1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. KOSDER-TÜSSİDE Denizcilik Arama Çalıştayı yapıldı
KOSDER-TÜSSİDE Denizcilik Arama Çalıştayı yapıldı

KOSDER-TÜSSİDE Denizcilik Arama Çalıştayı yapıldı

“Denizcilik Sektörü Ar-Ge ve Teknoloji Vizyonu Arayışı Ortak Akıl Platformu Çalıştayı” 11 Mayıs Perşembe günü TÜSSİDE ev sahipliğinde Gebze’de gerçekleşti.

A+A-

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), İstanbul Denizcilik Stratejileri ve Araştırmaları Enstitüsü A.Ş. (IDEAS) ve TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Denizcilik Sektörü Ar-Ge ve Teknoloji Vizyonu Arayışı Ortak Akıl Platformu Çalıştayı” 11 Mayıs tarihinde TÜSSİDE ev sahipliğinde Gebze’de gerçekleşti.

TÜSSİDE, KOSDER VE IDEAS birlikteliği ile gerçekleşen çalıştaya; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, TÜSSİDE Yönetim Kurulu Başkanı Tezer Battal, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Oral Erdoğan, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, ABS Türkiye Müdürü Seyfettin Tatlı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcileri, Türk Loydu Temsilcileri ve denizcilik sektörünün çeşitli kollarından temsilci katılım sağladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TÜSSİDE Yönetim Kurulu Başkanı Tezer Battal, TÜSSİDE hakkında ve burada yürütülen çalışmalara ilişkin katılımcılar bilgiler verdi. Yapılan çalışmanın denizcilik sektörü için hayırlı olması temennisinde bulunan Battal, katılımcılara da çalışmaya verdikleri destek için teşekkür etti.

salihzekicakir-001.jpg

Denizcilik, ekonomik reformlardan yeterince pay alamıyor

Çalıştayın açılış konuşmacılarından KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır da katılımcılara çalışmaya destek verdikleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında çalıştayın düzenlenme amacına ve içeriğine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Denizciliğin önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Çakır, global bir sektör olan denizcilikten ülke olarak yeterince pay alamadığımızı belirterek bu denizciliğin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türk denizcilik sektörünün dünya pazarından daha fazla pay alabilmesi için yüksek teknolojiye yatırım yapması gerektiğini belirten Çakır; “Burada hep birlikte denizcilik sektörümüzün geliştirilmesi, yüksek teknolojiye yatırım yapılması ve geleceğin planlaması adına bir ortak akıl platformu oluşturmaya çalıştık. Buradan çıkacak ortak akılla, denizcilik odaklı Ar-Ge, vizyon ve strateji çalışmalarımızı idaremiz ile paylaşarak farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çünkü bu pastadan yeterince pay almanın en önemli unsuru bizim potansiyelimizi ortaya koyabilmemizdir. Yeterli çalışmayı, farkındalığı, potansiyeli ortaya koymadığınız zaman gelişim beklemek çok gerçekçi değildir. Bugüne kadar da olan budur. Biz bu algıyı oluşturamadığımız için Türk denizciliği istediğimiz, arzu ettiğimiz düzeyde değil ve Türkiye’de ekonomik reformlar yapılırken denizciliğimiz bu desteklerden yeterince pay alamamaktadır” ifadelerini kullandı.

Denizcilik Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ne ülkemizin ihtiyacı var

Denizcilik sektörünün ekonomik olumsuzluklardan fazlasıyla etkilendiğini ve küresel rekabetin yüksek bir sektör olduğuna değinen KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü:

TÜSSİDE, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kurum. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın masasında üretim reform paketi var. Ayrıca yine yakın zamanda açıklanacak bir ekonomik paket var hükümetin gündeminde. Biz geçmiş dönemlerde bu paketlerden, bu teşviklerden çok sınırlı olarak pay alabildik. Bizim mutlaka bu paketler içerisinde yer almamız, teşvik edilmemiz gerekiyor. Denizcilik sektörü hepimizin bildiği gibi uluslararası rekabetin yüksek olduğu bir sektör. Olumsuzluklardan daha çok etkilenen fakat olumlu gelişmelerden yeterince pay alamayan bir sektör. Bu gelişmelerden istifade edebilmek adına böyle bir farkındalık ortaya koymak için bir araya geldik. Ayrıca “Denizcilik Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi” konusunu daha önce farklı platformlarda da dile getirdiğim gibi ülkemizin ihtiyacı vardır. Bunun gecikmemesi, bir an evvel hayata geçmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını adına girişimlerde bulunmak istiyoruz. Zaman ayırıp bu çalışmaya katkı verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyor, çalıştaydan sektörümüz ve ülkemiz adına hayırlı sonuçlar ortaya çıkmasını temenni ediyorum.

ahmetselcuksert.jpg

Değişimleri yakalamalı ve ayak uydurmalıyız

Çakır’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert de değişim ve gelişimin önemine dikkat çekerek; “Milattan önce 500’lü yıllarda değişmeyen tek şey değişimin kendisidir demiş Herakleitos ve ondan önce de ondan sonra da dünyada pek çok şey değişmiş. Bu değişimlerde toplumlar, ülkeler, kişiler zaman zaman değişimlerin aktörü olmuş, zaman zaman izleyicisi ve hatta mağduru olmuş. Yani değişimin ya aktörü oluyorsunuz ya da izleyicisi oluyorsunuz. Teknolojik gelişmeleri ve çağın getirdiklerini uygulama konusunda farkındalık sahibinde olmak bizim değişimin aktörü olmamızı sağlayacaktır. Bu ve benzeri çalıştaylar bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Ben de burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum ve bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Salih Zeki Çakır Bey ve ekibi olmak üzere destek veren kurumumuza teşekkür ediyorum” dedi.

Denizcilik sektörünün 2000’li yıllardan bugüne yaşadığı değişime değinen Sert, sektörün 2000’li yılların başında altın çağını yaşadığını ancak 2008 yılından bu yana zorlu bir süreç yaşadığını belirtti. Denizcilik sektöründe aşağı veya yukarı yönlü değişimlerin sürekli yaşandığını ifade eden Sert; “Önemli olan bu değişimlerin farkında olmak ve gelişmelere ayak uydurabilmektir. Bu tür çalıştaylar, ortak akıl toplantıları bu açıdan çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Türk denizciliğinin yıllar içerisindeki değişimi ve gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulunan Sert, yıllar içerisinde Türk denizciliğinin belirli bir büyüme sağlamış olduğunu fakat bunun yeterli bulunmaması gerektiğini ifade ederek kriz dönemlerinin fırsatları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Figüran değil aktör olmak istememizin bedeli ödüyoruz, ödeyeceğiz!

Denizcilik sektöründe yaşanan değişimler ve gelişmeler konusunda Türk denizciliğinin izleyicisi ve takip edici konumda kaldığını söyleyen Sert, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sektörde IMO tarafından belirli kurallar geliyor, çeşitli uygulamalar çıkıyor ve biz bunların izleyicisi takip edicisi olduk. Bugün, bir iş gününde bu kadar değerli insanın burada bir araya gelmiş olması gösteriyor ki artık biz buna itiraz ediyoruz. Biz artık bu değişimlerin izleyicisi değil aktörü olmak, bir adım önde olmak istiyoruz. Bunun da elbette bir bedeli var. Zaman harcamamız gerekiyor, emek harcamamız gerekiyor, belki de düşman kazanmamız gerekiyor. Aslına bakacak olursak ülkemiz her alanda figüran değil aktör olmak istiyor ve bunun bedelini ödüyoruz, ödeyeceğizde. Ekonomide de bu böyle, siyasette de bu böyle, ticarette de bu böyle. Dolasıyla gerek zaman olarak gerek efor olarak bunun alt yapısında hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu nedenle bu çalışmayı, bu birlikteliği bu açıdan da önemsiyorum ve bunun önemli bir hazırlık olduğunu düşünüyorum.

denizcilik-sektoru-ar-ge-ve-teknoloji-vizyonu-arayisi-ortak-akil-platformu-calistayi.JPG

Konuşmaların ardından TÜBİTAK ve TÜSSİDE’nin geliştirdiği Ortak Akıl Platformu konsepti ile çalıştaya geçildi.

Çalıştayda; deniz eğitimi, deniz sanayi, deniz ticareti ve deniz turizmi gruplarından oluşan masalarda katılımcılar aktif olarak fikirlerini, çalışma alanlarındaki olumlu gelişmeleri, fırsatları ve tehditleri tartışarak ortak sonuçlar ortaya çıkardılar.

Çalıştayda ele alınan her konu ve ifade edilen her görüş TÜSSİDE tarafından oluşturulacak sonuç raporunda yer alarak katılımcılara, ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak ulaştırılacak. İDEAS ve KOSDER’in bundan sonraki hedefleri ise bu raporlardan hareketle Denizcilik Ar-Ge politikasının oluşturulmasını sağlamak olacak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3152 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum