1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Karbon elyafla dünya hafifliyor
Karbon elyafla dünya hafifliyor

Karbon elyafla dünya hafifliyor

Saç telinin onda biri inceliğinde üretilen karbon elyaf, önümüzdeki yüzyılın en stratejik ürünü olacak. Çelikten üç kat daha dayanıklı ve beş kat daha hafif. Çevreye ve insan sağlığına zararı yok.

A+A-

Saç telinin onda biri inceliğinde üretilen karbon elyaf, önümüzdeki yüzyılın en stratejik ürünü olacak. Çelikten üç kat daha dayanıklı ve beş kat daha hafif. Çevreye ve insan sağlığına zararı yok. Türkiye'de üretiliyor ancak işleyecek teknoloji olmadığı için ihraç ediliyor. Bilgisayar gövdeleri, cep telefonu kasaları, uçak gövdeleri, otomobiller ve daha birçok şey karbon elyaftan yapılıyor.

Saç telinin onda biri inceliğinde bir madde hayal edin. Bu maddenin çeliğe göre üç kat daha dayanıklı ve beş kat daha hafif olduğunu düşününün. Üstelik yüksek ısılardan etkilenmesin ve kullanım ömrü sonsuz olsun. "Mümkün değil" diyorsanız karbon elyaf ile tanışmanın vakti geldi.

Özel akrilik elyaf, oksitleme ve karbonlaştırma sürecinden geçiriliyor ve 1.500 derecelere kadar ısıtılarak % 95'in üzerinde karbonlaşıyor. Her biri, saç telinden on kat ince olan bu stratejik ürün, olağanüstü dayanıklı, paslanmıyor, oksitlenmiyor, düşük yoğunluk özellikleri gösteriyor. Yani beyaz akrilik elyaf, yüksek ısıyla siyaha çevriliyor.

Bu ilginç madde gün geçtikçe günlük hayatta daha çok alanda kullanılıyor ve güçlü metallerin yerini almaya başladı. Karbon elyaftan bilgisayar gövdeleri, cep telefonu kasaları, uçak gövde ve kanatları, kara ve deniz araçları, enerji nakil kabloları, rüzgâr santrallerinin kanatları, bina ve altyapı güçlendirmeleri ve yüksek dayanımlı spor malzemeleri yapılıyor.

Otomotiv sektörü de kullanıyor
Otomobillerin 100 kilometrede 1 litre benzin yakması hayal mi? Karbon elyaf belki de bu hayali gerçeğe dönüştürecek. Daha az yakıtla daha çok güç üretme konusunda sürekli araştırmalar yapan otomotiv sektörü de bu maddeden yararlanıyor. 100 kilometrede 1 litre benzin harcayan hibrit ve city car diye bilinen elektrikli otolarda karbon elyafı ağırlıklı olarak kullanıyor. Lamborghini, yüzde yüz karbon elyaftan ürettiği otomobilini JEC Kompozit Paris Fuarı'nda sergileyerek bu stratejik ürünün geleceğine dair önemli bir işaret verdi. Ürünün hem çok dayanıklı hem de hafif olması, üretilen her türlü aracın yakıt tasarrufundan uzun ömrüne kadar birçok avantaj sağlıyor.

NASA'nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi havacılık firmalarının uçaklarında kullandığı, aynı zamanda savunma sanayiinde öne çıkan karbon elyaf teknolojisinin yapımı sır gibi saklanıyor ve diğer ülkelere satılmayacak kadar önemli. Bu kadar stratejik öneme sahip karbol elyaf Türkiye'de üretiliyor. Akkök Şirketler Grubu'na bağlı Aksaca, ilk karbon elyaf üretimini 1972 yılında yapmış. 2010 yılı itibarıyla ürettiği 43 bin ton karbon elyaf ile dünya pazarında liderlerle yarışıyor. Karbon elyafta Japonya, Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Macaristan, Tayvan, Meksika ve İspanya başı çekiyor.

Paris'te 29-31 Mart tarihleri arasında yapılan JEC Kompozit Fuarı'na katılan Aksa Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, "Türkiye'nin önünde çok büyük bir fırsat var. Ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyorsak ileri malzeme teknolojileri alanında yapılacak yatırımlar mutlaka desteklenmelidir. Dünyada 21. yüzyılın hammaddesi olarak bilinen karbon elyafın işlendiği ve asıl katma değerin oluştuğu sonraki yatırım halkaları henüz Türkiye'de bulunmadığı için üretimimizin neredeyse tamamını dışarıya ihraç ediyoruz. Biz karbon elyafla, üretim zincirindeki ilk halkayı oluşturduk. Türkiye'de bu zincirin sonraki halkalarına yatırım yapanın elde ettiği katma değer her bir halkada beşe katlanacak." diyor.

Ürünün Türk sanayisinin önünü açmaya aday ileri teknoloji malzemelerinin başında geldiğini belirten Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise ileri teknolojik üretimimizin yok denecek kadar az olduğunu ifade ediyor ve "Türkiye'nin cari açık sorununa çözüm bulabilmek için yüksek teknolojiye yatırım yapmak gerekir. Yüzde yüz Türk malı olan karbon elyaf yatırımıyla Türk sanayiinin önü açılır." diyor. Tabii asıl iş, bu hammaddeyi kullanıp işleyecek ileri görüşlü sanayicilere düşüyor.

Uzay ve havacılık sektöründe çok sık tercih ediliyor
Karbon elyaf, ağırlıklı olarak, uzay ve havacılık sektöründe, kara ve deniz taşımacılığında, endüstriyel malzemelerde, her türlü bina ve altyapı güçlendirmelerinde, savunma sanayiinde, doğalgazlı araçlarda, basınçlı kaplarda, petrol platformlarında, rüzgâr santrallerinde ve spor malzemelerinde kullanılıyor. Birçok uçak, uydu ve roket sistemi, kişisel koruyucu ekipmanlar, basınçlı kaplar ve Formula 1 yarış arabalarının iskelet sistemlerinde de karbon elyaf yoğun olarak tercih ediliyor. Aksa, akrilik elyaf dünya pazarının % 13,2'sini elinde bulunduruyor. Çevreye ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayan karbon elyaf, dünyadaki en güçlü yapı olarak bilinen ve altıgen şeklinde olan arıların bal peteği örnek alınarak yapılıyor.

1.20110416112335.jpg

2.20110416112343.jpg

Zaman
 

Bu haber toplam 1908 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.