1. HABERLER

  2. LOJİSTİK

  3. Kıran ‘Hedef dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak’
Kıran ‘Hedef dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak’

Kıran ‘Hedef dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak’

DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ‘Küreselleşen pazarlar, tüm dünya coğrafyasına yaygınlaşan taşıma, depolama, üretim, ambalaj gibi tedarik zinciri faaliyetleri lojistiğe verilen önemi arttırdı” dedi.

A+A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı TOBB’da gerçekleştirildi. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ve Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu’nun da katıldığı toplantıda sektörün koordinasyonu noktasındaki konular masaya yatırıldı.​

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran burada yaptığı konuşmada dünyanın artık tek bir pazar haline geldiğini ifade ederek, “1800’lü yıllarda ekonomik gelişme için hammaddeye erişim önemliydi. 1900’lerde enerjiye erişim ve ulaşım öne çıktı. 2000’lerdeysa internet bağlantısı ve entelektüel sermaye önem kazandı. Artık herkes birbirine ulaşabiliyor, dolayısıyla mal satabiliyor. Küreselleşme, lojistik imkânlarının önemini muazzam arttırdı. Küreselleşen pazarlar, tüm dünya coğrafyasına yaygınlaşan taşıma, depolama, üretim, ambalaj gibi tedarik zinciri faaliyetleri lojistiğe verilen önemi arttırdı” dedi.

Hedef dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak

Türkiye’nin de ülke olarak bir hedef koyduğunu ve 2023 yılında, dünya ticaret hacminden %1,5 pay almayı hedeflediğini anlatan Kıran, dünya ekonomisinde güçlü bir eksen kaymasının yaşandığına dikkat çekti. Çin,  Hindistan,  Endonezya gibi Asya ülkelerinin, dünya ekonomisinden aldığı payın artığına işaret eden Tamer Kıran şunları söyledi: “Yani yarışta yeni oyuncular var. Rekabet eskiye göre daha çetin. Teknolojideki hızlı gelişimle birlikte geleneksel üretim, tüketim kuralları ve alışkanlıkları tamamıyla farklılaşıyor. Eskiden nasıl olursa olsun, mal bir yerden bir yere gitsin derdik. Artık zaman, kolaylık, esneklik çok önemli. Böyle bir yarışta yapmamız gereken çok işler var. TOBB olarak tüm sektörlerin gelişmesinde kritik öneme sahip olan lojistik sektörüne ayrı bir önem verdik. Lojistik Sektör Meclisi’mizde özel sektör ve sektörü düzenleyen kamu kurumlarını bir araya getiriyoruz. Tüm tarafların birlikte sektörün sorunlarını tespit edip, sorunların çözümü için öneriler geliştirmesini sağlıyoruz. Buranın çalışmalarına her zaman destek veriyoruz. Firmalarımızın sahadaki tecrübelerini en üst düzeyde kamu kurumlarımıza aktarıyoruz. Karayolu taşımacılığında sayısal takograf ve K belgelerinin dağıtımını en yüksek standartlarda yapıyoruz. Allah’a şükür altyapımızı geliştirdik.

Türkiye’nin sınır kapılarını yeniliyoruz. 10 sınır kapısını, en ileri teknolojilerle tamamen yeniledik.

Bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Bu yeni kapılar sayesinde Türkiye, lojistikte sınıf atladı. Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 2010’da 39. Sırada iken 2017’de 34. sıraya yükseldi. Bütün bunlar, devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı.

Altyapı yatırımlarına devam ediyoruz. Bunlar işin olmazsa olmazı ama başlangıcı. Lojistik ve ulaştırma maliyetlerini indirmemiz lazım. Bu maliyetleri ne kadar düşürebilirsek, dünya pazarlarına o kadar rahat ulaşırız.”

Lojistik sektörünün etkileri

Lojistik sektörünün performansının diğer sektörleri de doğrudan etkilediğini ifade eden Kıran, o nedenle lojistik politikasının esnek olması gerektiğine vurgu yaptı. Tedarikçi ağlarını çok etkin yönetmek gerektiğine değinen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, rekabetçi olmak ve müşteri memnuniyetini sağlamanın önemine işaret etti. Kıran, “Lojistik, tedarik ağındaki yönetim süreçlerini tamamlayan ve gelişmesini sağlayan parça olmak durumunda” diye konuştu.

13. Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun bir gün önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Selim Dursun başkanlığında yapılan toplantısında da geçmiş toplantılarda görüşülen konular ile gündeme alınması gereken hususlar ele alındı

Sunumlar

Toplantıda UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) Başkanı Emre Eldener, UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı) Erman Ereke, TND (Türkiye Nakliyeciler Derneği) Başkanı Yusuf Dağcı, KARİD (Türkiye Kargo, Kurye Ve Lojistik İşletmecileri Derneği) yetkilileri, DTD (Demiryolu Taşımacılığı Derneği Başkan Yardımcısı Onur Küçükakdere ve AND (Ağır Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Selçuk Görmezoğlu da sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ve ilgili genel müdürleri sektör taleplerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

kiran-006.jpgkiran2-004.jpg

kiran3-005.jpg

kiran4-001.jpg

kiran5-001.jpg

kiran6.jpg

kiran7.jpg

kiran8-001.jpg

kiran9.jpg

kiran10.jpg

kiran11.jpg

kiran12.jpg

kiran13.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.