1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kendi üretiyor kendi kazanıyor!
Kendi üretiyor kendi kazanıyor!

Kendi üretiyor kendi kazanıyor!

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bisiklet tamircisi Mustafa İlhan, hobi olarak yetiştirdiği süs balıklarını satıp para kazanınca, evinin bir odasını balık üretim tesisine dönüştürdü.

A+A-

43 yaşındaki İlhan, akvaryuma dönüştürdüğü 2 derin dondurucuda ürettiği balıkları satıyor.

Sandıklı'da evli ve 3 çocuk babası Mustafa İlhan, 4 yıl önce hobi amaçlı evine süs balığı aldı. Bir süre sonra çevresindekilerin balıklara ilgi duyması ve satın alması üzerine İlhan, balık üretimine karar verdi. İnternetten yaptığı araştırmalar ve merakı sayesinde balık üretimini öğrenen Mustafa İlhan, ürettiği lepistes türü süs balıklarını, akvaryum karşılığında sattı. Bu yolla her biri 1 metre çapında 8 akvaryum alan İlhan, evinin bir odasını üretim tesisine dönüştürdü. Evindeki tesisi kurmak için toplam 200 lira harcayan İlhan, 16 lepistes cinsi süs balığıyla başladığı üretimi büyüterek kazanca dönüştürdü. Şu anda 8 akvaryum ve akvaryum gibi kullandığı 2 derin dondurucuda üretim yapan İlhan, ayda ortalama 500-600 balık üretiyor.

200 LİRA HARCADI, 14 BİN 500 LİRA KAZANDI

Eşine hediye edilen zebra türü süs balığının ölmesi üzerine hobi olarak evine süs balığı aldığını anlatan Mustafa İlhan, ürettiği süs balıklarının satışından aylık 800 lira kazandığını vurguladı. İlhan, şu an akvaryumlarında 3 bin balık bulunduğunu söyledi. Üretime başladığında sadece Sandıklı'da satış yaptığını kaydeden İlhan, şu an Isparta, Afyonkarahisar ve ilçelere de satış yaptığına dikkati çekti. Petshop'ların talebi üzerine balık gönderdiğini dikkati çeken İlhan, üretim için harcadığı zaman ve parayı hesapladığında çok kazançlı bir iş yaptığını vurguladı. 200 lira harcayarak girdiği işten 2 yılda 14 bin 500 lira kazandığını anlatan İlhan, gelecek yıl daha profesyonel üretim ve satış yapacağını belirtti.

AYLIK MASRAFI 28 LİRA, KAZANCI 800 LİRA

Şu anda evinin sadece bir odasında 2 derin dondurucu ve 8 akvaryumda üretim yaptığını aktaran İlhan, gelecek yıl yeni evine taşınacağını, mevcut evinin tamamını üretim tesisine dönüştüreceğini kaydetti.50 farklı lepistes türünün üretimini yaptığını belirten İlhan, "Dünyanın en kârlı işini yapıyorum. Üretim tesisinin aylık 8 TL su, 10 TL elektrik ve 10 TL yem masrafı olmak üzere toplam 28 TL masrafı var. Buna karşı aylık kazancım 800 TL. Bakımı çok kolay. 45 günde bir suları değişiyor. Günde 3 ya da 4 defa yem veriyorum. Başka bir bakım ya da masrafı yok. Balıklar çok ilgi gördüğü için satışta zorluk çekmiyorum" dedi.

DERİN DONDURUCUDA BALIK ÜRETİYOR

Lepistes türü balıkların çok sevildiğini ve ithal edildiğini vurgulayan Mustafa İlhan, üretim tesislerini balık ithalatının azaltılması için büyütmek istediğini söyledi. Mevcut alanın yetersiz olduğunu anlatan İlhan, yeterince büyük akvaryumu olmadığı için, 2 derin dondurucu dolabını akvaryuma dönüştürdüğünü söyledi. Dolapların büyük olması nedeniyle balıkların daha sağlıklı ortamda yetiştiğini kaydeden İlhan, "Derin dondurucunun gövdesindeki alüminyum folyo balıkları koruyor. Dolaptaki balıklar cam akvaryuma göre daha hızlı büyüyor. 2-3 ayda satılacak boya ulaşıyorlar. Tesis kurarken akvaryumları bu şekilde yapacağım" dedi.

Derin dondurucuyu akvaryum yaptı

virahaber.com / Star
 

Bu haber toplam 2940 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.