1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ’Kentsel Tasarım Çalıştayı” tamamlandı
’Kentsel Tasarım Çalıştayı” tamamlandı

’Kentsel Tasarım Çalıştayı” tamamlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Kıyı kanunun Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmadığını savundu. Tunçsu, Türkiye’deki en güzel kıyılara sahip olan Mersin’in de plansız kıyı kullanımıyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

A+A-

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ’Kentsel Tasarım Çalıştayı” sunuş toplantısı ile tamamlandı. İlki 2012 yılında Bursa’da ikincisi gecen yıl yine Mersin’de yapılan Kentsel Tasarım Çalıştayı, bu yıl ’Mersin kentinin denizle ilişkisini yeniden düşünmek: Kıyı alanlarının tasarımı” başlığıyla gerçekleşti. MEÜ Mimarlık Fakültesi, Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Paris La Villette ile National Technical University of Athens’den toplam 62 katılımcının yer aldığı çalıştay iki hafta sürdü. Çalıştay boyunca Atatürk Parkı, Eski Marina, Stadyum, Yumuktepe, Muğdat Camii, Forum, Soli Doğu-Batı Pompeipolis ve Davultepe kıyı alanlarında çalışmalar sürdüren katılımcılar, elde ettikleri sonuçları düzenlenen toplantıda sundu.

Mimarlar Odasında düzenlenen toplantıya Mersin Vali yardımcıları Cezmi Türk Göçer ve Süleyman Deniz, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Bahaettin Kabahasanoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cana Bilsel, çalıştaya katılan öğretim elemanları ve öğrenciler ile meslek odaları temsilcileri katıldı.

“KIYI KANUNU UYGULANMIYOR”

Sunuşlar öncesi söz alan Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Haluk Tunçsu Türkiye’deki en güzel kıyılara sahip olan Mersin’in en plansız kıyı kullanımıyla karşı karşıya olmasından yakındı. Büyükşehir Belediyesi olarak, ’320 kilometre sahili olan bir şehir olan Mersin’de kıyı kullanımı nasıl olmalı?” sorusuna Kentsel Daire Başkanlığı, Planlama Daire Başkanlığı, Etüt ve Proje Daire Başkanlığı ile Fen İşleri Daire Başkanlığıyla birlikte yanıt aradıklarını aktardı. Tunçsu, ’Mersin aynı zamanda bir liman kentidir. Bir taraftan ticareti ekonomiyi ve şehrin çalışma hayatını gözetecek; diğer taraftan halkın gündelik yaşamında denizi, plajları kullanmalarını mümkün kılacak bileşkeleri ortaya çıkarmak durumundayız” dedi. Kıyı Kanunu’nun yıllar önce yürürlüğe girdiğini söyleyen Tunçsu Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kanunun uygulanmamasından yakındı. Kıyıların öncelikle kamuya ait olduğunu ve kamuya tahsis edilmesi gerektiğini dile getiren Tunçsu, Belediye olarak Mezitli’den Erdemli’ye, Erdemli’den Silifke’ye kadar olan kıyı bandının halka açılmasıyla ilgili projede son aşamaya geldiklerini kaydetti ve Kentsel Tasarım Çalıştayı’nın sonuçlarını uyduğu ölçüde kendi çalışmalarına ekleyeceklerini aktardı. 

“MERSİN’İN LİMAN KENTİ YAPISININ KORUNMASI GEREKİYOR”

Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılı başı itibariyle kıyılardaki kamuya ait alanların hepsini valilikten talep ettiklerini söyleyen Tunçsu, ticari amaçlarla halktan uzaklaştırılmış kıyı alanlarının; yürüyüş-bisiklet yolları, spor alanları, halkın dinlenmesine yönelik rekreasyon alanları olarak halka geri dönmesini sağlamayı amaçladıklarını aktardı. Turizm alanlarının da yatırımcılar kanalıyla ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini ifade eden Tunçsu, diğer taraftan da Mersin’in liman kenti yapısının korunması gerektiğini belirtti.


Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu balıkçı barınağıyla ilgili olarak gerçekleştirdikleri çalışmayla ilgili bilgiler verdi. Mersin’e balıkçı barınağı gerekir mi sorusuna yanıt aradıkları bu çalıştayda Mersin’in kıyı Master Planı olmadığını üzülerek öğrendiklerini ifade etti. Bu nedenle Ankara’nın çeşitli mevzuatlar arasında kaybolarak Mersin’e ancak küçük yaptırımlar şeklinde bir şeyler yapabildiğini kaydeden Lokmanoğlu, bunun da bazı handikapları beraberinde getirdiğini aktardı. Lokmanoğlu, Bir an önce mevzuatın revize edilmesi ve yeni bir kıyı Master Planı’nın yapılmasının gerekliliği üzerinde durdu.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cana Bilsel, Mimarlık Fakültesi olarak, Paris’tesi en çok öğrenciye sahip olan mimarlık okulu Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Paris La Villette ile yaptıkları etkinliği bu yıl ve National Technical University of Athens öğrencilerinin de katılımıyla sürdürdüklerini belirtti. Üç fakültenin öğrencilerinin bir araya gelerek iki haftalık bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Bilsel, Mersin Kentinin denizle ilişkisini yeniden düşünmek ve kıyı alanlarının tasarımı başlıklı bu çalışmaya üç üniversiteden toplam 62 öğrencinin katıldığını söyledi. Öğrencilerin karma gruplar halinde Mersin genelinde çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Bilsel, bu yoğun düşünme sürecinin Mersin’in kıyısı üzerinde çeşitli sorun tespitleri, değerlerin tanımlanması ve geleceğe dönük olarak kent için bir vizyon oluşturabilecek bazı projeler üretildiğini dile getirdi.

“KIYILARA YÖNELİK BİR PLAN YOK”

Mimarlar Odası Başkanı Sinan Tütüncü, Mersin’in inşaat, sanayi ve lojistik konularındaki büyümelerinden dolayı çok hızlı bir ekonomik gelişme gösterdiğini, ancak bu gelişmenin etkilerinin yeterince yönetilmemesi nedeniyle kentin fiziki çevresine katkısının olmadığını belirtti. Bunun da plansız büyüme ve düzensiz gelişmeyi getirdiğini aktaran Tütüncü, ’kent merkezine ve kıyılarına yönelik bir planlama yapılmamış ve düzensiz gelişimin önü açılmıştır. Bir kıyı kenti olmamıza rağmen denizden yeterince faydalandığımız söylenemez. Geniş bir bulvar ve sadece yeşil alan olarak düşündüğümüz bir park kenti denizden uzaklaştırmıştır” dedi. Bu nedenle çalıştayın Mersin için önemli olduğunu vurgulayan Tütüncü, çalıştaydan elde edilecek sonuçlar kentin daha düzenli gelişmesini sağlayabileceklerini dile getirdi ve çalıştayda emeği geçenlere teşekkür etti. 

Prof. Dr. Cana Bilsel ve Ecole Nationale Superieure D’Architecture de Paris La Villette’den Şehir Plancısı Pierre Bouche iki üniversitenin birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı. Üç yıldır Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Paris La Villette ile Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin birlikte çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Cana Bilsel ilk çalışmanın 2012 yılında Bursa’da, 2013’yılında Mersin’de ve bu yılki çalışmanın National Technical University of Athens’ın da kendilerine katılımıyla yine Mersin’de gerçekleştiğini aktardı. Yapılan çalışmaların ayrıntılarına değinen Prof. Dr. Cana Bilsel’in ardından söz alan Pierre Bouche ise Mersin’e ilk kez geldiklerinde kent merkezine odaklandıklarını ve ana cadde üzerinde uzanıp giden Mersin’de yaya olarak var olabilme konusunu ele aldıklarını aktardı. Bu yıl ise kıyı ve sunduğu kentsel değerler üzerine bir tartışma başlatmayı amaçladıklarını söyleyen Bouche, çalışmalar sonunda Mersin’deki planlama çalışmalarında dikkate alınmak üzere kıyıya ilişkin değerler içeren dokuz kentsel tasarım önerisi oluşturulduğunu kaydetti. 

Konuşmaların ardından çalıştay katılımcıları, belirlenen 9 kıyı alanında yaptıkları çalışmaları, bu çalışmalarda izledikleri yöntemleri, belirlenen sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini içeren sunumları gerçekleştirdi. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1153 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.