1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Köklü tersane, yeni marka
Köklü tersane, yeni marka

Köklü tersane, yeni marka

Tersanecilik alanında kendi ispatlamış firmalardan Selah Tersanesi, yeni yarattığı Es-Line markasıyla sürat teknesi üretimine de başlamış durumda. Emirhan Selah, Vira Dergisi’ne Es-Line projesinin detaylarını anlattı.

A+A-

Tersanecilik alanında kendi ispatlamış firmalardan Selah Tersanesi, yeni yarattığı Es-Line markasıyla sürat teknesi üretimine de başlamış durumda. Markanın ilerleyişi özellikle gelecek günlerdeki tekne fuarlarında adını sık sık duyacağımızı gösteriyor. Henüz daha çok yeni olan Es-Line markasının başındaki Emirhan Selah projenin her yönüyle birebir ilgileniyor. Es-Line projesinin amacının insanlara sevdikleriyle eğlenebilecekleri bir deniz aracı tasarlamak olduğunu söyleyen Emirhan Selah, aynı zamanda yeniliklere çok açık bir ekip olduklarını ekliyor. Emirhan Selah, Vira Dergisi’ne Es-Line projesinin detaylarını anlattı.

Selah Tersanesi gerçekten çok köklü bir şirket, bize kısaca tarihinden bahsedebilir misiniz?

Selah Makine 1957 yılında beri aktif olarak hizmet veren bir şirket; fakat 1982’den sonraSelah Makine ve Gemicilik olarak faaliyet değiştirip daha çok gemicilik sektörüne atılmıştır. Tersane faaliyetlerimiz de bu dönüşümle beraber başladı. Şirketimiz ilk yıllarında sadece özel yatlar üretirken ilerleyen yıllarda yaşanan büyümeyle beraber tanker ve gemi üretimine de ciddi şekilde el attı.

Es-Line markasını oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?

Es-Line markasının hayata çıkışı 3 sene öncesine dayanıyor aslında daha çok yeni bir proje. Benim ve ailemin denize gerçekten çok merakımız var, dolayısıyla küçüklükten beri teknelere de bir merakım vardı. Gemi üretimiyle uğraşmamıza rağmen boş zamanlarımızı yine de denizde geçirmekten çok hoşlanıyorum. İlk başta yaptığım çizimleri işten güçten arta kalan zamanlarda değerlendirmek için şirketten bir yer kiraladım. İş ciddiye binince üretimi gerçekleştirmek için tekrardan yeni bir tekne tasarladım. Mühendis bir arkadaşımla hesaplamalarını ve statiklerini ayarlayıp bu tekneyi meydana getirdik. Bu tekne çok keyifli ve hoşumuza giden bir şey oldu, arkadaşlarımızla ve çevremizdeki insanlarla desteğiyle bu modeli piyasaya sürüp devamı gelmesi için çalışmaya başladık.İlk yaptığımız model olan Renny2 kişilik 3.20 boyunda katamaran şeklinde bir sürat motoru. Renny’den sonra Rtyhm adlı 4.10 boyunda 4 kişilik modelimizi ürettik. Bu modelin üst yapısı tamamen bir spor arabanın üst yapısından esinlenilmiş şekilde tasarlandı, boyutlarına göre çok dengeli ve dinamik bir model.

Es-Line’ın ürettiği modeller nasıl bir beğeniye ve kullanım tarzına hitap ediyor.

Özellikle Renny modeli ve diğer ufak modellerimiz özellikle lüks teknelerin arkasına bağlayabileceğiniz, ya da koylarda jet ski kullanımı yerine düşünebileceğiniz, sevdiklerinizle hoş vakitler geçirebileceğiniz, keyif tekneleri şeklinde tasarlandı

Ürettiğiniz modellere talepler ne oranda?

Bu yeni teknemizi bitirdikten sonra şubattaki fuarda ürünlerimizi sergileyeceğiz. Talep konusunda şubattaki Boat Show bizim için belirleyici olacak. Şu anda özellikle yurt dışında modellerimize ilgi gösteriliyor. Müşterisi olan sipariş modeller de çalışıyoruz. İlk Renny modelinden Ali Koç Bey’in oğluna verdik. Yakın zamanda Katar’la anlaşma yaptık, Dubai ile bir anlaşma yapma durumumuz var, olursa buralarda distribütörlük açacağız.

Modelleri çeşitlendirirken neye dikkat ettiniz?

Öncelikle biz Es-Line markasını daha da büyütüp, geliştirmek ve modellerini çeşitlendirmek istiyorduk zaten. Müşteriden de bizim şansımıza böyle bir talep oldu. İlk iki kişilik modelimizi ürettikten sonra, bu modeli küçük bulan müşterilerimiz bizi dört kişilik yeni modelimizi üretmemiz için teşvik ettiler.

Es-Line projesinin başında siz mi varsınız?

Es-Line projesinin projesinde tamamen ben varım, zaten ufak bir kadroyuz. Mühendis arkadaşlarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz.

Bu çizim merakı nerden geliyor bir tutku mu yoksa eğitim aldınız mı?

Bu benim için bir merak ama aynı zamanda bunun eğitimini de almıştım endüstri tasarımı bölümünde, ben bu modellerin tamamen görsel çizimiyle ilgileniyorum. Mühendis arkadaşlarımız bunları teknik olarak detaylandırıp, rötuşluyor. Çizim aşamasında da kendim yer alman benim modele her yönüyle hakim olmamı sağlıyor, bu yüzden ürettiğimiz tekneleri daha bir sahipleniyoruz.

İlerleyen günlerde Selah Tersanesi ve Es-Line ismini ne gibi projelerde göreceğiz?

Modellerimizin elektrikli tarzlarını üretmek istiyoruz bu motorlar tamamen yeşil enerji dediğimiz teknolojiyle üretilecek. Almanya’dan bu proje için bir markanın mümessilliğini aldık. Kendim ve ekibim yeni fikirlere ve projelere çok açığız o yüzden sürekli yeni bir proje üzerinde düşünüyor oluyoruz.  3 yıllık yeni bir proje olan Es-Line’ın gün geçtikçe daha iyiye gideceğine inanıyorum.

Es-Line markası önümüzdeki hangi fuarlara katılacak?

Şu an itibariyle Türkiye’dekibizle alakalı pek çok fuara katılıyoruz. Önümüzdeki süreçte şubatta CNR’da olacağız ondan sonra Haliç Fuarı’nda olacağız, bir Bodrum fuarımız var olacak, yurt dışında ise şu an görüşmelerimiz sürmekle beraber Paris’te düzenlenecek bir fuarda yer alma ihtimalimiz var.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1741 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.