1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Korsanlara karşı koz oldu
Korsanlara karşı koz oldu

Korsanlara karşı koz oldu

Türk mühendisler, insansız hava araçlarının (İHA) ardından, bu kez de tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen özgün ve yerli olan Türkiye’nin ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti.

A+A-

İnsansız araçların geliştirilmesi konusunda faaliyet gösteren Global Teknik mühendislerinin TÜBİTAK’ın da desteğiyle 4 yıl önce başlattıkları ve 3 milyon dolara mal olan Globida İnsansız Su üstü Aracı Projesi sonunda geliştirilen İDA, testlerden başarıyla geçerek kullanıma hazır hale geldi. Global Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, şimdiden yurt içi ve yurt dışından talep geldiğini belirterek, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Yurtdışında başta Mısır olmak üzere korsan faaliyetlerin sık sık gündeme geldiği bazı Körfez ülkelerinden de talep alıyoruz” dedi.

Kıyıları koruyacak

Son yıllarda tüm dünyada insansız araçlara yapılan Ar-Ge harcamalarının arttığını belirten Hakan Karalar, dünyada bu alanda ABD ve İsrail’in öne çıktığını ifade etti. Karalar, şunları söyledi: “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu konuda çalışmaların yetersiz olduğunu gördük. Sahillerimizde ve boğazlarda yoğun trafik yaşanıyor. İDA sayesinde su üzerindeki her türlü araç izlenebilir. Elde edilen veriler merkezde kurulu yer istasyonlarına iletilebilir. İDA, asimetrik tehdit, kıyı koruması, kaçakçılık, gümrük, can kurtarma, su üstü eğitim atışı için hedef platformu, uyuşturucu ile mücadele, sabotaja karşı koyma, deniz trafik kontrolü, deniz tehlikelerine karşı önlem, savaşta silah olarak kullanım, istihbarat, keşif ve gözetleme alanlarında kullanılabilecek. Her hava koşulunda deniz ve iç sularda, devrilmeden yoluna devam edebilecek.

10 mühendis çalıştı

Global Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, “10 mühendisin üzerinde 4 yıl çalıştığı proje için 3 milyon dolar yatırım yaptık. Üniversitelerden de destek aldık” dedi.

İletişim kesilirse ilk bırakıldığı yere dönüyor

İDA’nın özellikleri hakkında bilgi veren Hakan Karalar, şunları söyledi: “30 knot hız yapabilen İDA, uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk ve idare edilebilecek, üzerine radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları, hafif makineli tüfek sistemleri gibi cihazlar monte edilebilecek. Uzaktan kumanda ve üzerindeki anten sistemiyle 50 kilometre mesafeden kontrol edilebilecek. Kumanda sisteminde arıza olması ve iletişimin kesilmesi halinde İDA, otomatik pilotu sayesinde suya ilk bırakıldığı yere dönecek şekilde tasarlandı. 30 litrelik yakıt deposu bulunan aracın deposu 300 litreye çıkarılabilecek şekilde tasarlandı. İDA 300 litrelik yakıtla da 120 saat görev yapabilecek.

Hürriyet

Bu haber toplam 873 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.