Karadeniz'in deniz kuşları sayıldı
''Karadeniz'in Güneyinde Denizel Önemli Kuş Alanlarının Envanterinin Hazırlanması" projesi kapsamında Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında gerçekleştirilen ve yaklaşık iki yıl süren çalışma tamamlandı.
Doğa Derneği tarafından, yok olma tehdidi altında bulunan tepeli karabatak ve yelkovan kuşunun envanterini çıkarmak amacıyla yürütülen, ''Karadeniz'in Güneyinde Denizel Önemli Kuş Alanlarının Envanterinin Hazırlanması"
Karadeniz Deniz Kuşları Projesi Koordinatörü Hayri Dağlı, yaptığı açıklamada, dernekleri tarafından hazırlanan, Temmuz 2012'de çalışmalarına başlanan ve Mart 2014'de sona eren proje ile Romanya, Bulgaristan ile Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında envanter çalışması yaptıklarını söyledi.
Çalışmanın hedefinde dünya ölçeğinde hassas tür olan yelkovan ve tepeli karabatak kuşunun bulunduğunu belirten Dağlı, ''Bu iki türün Karadeniz'deki dağılımlarını, kolonilerini, üreme başarılarını yaptığımız bilimsel çalışmayla ortaya koymayı hedefledik. Çalışma ile Karadeniz'de önemli kuş alanlarının belirlenmesine temel oluşturacak rapor hazırladık'' dedi.
Dağlı, projenin 239 bin avroluk maliyetinin büyük bölümünün Avrupa Komisyonu Çevre Direktörlüğü tarafından karşılandığını anımsatarak, ''Proje ekibinde 17 kişi yer aldı. Projenin sonunda hedef türlerimizin hangi tehditlerle karşı karşıya olduğu, nerelerde yoğunlaştığı, açık denizdeki davranışlarının ve üreme başarılarının ne olduğu gibi soruların yanıtını ortaya koymayı hedefledik'' diye konuştu.
"253 gün deniz kıyısında, 37 gün açık denizde çalışma gerçekleştirdi"
Karadeniz'de deniz kuşlarının ilk defa proje kapsamında açık denizde araştırıldığını ve önemli kuş alanları araştırma yöntemlerine göre haritalandığını belirten Dağlı, şöyle devam etti:
"253 gün deniz kıyısından, 37 gün açık denizden arazi çalışması gerçekleştiren proje uzmanları 2 bin 428 kilometrelik alanda 556 saat gemilerden sayım yaptı. 75 farklı türün tespit edildiği, 14 bin 459 kuşun gözlemlendiği ve haritalandığı araştırma kapsamında yelkovan kuşlarının açık denizdeki gizemli hayatına dair önemli bulgulara ulaşıldı. Verileri, bilim insanlarına açık olan veri tabanına girdik. Proje kapsamında Karadeniz'in güneyindeki tepeli karabatak üreme ve beslenme alanları belirlenerek haritalandı."
"Tepeli karabatak sayısı yaklaşık 3 bin civarında"
Dağlı, bütün kıyıları tarayarak Türkiye ve Bulgaristan kıyılarında 48 farklı lokasyondaki kolonilerde araştırma yapan ekibin, türe ait Karadeniz'deki en kapsamlı çalışmayı gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Doğu Karadeniz'deki
Çalışmaya ilişkin detaylı raporu ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Dağlı, sözkonusu alanda tepeli karabatak sayısının 3 bin civarında olduğunu ifade etti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.