Kıyı Ege turizmi son 30 yılda 13 kat büyüme gösterdi
ETİK tarafından yayımlanan Kıyı Bölgeleri Raporu'na göre, Ege turizminde 1983-84 yılında 4 yüz 1 bin olan toplam yabancı ziyaretçi sayısı, 2013 yılında 5 milyon 2 yüz 44 bin'e yükseldi.
Ege Turistik ve İşletmecileri Federasyonu (ETİK) tarafından ar-ge çalışmaları sonucunda kapsamlı bir "ETİK Ege Kıyı Raporu" yayımlandı. Ege turizminin "tarihi bir perspektif" olarak ele alındığı raporda, turizmin gelişmeye başladığı ilk bölgelerden Ege'de yer alan Muğla, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Afyon, Uşak gibi merkezlerde, son yıllarda toplam 7 milyon civarında ziyaretçi sayısına ulaşıldığına dikkat çekildi. 2013 yılı sonunda Ege Bölgesi'nin Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi oranının yüzde 15 ile 17'sine sahip olduğu belirtildi. Yabancı turist sayısı bakımından en fazla trafiği ise sırasıyla Muğla, İzmir, Aydın ve Denizli(Pamukkale) şehirlerinde yaşandı.
ETİK Kıyı Bölgeleri Raporu'nda vurgu yapılan diğer konu ise, Ege turizminin 2014 yılının 8 aylık döneminde azalan kurvaziyer pazarına rağmen yaklaşık 3 milyon 700 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etmesi oldu. Ayrıca, son 30 yıllık dönemi ele alarak Ege Bölgesi'ni ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı gelişimini inceleyen raporda, 1983-84 yılında 4 yüz 1 bin olan toplam yabancı ziyaretçi sayısının, 2013 yılında 5 milyon 2 yüz 44 bin'e yükseldiği gözler önüne serilerek, Ege turizminin gösterdiği büyük gelişime işaret edildi.
Böylece, son 30 yılda tam 13 kat büyüme gösteren Ege turizmi, öte yandan Antalya ile etkileşim içinde olarak, Ege Bölgesi içi turizm hareketliliği bakımından 30 yıllık dönemde 5 yüz binden 7 milyona ulaştığı açıklaması yapıldı. Raporda ayrıca, Ege turizminin Antalya'yla arasındaki mevcut bağlantı düşünüldüğünde, Ege ve Akdeniz şeridinde var olan turist trafiği işlek noktalarının Muğla, İzmir ve Aydın şehirleri olduğu ifade edildi. Raporda verilen sayısal bilgilere göre, Ege'nin İncisi İzmir'in, Ege'de ziyaretçi trafiğindeki mevcut payları bakımından turist trafiğinde yüzde 26,8, toplam ziyaret trafiğindeki payının ise yüzde 20 oranında olduğu açıklandı.
"BU DÜŞÜŞÜ OLUMSUZLUK OLARAK ALGILAMAYALIM"
ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "1993-94 yılında Ege'nin Türkiye turizminden aldığı payın oranı yüzde 26,5 iken, 2013 yılında ise aldığı pay oranının yüzde 15 olduğunu görüyoruz. Bu düşüşü olumsuz bir durum olarak düşünmeyelim. Çünkü, ülkemiz diğer bölgelerde turizm potansiyelini gözle görülür bir şekilde hayata geçirmekte ve yeni destinasyonlar mevcut pazara girmektedir. Bu durum görece bir trendi gözler önüne sermektedir" dedi.
EGE KURVAZİYERİ YOLCU TRAFİĞİ ARTIŞ GÖSTERDİ
Tüm bu bilgilere ek olarak, kurvaziyer turizminin Ege Bölgesi'nde göstermiş olduğu gelişime de değinilen raporda, günümüzde kurvaziyer limanlarına sahip olan Ege'nin son 10 yılda toplam yolcu trafiğinin 3 yüz binden 1 milyon 4 yüz bine doğru artış gösterdiği belirtildi.
İZMİR, YÜZDE 3,5 PAY ALDI
Ülkemizin 5 büyük destinasyon şehrinin 2014 yılında 8 aylık döneme göre ziyaretçi trafiğinden aldığı payların da masaya yatırıldığı raporda verilen sayısal bilgilere göre, ilk sırada yüzde 32,4'lük payla Antalya'nın aldığı görüldü. İstanbul 30,1'lik payla ikinci sırada iken, Muğla ise 8,4 oranında pay aldığı belirtildi. İzmir ise, yüzde 3,5'lik payla dördüncü sırada yer aldı.
EGE, YAKLAŞIK 5 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE EDİYOR
Ege'nin turizm gelirleri ile bilgi verilen raporda, Türkiye turizminin yabancı ziyaretçi trafiği çekme potansiyeli yönünden Akdeniz'den sonra ikinci sırada bulunan Ege Bölgesi'nin, bu yönüyle ülkenin turizm gelirleri açısından önemli bir paya sahip olduğu ifade edildi. Ege Bölgesi'nin günümüzde yaklaşık 4-5 milyar dolar gelir elde ettiği dile getirilen raporda, böylece ülkemizin yabancı ziyaretçilerden elde ettiği gelirin yüzde 20'sine denk gelen bir büyüklüğe sahip olduğunun altı çizildi. 2013 yılıyla ilgili edinilen bilgilere göre, Ege'de meydana gelen turist trafiğinin yüzde 58'i Muğla, yüzde 27'si İzmir, ve yüzde 11'nin Aydın illerinden sağlandığı ifade edildi.
EGE DESTİNASYONU, TÜRKİYE'DE İKİNCİ SIRADA
ETİK Kıyı Bölgeleri Raporu'nda ele alınan diğer bir konu ise Ege Bölgesi'nin yatak kapasitesi oldu. Günümüzde, Ege Bölgesi'nin toplam olarak yaklaşık 1,3 milyon yatak kapasitesiyle birlikte, raporda bu kapasitenin yüzde 30'undan fazlasını elinde bulundurulduğu açıklaması yapıldı. Belgeli yatak kapasitelerinin yıllara göre dağılımının da incelendiği raporda, Ege Bölgesi payının son 30 yılda yüzde 20 ila 25 aralığında seyrettiği belirtildi. 2014 yılı içinde ise Ege'nin toplam yatak kapasitesinin 4 yüz bini aştığı ve bu yönüyle Akdeniz Bölgesi'nden sonra en büyük destinasyona sahip ikinci bölge olarak göze çarptığı bilgisi verildi.
İZMİR YATAK KAPASİTESİ YÜZDE 16,8 ORANINDA
Ege'deki yatak kapasitelerinin illere göre dağılımını içeren rapor bilgilerinde, Muğla'nın 42,5 oranıyla birinci sırada yer aldığı görüldü. İzmir, yüzde 16,8 ile ikinci, son olarak Aydın yüzde 12,4'lük payla üçüncü sırada yer buldu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.