının sağlanarak tam teşekküllü bir hastane haline getirilmesi, deneme seferlerine başlayan İzmir- Menderes hızlı tren projesinin Torbalı'ya uzatılması çalışmalarının bitirilmesi de masaya yatırıldı.
Çöplük Gıda Firmalarını Kaçırır
Toplantıya ev sahipliği yapan Torbalı Ticaret Odası'nın Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun da Torbalı Taşkesik Köyü'nde yapılması planlanan katı atık çöp depolama tesisinin İlçe dışında bir alana kurulmasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yandan atıksu arıtma tesisi yapılırken diğer yandan çöp depolama tesisinin bölgeye kurulmasının çelişkili olduğunu dile getiren Olgun, İlçedeki çok sayıda tanınmış gıda tesisinin de çöplükten uzaklaşmak isteyeceği uyarısında bulundu. Olgun, "İlçemizde bitkisel çay üreten bir fabrika, yanındaki zeytinyağı tesisinden gelen koku nedeniyle üretimi etkilendiği gerekçesiyle yeni yer arıyor. Böyle bir duyarlılık ortadayken Torbalı'da kurulacak bir çöp depolama tesisi İlçenin ekonomik gelişimini durdurur. Bu tesisin sadece İlçeye değil İzmir'e de büyük zararları olacaktır" dedi.


Bu haber toplam 920 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.