1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Kriz, en çok gemi inşa sektörünü vurdu
Kriz, en çok gemi inşa sektörünü vurdu

Kriz, en çok gemi inşa sektörünü vurdu

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Başkanı Başaran Bayrak, "ekonomik kriz en çok deniz taşımacılığı vurdu. En büyük zorluğu gemi yapım firmaları yaşadı. Biz de bundan çok etkilendik" dedi.

A+A-

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran ve Gemi İnşa Sanayicileri AB Temcilcisi Ebru Goca, gemi ve yat ihracatının 2013'ün ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 1milyar doları aştığını söyledi.

Dünya denizyolu taşımacılığına ilişkin Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Başkanı Başaran Bayrak ''Dünya ticaretine baktığımızda taşımacılık şekillerinde en fazla denizyolu taşımacılığını görüyoruz. Dünya taşımacılığının yüzde 85'i deniz yoluyla yapılıyor. Maliyet olarak da son derece ucuz'' dedi.

İhracatta 2013'ün ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 1 milyar dolar büyüklüğe ulaştıklarını dile getiren Başaran Bayrak, '' Bir önceki ay sanayi ürünleri bazında en çok ihracat artışı gösteren sektör gemi ve yat sanayi oldu. Biz 2000'li yılların başında gemi ihraç eder bir ülke haline geldik. Çok da hızlı büyüdük. 2008'de 1.6 milyar dolarlık bir ihracat rakamını yakaladık. Dünyada ilk üçe girdik. Türkiye'nin genel ihracatından da yüzde 2'lik bir pay aldık. Dünyanın da genel gemi ihracatından yüzde 1.87 pay alır duruma geldik. Bu çok güzel bir gelişmeydi.Fakat ekonomik kriz en çok deniz taşımacılığı vurdu. En büyük zorluğu gemi yapım firmaları yaşadı. Biz de bundan çok etkilendik. Bir de diğer ülkelerin verdiği teşvikler söz konusu oldu. Yılın ilk 10 ayını dikkate aldığımızda yüzde 60 ihracat artışı gerçekleşti. Yani biz 1 milyar doları Ekim ayı sonu itibarıyla yakaladık. Yıl sonunda ihracat rakamının 1 milyar 200 milyon dolar civarında olacağını düşünüyoruz. 2023 hedefimiz ise 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak'' dedi.

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran ise Türkiye'deki tersanelerin kapasitesinin yeterli olduğunu söyledi. Kıran ''Günümüze geldiğimizde Tuzla'da 51 tane işletmemiz vardır. Bunların 28 tanesi bugünkü yönetmeliğe göre tersane sıfatındadır. 17 tanesi tekne çekik imal yeridir. 15 tanesi de kooperatiftir. Yalova'ya baktığımızda 39 tane tersanemiz vardır. Kısacası bugün itibarıyla 71 tane tersanemiz vardır. Yıllık sac işleme kapasitemiz 700 bin ton civarındadır. Bunun dışında yat olarak mega yat imalatında hatırı sayılır bir yerdeyiz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye; İtalya ve Hollanda'dan sonra üçüncü sıradadır'' şeklinde konuştu.

Gemi ve yat sanayini gerek yurtiçinde gerek ise yurtdışında müşteriler, yatırımcılar ile buluşturma noktasında Gemi İnşa Sanayicileri AB Temcilcisi Ebru Goca, GİSBİR'in faaliyetlerinden şöyle bahsetti, ''Avrupa Birliği temsilcisi olarak geçmişimizde gemi inşaat sektörüyle ilgili organizasyonları gerçekleştirmemizle başladı. Özellikle merkezi Hamburg'da bulunan çok büyük gemi inşa fuarları ve konferans programlarını biz Türkiye'deki bu değerli gemi inşaat sektörü temsilcilerine yıllardır sunuyoruz. Bunu sunarken bir takım tecrübeler ediniyoruz. Onlarla beraber öğreniyoruz. Biz onları uluslararası pazarlarda onları profesyonellerle buluşturma noktasında devreye giriyoruz. Trendleri takip ediyoruz'' dedi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.