Karayipler'de savaş gemisi keşfedildi
Dalgıçlar, Karayipler'in güneyinde yer alan Tobago adası açıklarında 17'nci yüzyıldan kalma savaş gemisi keşfetti.
Tobago adası açıklarında 17'nci yüzyıldan kalma bir gemi batığı bulundu. Savaş gemisi olan batığın Hollanda'ya ait olabileceği belirtildi. Hollanda'ya ait olan batığın Fransızlar ile yaşanan çatışmalarda yer alan Huis de Kreuningen olduğu düşünülüyor. Sahip olduğu stratejik konum nedeniyle yüzyıllarca Avrupa ülkelerinin donanmaları arasında savaşa tanık olan Tobago açıklarında, Hollanda'ya ait bir batık bulundu.
Geminin, 3 Mart 1677'de Fransızların saldırısında Tobago'yu savunmak için kullanılan Huis de Kreuningen olduğu tahmin ediliyor. O tarihte Hollanda'nın elinde bulunan Tobago'nun, Yeni Dünya'nın keşfinden bu yana en az 30 defa el değiştirdiği biliniyor. Livescience sitesine bilgi veren Connecticut Üniversitesi deniz arkeolojisi profesörü Kroum Batchvarov, Fransa ile Hollanda arasındaki deniz savaşında yaklaşık 2 bin kişinin öldüğünü ve 14 geminin battığını, ancak Huis de Kreuningen'in bugüne kadar ulaşılan ilk gemi olduğunu ifade etti. 2. Dünya savaşı sırasında battığı iddia edilen gemi tropikal ada bölgesinde sulara gömülmüştür.
Tobago'nun Rockley Körfezi'nde Mart ayında araştırmalar yapan Batchvarov ve ekibi, savaşa katılan gemilerin enkazının yayılmış olduğu düşünülen alanda birçok dalış gerçekleştirdi. Denizlerdeki keşifleri teşvik eden Explorers Club topluluğunun toplantısında keşiflerini açıklayan Batchvarov, 20 dakikalık ilk dalışta demirden yapılma en az yedi top tespit etti.
Geminin gövdesine ait parçaların henüz çıkarılmadığını belirten Batchvarov, keşfedilen 72 kilden yapılma piponun üzerinde 1650-1680 yıllarında Amsterdam'da faaliyet gösteren bir fabrikanın işaretinin bulunduğunu belirtti. Bu bulgu geminin 40 metre uzunluğundaki, 56 top taşıyan Huis de Kreuningen olduğuna işaret etti.
Huis de Kreuningen'e benzeyen bir diğer gemi Bescherming ise savaştan batmadan çıkmayı başarmıştı. Fransızlar, Tobago için verilen savaşta Huis de Kreuningen'e borda etti. Hollandalı kaptan Roemer Vlacq, gemisinin ele geçirilmesini engellemek için barut fıçılarını havaya uçurunca, yaşanan patlama Fransızların amiral gemisi Glorieux'un da batmasına yol açtı.
Hollanda, Fransızları geri püskürterek Tobago'yu elinde tutmayı başardı. Bilim insanları, antik savaş gemisinden çıkarılan eşya ve kalıntıların Trinidad ve Tobago'da sergilenmesini planlıyor.
HOLLANDA GEMİLERİNİ BÖYLE KURTARDI
Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 (Japonya saatiyle 8 Aralık 1941) sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.
Operasyonun amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askeri müdahalesini önlemektir. Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş, ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden olmuştur. Bununla beraber Pasifik Filosu'nun üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurları limanda değildi ve zarar görmekten kurtuldu.
Milletler Cemiyeti, ABD, İngiltere, Avustralya, ve Hollanda gibi devletler, Japonya'nın Çin'e saldırılarından rahatsız oldu ve uyarı ve diplomatik baskı ile karşılık verdiler. II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın yoğun saldırılarından korunmak isteyen Hollanda, gemilerini bir araya getirerek tropikal ada görünümü vererek bir çok gemisinin zarar almasını önlemiştir.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.