Klasik Müzik Festivali sona erdi
Yedinci D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali sona erdi
Fazıl Say ve Borusan Filarmoni’den Unutulmaz Final!
Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu’nun; sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran'In üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, son gününde Azeri piyanist Terane Abbaszade ve soprano Pervin Çakar’ı Gün Batımı bölümünde ağırlarken, Gece Konseri’nde ise ünlü piyanistimiz Fazıl Say ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez Bodrum’lu müzikseverlerle buluşturdu. Gabor Boldoczki’nin seslendirdiği trompet konçertosuyla Bodrum’a veda eden festival, 4 gün boyunca dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden gelen müzikseverleri klasik müziğe doyurdu.
‘Romantizmden Modernizme” ana teması ile Bodrum Turgutreis’te düzenlenen festivalin kapanış konserinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ı izlemeye gelen izleyici sayısı 5000’in üzerinde olurken, festivale gelen toplam izleyici sayısı 17.500 olarak açıklandı. Toplamda 7 konserin gerçekleştiği günbatımı ve gece konserlerinde, 350'ye yakın sanatçı yer almış oldu. 2 ayrı sahnede de kurulan dünya standartlarındaki ses sistemi ise hem sanatçılardan hem de seyircilerden övgü aldı.
Unutulmayacak bir final…
Yurtiçinde ve yurtdışında kendi alanında referans organizasyonlardan biri haline gelen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin kapanış konserinde dünyaca ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say yepyeni bestelerini şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde izleyicilerin beğenisine sundu. Orkestra, Fazıl Say’ın Trompet Konçertosu’nu Gabor Boldoczki (trompet) solistliğinde seslendirirken; Fazıl Say ve Gabor Boldoczki, Shostokovich’in piyano ve trompet konçertosunu birlikte çaldı. Fazıl Say’ın İstanbul Senfonisi adlı bestesinde ise, Burcu Karadağ (ney), Hakan Güngör (kanun) ve Aykut Köselerli (ritm) solist olarak yer aldı. Fazıl Say ve Borusan Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez D-Marin sahnesinde bir araya getiren festivalde Bodrumlu müzikseverler, unutulmaz bir finale tanık oldu.
Açılış gecesinde iki dünya devi…
Doğuş Grubu’nun kurucu destekçiliğini üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali muhteşem bir açılış konseriyle müzikseverlerle buluştu. Avrupa Festivaller Birliği üyesi festivalin yedincisinde, dünyaca ünlü çellistlerden Mischa Maisky, dünyanın en iyi orkestralarından biri olarak kabul edilen Moskova Tchaikovsky Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdiği performansıyla, konser alanını dolduran izleyicilerden büyük alkış aldı. Şef Vladimir Fedoseyev yönetiminde sahneye çıkan Mischa Maisky, kendisine eşlik eden eden Moskova Tchaikovsky Senfoni Orkestrası ile birlikte gecenin açılışını Cemal Reşit Rey’in Türkiyem adlı eseriyle yaptı.
Academy of St Martin in the Fields Turgutreis’teydi…
D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, dünyanın en ünlü orkestralarından biri olan Academy of St Martin in the Fields ve usta kemancı Julian Rachlin tarafından verilen muhteşem bir konserle ikinci gecesini geride bıraktı. İlk kez Bodrum’da konser veren orkestra, Vivaldi ve Piazzola’nın ünlü eserlerinden oluşan repertuarlarıyla izleyicilerden büyük ilgi gördü.Köklü geçmişiyle dünya klasik müzik çevrelerince tartışılmaz bir öneme sahip orkestranın Rachlin solistliğinde verdiği konser, Antonio Vivaldi’nin Mevsimler Konçerto Dizisi ile seyircilere merhaba dedi. Konserin ikinci bölümünde ise Astor Piazzola’nın Buenos Aires’de Dört Mevsim adlı eserine yer verildi. İtibarını ve başarısını 50 yıldır hep daha yukarıya taşımayı başaran orkestra, 13 yaşındayken “ Viyana Filarmoni ile konser veren en genç keman sanatçısı” ünvanını kazanan Julian Rachlin ile festivalin ikinci gününde unutulmaz bir konsere imza attı.
Liszt ve Mahler D-Marin’de anıldı…
Festivalin “Liszt ve Mahler Anısına” temalı üçüncü gece konserinde ünlü besteciler usta yorumcular eşliğinde anıldı. Macar besteci Liszt, doğumunun 200.yılında yılın en iddialı programıyla anıldığı festivalin üçüncü gecesinde Liszt Yorumcusu olarak ünlenen ödüllü piyanist Endre Hegedüs, Macarların karizmatik ve ünü dünyaya yayılmış şefleri Ferenc Gabor yönetiminde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Liszt’in 1 numaralı Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Dünyanın en önemli opera salonlarında sahne alan Macar Devlet Operası Sanatçısı Dramatik Soprano Tünde Szaboki de festivalin üçüncü gecesinde Lied kavramının yaratıcısı Liszt’in Lied’leri ile sahne aldı. Dünyaca ünlü bas bariton Burak Bilgili de bu özel gecede yer alarak ölümünün 100.yılında Mahler’in Lied’lerini yorumladığı konser müzikseverlerden büyük ilgi gördü.
Türkiye’nin en büyük Açıkhava klasik müzik festivali…
İki yıl önce Avrupa Festivaller Birliği’ne üyeliği kabul edilerek yurt içinde ve yurt dışında kendi alanında referans organizasyonlardan biri haline gelen festival 17.500 seyirci katılımıyla Türkiye’nin en büyük açıkhava klasik müzik festivali ünvanını korumaya devam ediyor..
Konser gelirleri Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak…
Türkiye’nin ilk çocuk senfoni orkestrası Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı kuran; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nun restorasyonu ve kurumsal sponsorluğunu üstlenen, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri’ne enstrüman bağışı gibi etkinliklerle farklı alanlarda klasik müziğe destek veren Doğuş Grubu, sosyal sorumluluk destek projelerine bu yıl bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda, D-Marin Turgutreis 7.Uluslararası Klasik Müzik Festivali konserlerinin tüm geliri, Tohum Otizm Vakfı ile yapılan işbirliği çerçevesinde, Vakıf’ta öğrenim gören çocuklara eğitim materyali sağlanması ve özel eğitim öğretmenlerinin eğitimine katkı için kullanılacak.
Virahaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.