1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kazancımızı yatırıma dönüştürüyoruz
Kazancımızı yatırıma dönüştürüyoruz

Kazancımızı yatırıma dönüştürüyoruz

Yeşilyurt Limanı’nın İdari, Mali ve Kalite Yönetim Müdürü Salih Cengiz, Karadeniz Bölgesi’nde aynı anda birden fazla gemiye hizmet verebilen kapasiteye ve özelliklere sahip olduklarını, bunun da kendileri açısından gurur verici olduğunu ifade ediyor.

A+A-

Karadeniz Bölgesi’nde 2006’da kurulan Yeşilyurt Limanı, aynı anda sekiz gemi için yanaştırma ve hizmet verme kapasitesine sahip modern bir liman ve yeni kurulmasına rağmen bölgenin en önemli limanlardan biri olarak faaliyet yürütüyor. Yeşilyurt’un İdari, Mali ve Kalite Yönetim Müdürü Salih Cengiz, Karadeniz Bölgesi’nde aynı anda birden fazla gemiye hizmet verebilen kapasiteye ve özelliklere sahip olduklarını, bunun da kendileri açısından gurur verici olduğunu ifade ediyor. Çevreye duyarlı ve müşteri memnuniyeti odaklı çalıştıklarını belirten Cengiz, kazancını sürekli yatırıma dönüştüren ve bunu da çalışanlarıyla paylaşan bir firma olduklarını vurguluyor. Salih Cengiz ile Yeşilyurt Limanı’nın faaliyetlerini, hedeflerini ve bölge açısından önemini konuştuk…


Yeşilyurt Limanı nasıl kuruldu ve hangi hizmetleri sunuyor?


Yeşilyurt, faaliyet alanı demir çelik olan bir aile şirketi. Demir çelik sanayisi ile uğraşan aile, 2006’da kendi ihtiyaçlarından ötürü bir liman kurmaya karar veriyor. Bölgede, özellikle ulusal sınırlarda yük trafiğine yön vermeye çalışıyoruz. Yeni olmamıza rağmen bölgenin en önemli limanlarından biri haline geldik. Konum itibariyle, sahip olduğumuz alt yapının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yeni bir liman olduğumuz için, alt yapı ve üst yapı gayet iyi durumda. Depolama kapasitemiz yeterli. Elimizi en güçlü tutan liman özelliği de draft. Aynı anda birden fazla gemiye hizmet verecek bir liman var Karadeniz’de ve bu gurur verici bir olay. Yeşilyurt Alışveriş Merkezi, doğalgaz çevirim santrali gibi grup bünyesinde faaliyet gösteren birden fazla teşekkül var. 2013 yılına, yatırımlarımızı bitirmiş olarak girmiştik ve bu yatırımlarımızla yüzde 60 gibi bir büyüme sağladık. 980 metreyi bulan yanaşma rıhtım kapasitesine ulaştık. Draftımız 17 metreden 20 metreye ulaştı. Depolamada 35 bin ton alanımız var. 70 bin kapalı depolama kapasitemiz var. 60 bin metrekare de açık depolama kapasitemiz var. Yıllık olarak sekiz milyon ton yük elleçleme kapasitesine ulaştık. 1500 adet gemi yanaşma kapasitesi var. Aynı anda sekiz gemi için yanaştırma ve hizmet verme imkanımız var. Modern bir limanız ve İSO 2001,912008 kalite belgesine sahibiz. Çevreye duyarlıyız ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışan bir firmayız. Ayrıca greenport logosuyla ilgili çalışmalarımız da var. Bu konu ile ilgili çalışmalar bizim Çevre Koruma Dairesi tarafında yürütülüyor. Onu da yakın zamanda almış olacağız.


Sadece Karadeniz Bölgesi’ne mi hizmet veriyorsunuz?
 

Dünyaya endeksli bir limanız. Kanada’dan, Güney Afrika’dan gemiler geliyor. Zaten konum olarak birçok Rus limanına da yakınız ve tüm dünyaya entegre olmuş durumdayız.


Demiryolundan faydalanmak gibi bir planınız var mı?


Bizim iskeleye bağlı direk ray sistemimiz yok. Ama limana yakın TCDD’ye ait lojistik üssü var. Bu da hem bize, hem de bizimle çalışan firmalara kolaylık sağlıyor. Buradan mallar İran’a kadar gidebiliyor. Doluluk kapasitesi de üst seviyede. Bu üs bize avantaj sağlıyor. Samsun gibi bir bölgeye lojistik üssü kurulması gerekiyordu. Bununla ilgili alt yapı çalışmaları 2-3 yıldır devam ediyor ve yer temini yapıldı. Yakın zamanda temeli atılacak. Bu bizi dolaylı değil, doğrudan etkileyecek. Ülke ekonomisine ve bölgeye büyük bir kazanım sağlayacak. Samsun, depo bakımından yatırım isteyen bir bölge. Modern limanların yapılmasıyla birlikte iş yapmama gibi bir durum olmayacak.


2014 yılı için ne hedefliyorsunuz?


Şu anda oluşturduğumuz yatırım hedeflerine ulaşmış durumdayız. Ama yatırımın sonu yok. Özellikle Yeşilyurt için bu böyle. Sürekli kazancını yatırıma dönüştüren ve bunu da çalışanlarıyla paylaşan bir firmayız. Limanın büyümesi tamamlandı. Kapalı depolama alanı takviyesi yapılabilir. Şu an bunlar izin aşamasında.


Faaliyet yürütürken ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?


Sorunlarımız daha çok sektöre ait ortak sorunlar. Ticaretimizin yüzde 86’sını denizyoluyla gerçekleştiriyoruz. Ama denizyoluna verilen önem yeterli değil. Hem kamunun, hem de özel sektörün önünü açacak girişimleri bekliyoruz. Bir yatırım kararı alındığı zaman izin işlemleri 1-2 yıl sürebiliyor. Bu çok büyük bir engel. Bir evrak yüzünden aylarca bekliyoruz. Bu çağda olmaması gereken şeyler. Yatırımcıların önünü açmak gerekiyor. Türkiye’deki limanlar yeterli alt yapıya sahip değil. Körfez’de Aliağa’da son zamanlarda modern limanlar yapıldı. Devletteki eski limanlar özelleşti ve bunlar üzerinde belli bir modernizasyon yapıldı. Son 10 yılda limancılıkta gelişme yaşandı. Yeterli mi? Dünya ticaret pastasından aldığımız paya baktığımız zaman yeterli değil.


Kurum olarak iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?


Geldiğimiz nokta küçümsenecek bir nokta değil. Gerek elleçleme ekipmanları bakımından, gerek alt yapı unsurları bakımından iyi bir yere doğru gidiyoruz. Kamuyla özel sektörün ortak faaliyet alanlarını genişletmek gerekiyor. Çalıştayların, konferansların daha sıklıkla düzenlenmesi gerekiyor. İş yapanların ortak sorunlarını masaya yatırabilecekleri zeminlerin oluşturulması lazım. Sorunların doğrudan kamu yetkililerine aktarılması gerekiyor. Çözülmeyecek sorun yok ve en basitinden gümrük sorununun çözülmesi lazım.


Son olarak, Vira Dergisi’ni nasıl buluyorsunuz?


Liman işine girdiğimizden beri Vira Dergisi elimize ulaşıyor. Yazar kadrosu çok iyi. Köşe yazarlarını çok beğeniyorum. Yazılarınızı takip ediyorum. İşin hamurundan geldiğiniz için deniz ticaretinin nasıl yürüdüğünü çok iyi biliyorsunuz. Sektörde zevkle okunan bir dergi ve biz de her zaman okuyoruz.

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1635 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.