1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Kas Ağrıları Neden Olur, Kas Ağları Nasıl Geçer?
Kas Ağrıları Neden Olur, Kas Ağları Nasıl Geçer?

Kas Ağrıları Neden Olur, Kas Ağları Nasıl Geçer?

İnsan vücudunda 3 çeşit kas çeşidi bulunduğu bilinmektedir.

A+A-

Bu kas çeşitleri sınıflandırılırken nasıl çalıştıkları, hangi özelliklere sahip oldukları ve vücudun hangi bölgesinde bulunduklarına göre farklı isimlerde adlandırılırlar. Bu ayrım doğrultusunda kaslar çizgili kas, düz kas ve kalp kası şeklinde sınıflandırılmışlardır.

Bu kaslar çeşitli nedenlerden dolayı zarar görerek, kişilerin ağrı yaşamasına sebep olabilir. Daha ileriki durumlarda ise kasların işlevini kayıp etmesine bile sebep olabilir. Bu nedenle kasların yapısı, işleyişi, onları korumak için yapmamamız ve sağlıklı olmalarını sağlamak için neler yapmamız gerektiğini bilmemiz sağlıklı yaşam açısından önemli bir parçasıdır.

Vücudumuzdaki Kasların Görevleri Nelerdir?

  1. Kaslar vücudumuzun iskelet sistemini doğru bir pozisyonda, dik bir şekilde durmasını sağlar.
  2. Vücutta yer alan kemiklere destek olur.
  3. Vücudumuzu hareket ettirmemizi sağlar.  
  4. Kan dolaşımı gibi bazı hayati fonksiyonları destekler.
  5. Vücuda yemekler ile alınan kaloriler yani diğer bir adı ile enerjiler kasların içerisinde depolanırlar.
  6. Vücutta yer alan organların hareketi kaslar sayesinde gerçekleşmektedir.

Kaslarımız Korumak için Neler Yapmalıyız?

  • Ani hareketlerde bulunmamalıyız.
  • Zorlayıcı hareketlerden kaçınmalıyız.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmalıyız.
  • Duruş pozisyonumuza özen göstermeliyiz.
  • Dengeli beslenmeli, bol su içmeliyiz.
  • Bilinçsiz hareketlerden kaçınmalıyız.
  • Ağırlık kaldırırken vücudun doğru noktalarına ağırlığı bindirmeliyiz.
  • Stresten uzak durmalıyız.
  • Gevşeyici aktivitelerde bulunmalıyız.

Kas Ağrıları Nedenleri Nelerdir?

Kas ağrıları tıpta miyalji olarak adlandırılır. Bu kas ağrılarına sebep olan neden bilinçsiz yapılan ve kasları gereğinden fazla yoran spor, ağırlık kaldırma gibi zorlayıcı beden hareketleridir. Bu hareketler devamlı yapıldığı takdirde kas yorgunluğuna sebep olur. Yorgunluk zamanla kendini yıpranmaya bırakır ve tehlikeli bir hal alır. Tedavisi yapılmadığı zaman kas yorgunluğunun geri dönüşü olmayan ciddi bazı kas problemlerine davetiye çıkardığı bilinmektedir. Bunlara ilaveten;

  • Kasların ezilmesi,
  • Kasların darbe alması,
  • Kasların hasar görmesi,
  • Vitamin ve minerallerin eksikliği,
  • Bozuk duruş,
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme,
  • Yeteri kadar dinlenmeme,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Stresli bir hayat,
  • Psikolojik rahatsızlıklar,
  • Kalıtsal hastalıklar,
  • Bilinçsiz yapılan hareketler,
  • Kasların zorlanması kas ağrılarına neden olan etkenlerden bazılarıdır.

Magnezyumun Kas Ağrıları Üzerinde Etkisi Nedir?

Magnezyum %60’ı kemiklerde bulunan, vücut için gerekli elementlerden bir tanesidir. Bu elementin görevi vücudumuzda kan akışının sağlanması ve kas sisteminin düzenlenmesidir. Kasların gelişmesi ve kaslarda protein sentezi yapılması için magnezyum elementinin olması şarttır. Sık sık kaslarında ağrı yaşayan kişiler, vücudunun çeşitli yerlerine kramp giren kişilerin, vücutlarında yeterli miktarda magnezyum bulunmuyor olabilir. Kas ağrılarınıza çözüm bulmak için magnezyum eksikliğinin giderilmesi şarttır.

Kas Ağrıları Nasıl Geçer?

Kas ağrısı yaşayan kişiler mutlaka bir doktora giderek muayene olmalıdır. İnternetten okunacak bilgiler, yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel muayenenin yerini tutamaz. Bununla birlikte internetteki sonuçların kişiyi yanıltma olasılığı da oldukça yüksektir. Kas ağrıları nasıl geçer diye merak edenler öncelikle doktora gittikten sonra aşağıdaki maddelerden yararlanabilirler.

  • Hafif kas ağrısı yaşayan kişiler, kaslarını yıpratmayacak hafif egzersizler yapabilirler.
  • Kas ağrısından şikayetçi olanlar yağlarla birlikte ağrıyan yerlerine düzenli olarak masaj yaptırabilirler.
  • Soğuk ve sıcak kompresler ağrıların azalmasında yardımcı olacaktır.  
  • Kas ağrısı yaşanılan bölge dinlendirilmelidir.

Kas Ağrılarına Evde Uygulanabilecek Basit Çözümler

Kas ağrılarından şikayetçi olan kişiler ağrının seviyesine göre evde bazı tedavi yöntemleri uygulayabilirler. Ağrılara ne iyi gelir diye merak edenler uygulaması son derece kolay olan bu yöntemlerden faydalanarak ağrılarına pratik çözümler bulabilirler.

Buz uygulamak. Kaslar incindiği zaman uygulanacak olan buz, kasın içerisindeki ilihaplanmayı giderecektir. Bu nedenle kas ağrısı yaşadığınız zaman anında buz uygulaması yapmanız kas içerisindeki iltihabı alacaktır. Bu yöntem ağrı başlar başlamaz uygulandığı zaman etki gösteren bir yöntemdir.

Açma ve germe hareketleri. Kişiler her sabah yeni bir güne başlarken, ağrıları olmasa da, bacaklarını, kollarını, sırtlarını germelerine yarayacak hareketler yapmalıdırlar. Bu hareketler 5 dakika kadar kısa zaman içerisinde bile yapılsa etkileri büyük olacaktır. Bu hareketleri düzenli olarak yapan kişiler kas ağrısı yaşamayacaklardır. Aynı zamanda kaslar ısındığı ve esneği için büyük yaralanmalardan da kendinizi kurtarmış olacaksınız. Açma germe hareketleri, aynı zamanda psikolojik açıdan da kişiye rahatlık sağlayan hareketler olduğundan güne bu hareketlerle başlamanın rahatlatıcı bir etkisi vardır.

Duş alın. Damarların genişlemesi amacı ile alınan sıcak bir banyo kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kas ağrısı yaşayan kişiler ağrıları dininceye kadar kaslarını zorlayacak hareketler yapmamalıdırlar. Spor yapıyor iseniz, spora biraz ara vermeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Ağrıyı bacak kaslarınız da duyuyorsanız, ağrınız geçene kadar bir süre oturmanız, uzun yürüyüşlere çıkmamanız sağlığınız açısından önemlidir. Unutmayın aşırılıklar ve fazla yüklenmeler kas ağrılarınızın artmasına sebep olacaktır.

Kas Ağrılarına Neden Olan Durumlar ve Hastalıklar Nelerdir?

Myalji adı verilen hastalık kas ağrısına sebep olduğu bilinen bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin kaslarında herhangi bir kasılma hareketi gözlenmez. Buna karşın kişiler kaslarında şiddetli ağrılar duyarlar. Kişiler çok yoğun bir şekilde egzersiz yapıyorlarsa ve kaslar bu egzersizler yüzünden yorgun düşmüşse bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Kişinin sahip olduğu bazı viral hastalıklar da myaljiye sebep olabilir.

Distoni adı verilen hastalık da kas ağrılarına sebep olmaktadır. Bu hastalıkta tipik olarak şiddetli ağrılar görülmez fakat şiddetli kas kasılmaları görülür. Kaslarını mekanik bir şekilde aynı doğrultuda kullanmaları gereken meslekler ile uğraşan kişiler bu hastalığa yakalanabilirler. Örneğin işleri yazı yazmak olan kişiler, uzun süre yazı yazdıklarından ve hareket için kaslar sürekli olarak mekanik halde çalıştığından dolayı ortaya ‘yazıcı krampı’  adı verilen bir hastalık çıkar. Bu hastalık yüzünden kişiler parmaklarında sürekli olarak ağrısız kasılmalara şahit olurlar.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Yaşayan Kişilere  Bazı Öneriler

  1. Spor yapan kişiler, sıklıkla kas ağrısından dolayı şikayetcidirler. Özellikle yoğun bir egzersiz programından çıkıldıysa, kas ağrısı yaşanmaması için sporda harcanan enerjinin yerine konulması son derece önemlidir. Bu sayede hem vücut kendini toparlayacak hem de kaslar besin yardımı ile rahatlayacaktır.
  2. Yorgun kasların enerji kazanabilmesi ve ağrı duymaması için için yüksek protein içeriğinden oluşan yemeklerin tüketilmesi önerilmektedir.
  3. Egzersiz bittikten sonra yaklaşık ilk 40 dakika içerisinde sağlıklı ve kompleks olan karbonhidratların tüketilmesi önerilir. Bu sayede kişiler kendilerini daha az yorgun hissedecek, ertesi günlerde spordan kaynaklı ağrılarla karşılaşmayacaklardır.  
  4. Spor yapan kişiler, yaptıkları egzersizlerden sonra en geç yarım saat içerisinde mutlaka ılık duş almalıdırlar. Egzersiz sonrası alınan ılık duş, kasları rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  5. Antrenmandan sonra vücutta yoğun olarak laktik asit birikir. Biriken asidin dağılması için egzersiz sonrasında bol su içilmesi gerekmektedir. Bu şekilde hem ter ile kayıp edilen su vücuda geri kazandırılır hem de kişiler ertesi gün yaşanacak olan kas ağrılarının önüne geçmiş olur.

Bu haber toplam 546845 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum