1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KKTC'ye su sağlayan 'Asrın Projesi' yarın açılıyor
KKTC'ye su sağlayan 'Asrın Projesi' yarın açılıyor

KKTC'ye su sağlayan 'Asrın Projesi' yarın açılıyor

“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen “Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin” açılışı yarın yapılacak.

A+A-

Yapımı tamamlanan “Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi”nin açılışı, yarın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılıyor.

“Asrın Projesi” olarak lanse edilen ve “dünyada bir ilk” olduğu vurgulanan projenin açılış saati henüz netleşmezken, tören, Çamlıbel Arıtma Tesisi’nde yer alacak.

Türkiye Devlet Su İşleri tarafından yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nden, KKTC’ye askılı boru sistemiyle denizden su iletimini sağlayacak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Su Temin Projesi” tamamlandı. Proje yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL’ye mal oldu.

7 Mart 2011’de Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başlayan KKTC Su Temin Projesi, Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’nda depolanacak suyun Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km, bunun 66,5 km askılı borulu sistem ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılmasını içeriyor.

Bu çerçevede tamamlanan projenin açılışı cumartesi sabahı ilk önce Türkiye’de, ardından da öğle saatlerinde KKTC’de yapılacak. KKTC’deki tören için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC’ye gelecek. Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpünün sulama suyuna tahsis edilecek.

“Askılı boru sistemiyle deniz geçilen tek proje”

“Askılı boru sistemiyle deniz geçilerek su aktarılan dünyadaki tek proje” olan KKTC Su Temin Projesi’nde tamamlanan işler şöyle:

“Türkiye’deki Alaköprü ve KKTC’deki Geçitköy barajları, KKTC Tarafı İçme suyu Arıtma Tesisi, 66,5 km’den oluşan Deniz Geçişi İsale Hattı, 24 km’den oluşan Türkiye Tarafı Kara Yapıları, 3,7 km’den oluşan KKTC Tarafı Kara Yapıları ve 67 km’den meydana gelen Geçitköy Terfi İstasyonu-Arıtma Tesisi - Lefkoşa Arası İsale Hattı.” Devam eden işler ise; “161 km uzunluğundaki Girne Bölgesi İçme suyu İsale Hattı, 154 km uzunluğundaki Gazimağusa Bölgesi İçme suyu İsale Hattı, 96 km uzunluğundaki Dipkarpaz Bölgesi İçme suyu İsale Hattı.” Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Türkiye ve KKTC arasında denizin altından borularla su sağlanmasını sağlayan projenin deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor.

Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde deniz geçişi isale hattına veriliyor. KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak proje, KKTC yanında Mersin'in Anamur ilçesinde 83 bin 600 dekar alanı da suya kavuşturacak.

KKTC’ye gelen suyun gelecek yılın ilk yarısında KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak.

virahaber.com

Bu haber toplam 1370 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.