1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Kemer’de gündem su altı arkeolojisi
Kemer’de gündem su altı arkeolojisi

Kemer’de gündem su altı arkeolojisi

Kemer Deniz Bilimleri Haftası'nda su altı bilim adamları bir araya geldi ve su altındaki arkeolojik eserler de konuşuldu. Eğitim programları çerçevesinde balık adamlarıyla denizin altındaki arkeolojik eserlerin nasıl korunacağı konuşuldu.

A+A-

Kemer’de düzenlenen 'Kemer Deniz Bilimleri Haftası', 9 ülkeden 200 bilim insanının katılımıyla başladı. Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS) Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO tarafından desteklenen program kapsamında balık adamlar denizin altındaki arkeolojik eserlerin nasıl korunacağı konusunda eğitim verileceğini söyledi.

Uluslararası Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, programın dünyada ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek, eğitimlerle Türkiye'deki sualtı kültür mirasının daha iyi korunacağını söyledi.

Kemer'de bir hafta süren 'Kemer Deniz Bilimleri Haftası' etkinliklerinin son gününde Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen Eğitim Programı düzenlendi. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından yapılan program, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, UNESCO ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ile sualtı arkeolojisi akademisyenlerinin desteğiyle düzenlendi. 140 balık adam eğitmeninin katıldığı programda katılımcılara 'Denizlerin altında eserler nasıl korunur? Bu eserler 2863 sayılı yasa ile bakanlığa ve müzelere nasıl bildirilir? Ne şekilde bildirilir? Ne şekilde korunur? Ne şekilde fotoğraflanır? Bu anlatılanlar kendi öğrencilerine nasıl aktarılır?' konuları anlatıldı.

'BÜTÜN DÜNYADA İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR'

ICOMOS'a bağlı Uluslararası Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, "Bu program bütün dünyada ilk kez gerçekleştiriliyor. Çünkü Türkiye çok önemli kültür mirası zenginliğine sahip bir ülke. Denizlerimizin derinliklerinde her döneme ait kalıntılar, mutlak korunması gereken değerlerimiz karşımızda. İşte Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu'nun da önümüzdeki aydan itibaren uygulamaya başlayacağı bu program Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından bu bahsedilen değerlerin korunması nasıl gerçekleştirilebilir, bütün balık adamlar bunları nasıl koruyabilir, dünyaya örnek bir uygulama şeklinde bu programa başlamış durumda" dedi.

'ON BİNLERCE BALIK ADAMLA KORUMAYA BAŞLAYACAĞIZ'

140 balık adam eğitmeni ile Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu eğitmenlerinin programa dahil olduğunu vurgulayan Hakan Öniz, "Biz Türkiye'deki 8 bin 500 kilometrelik kıyıyı, yalnızca 3-4 akademisyenle değil, binlerce, on binlerce balık adamla korumaya başlayacağız. Sualtı mirasının koruyucularının sayısı Türkiye'de rekor artışa şahit olacak. Şimdiden 140 balık adam eğitmeni bu eşsiz koruma gücüne katılmış durumda" diye konuştu.

Toplantıya Almanya, Mozambik, Gürcistan Rusya, Polonya, İran, KKTC, İtalya gibi ülkelerden gelen bilim adamları da katıldı.

Vira Haber

 

Bu haber toplam 8438 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.