KarPowership'in hedefi Avrupa ve Latin Amerika
Afrika ve Asya'ya 'yüzer santraller'le elektrik satan KarPowership, Mozambik karasularından, Zimbabve üzerinden Zambiya'ya elektrik sağlıyor. Şirketin hedefinde Avrupa ve Latin Amerika var.
KarPowership, gemilere kurulu elektrik santralleri ile Afrika ve Asya'da elektrik açığı bulunan ülkelere enerji sağlıyor.
Karadeniz Holding'in iştiraki olan KarPowership, gelecek yıl ortasına kadar Myanmar'a beş yıllık süreyle yılda 300 megawatt (MW) elektrik satışı için anlaşma imzalamayı hedefliyor. Anlaşmanın mali değeri ise 1 milyar dolar.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, geçen yıldan itibaren Gana, Zambiya ve ada ülkesi Endonezya için elektrik üretmeye başlattıklarına dikkat çekerek, "En son olarak beş yıl süreyle asgari 300 MW elektrik satın alması için Myanmar ile sözleşme görüşmelerinde son aşamadayız, 2017'nin ilk yarısı içinde imzalanacağını düşünüyoruz. Beş yılın mali değeri 1 milyar dolar. Bundan sonra düzenlenecek ihalelere de katılacağız" dedi.
Karadeniz, Asya ve Afrika'da sayıları 10'un üzerinde ülkeye elektrik satışı için ihale sürecinde olduklarını belirtirken, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerine enerji sağlamak için de görüşmeler yürüttüklerini belirtti.
18 yeni yüzer santral yolda
Karadeniz Holding'in şu anda toplam 2,700 MW kurulu güce sahip 13 tane yüzer santrali bulunuyor. Fuel oil veya doğalgaz kullanabilen bu santrallere ek olarak toplam 4,500 MW kapasiteye sahip 18 yeni yüzer santralin ise gelecek 18-24 ay içinde inşasının tamamlanması bekleniyor.
Denize kıyısı olmayan ülkelere de dağıtıyor
Türkiye'deki tersanelerde yapılan gemiler, elektrik üretecekleri ülkenin kıyısında kurulan iletim ve yakıt aktarma tesislerine bağlanarak faaliyete geçiyor. Ayrıca elektrik dağıtım hatları vasıtasıyla denize kıyısı olmayan ülkeler için de üretim yapabiliyor.
Gana için geçen yıl Aralık ayında, Endonezya için ise bu yıl elektrik üretmeye başlayan Karadeniz Holding, buna ek olarak Mozambik karasularında bulunan gemilerle Zimbabve üzerinden Zambiya'ya elektrik sağlıyor.
'Asya'da yeni bir kapı açtık'
Halihazırda faaliyette bulunduğu az gelişmiş Afrika ülkelerine ek olarak ekonomik açıdan güçlü gelişmiş bir ekonomi olan Endonezya'ya da elektrik sattıklarına dikkat çeken Karadeniz, "Endonezya birtakım adalar grubu ve tek bir dağıtım şebekesi yok. Dolayısıyla Powership o anlamda da Asya'da yeni bir kapı açmış oldu. Endonezya bizim için en önemli büyüme ülkelerinden biri. İlk gemi 120 MW gemi aralıkta çalışmaya başladı. Önümüzdeki üç ay içinde Endonezya'ya 710 MW gücünde üç gemi daha göndereceğiz. 2017 başında gidecek dördüncü gemiyle toplam 960 MW'a ulaşacak" dedi.
Şirketin kullandığı gemilerden müşterilerine kadar kendine özel bir ihtisas alanı geliştirdiğini ifade eden Karadeniz, halka arz ya da sermayeye ortak alma gibi bir planları olmadığını söyledi.
KarPowership, yüzer santrallerin inşası için finansmanı ise uluslararası kalkınma bankalarından temin ettiklerini belirterek, "Finansmanı uluslararası kalkınma bankalarından sağlanan uzun vadeli kredi veya onların girişimiyle sağlanan sendikasyonlar aracılığıyla temin ediyoruz. Gana için Development Bank of Southern Africa, Endonezya için Alman kalkınma bankası KfW finansman sağladı" dedi.
Karadeniz, siyasi risk de içeren projeler için siyasi risk sigortasını da yine kalkınma bankalarının temin ettiğine dikkat çekti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.