1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kriz Samsun Limanı'nı vurdu
Kriz Samsun Limanı'nı vurdu

Kriz Samsun Limanı'nı vurdu

Türkiye’nin Rusya’ya açılan kapısı olan ve denizcilik sektöründe önemli rolü olan Samsun Limanı uçak krizinin ardından büyük yara aldı.

A+A-

Geçtiğimiz yıl yaşanan uçak krizinden sonra Rusya’nın yılbaşı itibariyle uyguladığı ambargo birçok sektörü dolaylı olarak olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’nin Rusya’ya açılan kapısı olan ve denizcilik sektöründe önemli rolü olan Samsun Limanı uçak krizinin ardından büyük yara aldı. Krizin ardından hem yaş sebze ve meyve yetiştirenlerin hem de ihracatçı firmaların büyük darbe aldıkları kaydedildi.

Yüzde 50 düşüş yaşandı

Kalyoncu Grup Samsun Bölge Müdürü Ahmet Yılmaz, “Geçtiğimiz yılın ilk 5 ayı ile bu yılın ilk 5 ayı arasında Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığı görülmekte. 2015 yılının ilk 5 aylık diliminde 26 milyon 125 bin dolar ihracat yapılırken, 2016 yılının ilk 5 aylık diliminde ise 13 milyon 380 bin dolarlık ihracat yapılmış. Yaşanan krizin ardından ihracat rakamlarında büyük oranda düşüş yaşandığı gözlenmekte. Bu rakamların düşmesi ile Samsun’da birçok sektör etkilendiği gibi bu krizden dolayı yaklaşık bin kişi işten çıkartıldı” dedi.
 
Vatandaşlarımız işsiz kaldı

Yılmaz, “Her gün yüzlerce TIR Samsun’a gelerek limandan Rusya’ya gidiyordu. Bu yolculuk öncesinde TIR’lar bir gün Samsun’da kalıyordu. Bu süre zarfında Samsun’daki lokantacı, bakkal, tamirci gibi çok farklı sektördeki esnaf da liman trafiğinden dolayı iş yapıyordu. Fakat şimdi ise bu esnaf iş yapamıyor. Samsun’a her gün yüzlerce TIR’ın gelmesi demek Samsun esnafına büyük bir girdi demektir. İhracat için Samsun’a gelen çok sayıda Antalya firması yaşanan krizden sonra çekildiler. Bu firmalar Samsunlu gençlerimizi çalıştırarak istihdam sağlıyorlardı. Fakat bu firmaların çekilmesi ile çok sayıda vatandaşımızda işsiz kaldı” diye belirtti.

İflas ertelemeye gidildi

Yaşanan krizin birçok ekonomik sıkıntıyı da tetiklediğini dile getiren Yılmaz, “Önceden sıkıntı yaşayan birçok firma ödemelerinde güçlük çekerken birçok firma icralık oldu. Bazıları ise iflas ertelemeye kadar gitmek zorunda kaldı. İhracatçılar için Rusya pazarının yoğun olduğu dönem eylül ve aralık ayı arasındaki dönemdir. Ambargo aralık ayından sonra başladığı ihracat çok fazla etkilenmedi. Şu an turizm sektörü sıkıntı yaşarken eylül ayından sonra ihracatçılar asıl sıkıntıyı yaşayacak. Turizm sektöründe azalan döviz girdisi ihracat ile birlikte daha çok düşünce o zaman krizin etkisi daha çok yansıyacaktır” diye konuştu.

Bu kriz aşılacak

Türkiye ile Rusya arasında yıllardır yaşanan sıcak dostlukların yaşanan krizi çözeceğini dile getiren Yılmaz, “Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede en büyük pazarı Rusya. Bu pazarın yerine alternatif bulmak zor olur. Bu krizin aşılacağını umuyoruz. İki ülke insanının kurduğu sıcak ilişkiler saymakla bitmez. Çoğu zaman siyaseten de sıcak ilişkiler kuran iki ülke arasında çok sayıda evlilikler yapıldığı gibi Türkiye’de çok sayıda Rus yaşamakta, Rusya’da da çok sayıda Türk yaşamaktadır. Bu etkenler yaşanan krizin daha kısa sürede ve her iki ülkenin fazla zarar görmeden çözülmesine sebeptir” şeklinde konuştu.
ViraHaber.com

Bu haber toplam 5462 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.