1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Körfez için büyük tehlike
Körfez için büyük tehlike

Körfez için büyük tehlike

Sanayi aynı zamanda liman kenti de olan Kocaeli’de, İzmit Körfezi’ne giren ancak icra ve benzeri sorunlar nedeniyle demirleyen gemiler büyük sorunları da beraberinde getiriyor.

A+A-

Yaklaşık 4 yıl önce eski ve yeni sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle haciz koydurtulunca Tüpraş’a da yakın sayılabilecek noktaya demirleyen, içinde 1500 ton doğalgaz bulunan tanker, özellikle fırtınalı havalarda herkesin yüreğini ağzına getiriyor.

Karayiplerdeki bir ada ülkesi olan Saint Vincent bandralı olan ve birkaç kez halat kopararak sürüklenen tanker Körfez’deki gemi trafiğini, hem İzmit Körfezi kenarında kurulu başta Tüpraş olmak üzere sanayi kuruluşları ve Donanma için de tehlike yaratıyor. Bunlara rağmen yasal engeller nedeniyle buradan kaldırılamadığı gibi içindeki doğalgaz da boşaltılamıyor.

İSİM DEĞİŞTİRDİ

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, doğalgaz yüklü geminin adı İzmit Körfezi’ne girdiğinde "Karadeniz" anlamına gelen "Çernomore" idi ve Panama bandralı olduğunu, bir süre önce Karayipler’deki bir ada ülkesi olan Saint Vincent bayrağı çekilerek adı "Queen" olarak değiştirildiğini söyledi. 3 bin 886 dwt tonluk tanker, ilk ve sonraki sahipleri ile içindeki doğalgazın kendisine ait olan firmanın açtığı davalar ve koydurulan hacizler nedeniyle yasa gereği yerinden kımıldatılamıyor. Yaklaşık 4 yıl önceki ilk beyanında içinde 2 bin ton doğalgaz olması gereken ancak, sızıntı ve benzeri nedenlerle şu anda 1500 tona indiği sanılan tankerle ilgili bir türlü karar verilemiyor.

Halen yerel bir mahkeme kararı Yargıtay’da olan tankerde hem böylesine tehlikeli madde bulundurulmasına hem de boyutunun büyük olmasına rağmen şu anda sadece 2 personel bulunuyor. Bu iki kişi de gemiden ayrılamamıyor.

TEHLİKELİ GEMİLER

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, İzmit Körfezi’nin demirleme sahalarında benzer yasal sorunlar nedeniyle yıllardır demirli halde 7-8 kadar kuru yük gemisi bulunduğunu, ancak ’Queen’ isimli geminin büyük tehlike yarattığını söyledi. Geminin olduğu bölgede Gümrük Başmüdürü Faruk Töremiş ve Kocaeli liman Başkanı İlker Tunç ile birlikte inceleme yapan Vali Ercan Topaca, İzmit Körfezi’nin ekonomik anlamda dünyanın en cazip su yollarından biri olduğunu hatırlattı. Vali Topaca ulaşım, ithalat ihracat işlerindeki kolaylık nedeniyle sanayi ve kimya tesislerinin bu bölgede yoğunlaştığını, Körfez’deki limanlara hen gün birçok geminin giriş ve çıkış yaptığını, ancak beraberinde bazı sorunlar da getirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu gemi, üzerinde yaklaşık 1500 ton doğalgazla birlikte 2 yılı aşkın süredir İzmit Körfezi içerisinde demirli vaziyette duruyor. Zaman zaman tehlikeli anlar yaşadığımız oluyor. Fırtınalı zamanlarda halatların kopması neticesinde sahile doğru sürüklenmesi gibi çok tehlikeli olabilecek hususlarla karşılaşıyoruz. Etrafında kimya tesisleri, TÜPRAŞ, limanlarımız var. Karşı tarafta Karamürsel, Gölcük ilçelerimiz, Donanmamız var. Herhangi bir halat kopması durumunda çok riskli olabileceğini de tahmin ediyoruz ve dikkatle takip ediyoruz."

Vali Ercan Topaca, tankerdeki doğalgazın tahliyesi ve tasfiyesi için hukuki sürecin devam ettiğini, mahkemenin daha önce depoda bulunan yaklaşık 1500 ton kadar doğalgazın tasfiyesi yönünde karar vermesine rağmen bu kararın daha sonra bozulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Yerel mahkemenin en son verdiği karar, ’malın sahibine iadesi’ şeklinde. Tabii bu kesin bir karar değil. Hukuken bir sonuç doğurabilmesi için Yargıtay’ın karar vermesi lazım. Bu karar temyiz aşamasında. Sonuca göre ya malı sahibine iade edilecek veya Yargıtay kararı bozarsa yerel mahkeme vermiş olduğu kararda ya ısrar edecek ya da değiştirecek. Ama bizim öncelikli olarak takip ettiğimiz malın tasfiyesi, satışı değil, bu malın bir an önce boşaltılmasıdır. Çünkü kentimiz açısından İzmit Körfezi’nin ortasında bu geminin dolu bir şekilde 1500 ton doğalgazla beklemesi ciddi sakıncaları olan bir husustur."

Vali Ercan Topaca, geminin sahipleri ve açılan davaların da çok karışık olduğunu belirtirken, gemideki doğalgazın burada bir yerde depolanmasının da mümkün olmadığını, yarığı aşamasının ne kadar süreceğinin bilinmediğini, depo bulunsa bile bunun da bir kira bedeli olacağından sorunun tamamen içinden çıkılmaz bir hal alacağını söyledi.

GÖVDESİ PASLANDI

Kocaeli Liman Başkanı İlker Tunç ise, yakından bakıldığında, 4 yıldır herhangi bir bakım yapılmadığından su seviyesindeki bölgelerinde yoğun paslanmalar görülen tankerin şu anda bu açıdan tehlike yaratmadığını söyledi. Liman Başkanı İlker Tunç, "Çürüme söz konusu değil. Uzun süre beklemesinden dolayı kabuk bağlama var. Uzun süre bekleyen her gemide olacak şeyler. Şuan için geminin teknik yapısıyla ilgili bir sorun gözükmüyor. Biz sürekli takip ediyoruz" dedi.

Milliyet

Bu haber toplam 918 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.