Kıyılarımız yok oluyor!
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü İyimaya, kıyı ve deniz alanlarının, tekne turizmi, kirlilik, aşırı avcılık, egzotik türler ve yapılaşma baskısından dolayı habitat tahribatı ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Türkiye'de kıyı ve deniz alanlarının, tekne turizmi, kirlilik, aşırı avcılık, egzotik türler ve yapılaşma baskısı gibi nedenlerden dolayı habitat tahribatı ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Med-Pan Kuruluşu ve Akdeniz Özel Koruma Alanları Bölgesel Eylem Merkezi işbirliğinde düzenlenen '2012 Deniz Koruma Alanları Forumu', Antalya'nın Kemer İlçesi Göynük Beldesi'ndeki Mirada Del Mar Otel'de başladı. Akdeniz'e kıyısı bulunan 21 ülkenin ulusal çevre ajansları, balıkçılık ve turizm sektörü temsilcilerinin, deniz ortamının korunmasına yönelik deneyimlerini paylaşmak ve ortak yol haritası geliştirmek amacıyla bir araya geldiği forum, 3 gün sürecek.
Forumun açılış toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Antalya Vali Yardımcıları Turan Eren ve Recep Yüksel, Med-Pan Kuruluşu Başkanı Purificacio Canals, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam ile çevre ajanslarının temsilcileri katıldı.
KIYILARIMIZ YOK OLUYOR
Toplantının açılışında konuşan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Akdeniz'i, biyolojik çeşitliliğiyle önemli bir ekolojik alan olarak tanımladı. Bölgede son yıllarda artan insan baskısı, balıkçılık, kirlilik, turizm ve kıyısal alanlardaki gelişmeler ve iklim değişikliklerinden dolayı biyolojik çeşitliliğin etkilendiğine dikkati çeken İyimaya, "Türkiye'nin kıyı ve deniz alanları da, tekne turizmi, kirlilik, aşırı avcılık, egzotik türler ve yapılaşma baskısına ilişkin olarak habitat tahribatı ile karşı karşıyadır. 2009-2013 yılları arasında yürüttüğümüz 'Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' ile, ulusal strateji ve eylem planlarını hazırladık" dedi.
DENİZ KORUMA ALANLARI GENİŞLETİLMELİ
Med-Pan Kuruluşu Başkanı Purificacio Canals ise denizlerin korunması konusunda Türkiye'nin önemli ölçüde yol aldığını ve örnek bir ülke olduğunu vurguladı. Akdeniz'de denizi korunma alanlarının genişletilmesi için birçok yol olduğunu anlatan Canals, "Karşılıklı anlayış ve koordinasyon çok önemli. 2020 yılına yönelik bir yol haritası çizilmelidir" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun merkezi ve yerel idarelerin işbirliği halinde olması gerektiğine işaret etti Türkiye'nin adalarla birlikte 8 bin 592 kilometrelik kıyı uzunluğuna sahip olduğunu hatırlatan Uzun, Akdeniz Eylem Planı kapsamında yapılan kıyı çalışmalarını yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi. Forum, bugün (28 Kasım'da) sona erecek.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.