1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz'in çevresel durumu iyileştiriliyor
Karadeniz'in çevresel durumu iyileştiriliyor

Karadeniz'in çevresel durumu iyileştiriliyor

AB'nin desteklediği "Denizcilik Stratejisi Çerçeve Direktifi projesi" Karadeniz'de bölgesel boyutların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile çevresel durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunacak.

A+A-

Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Denizcilik Stratejisi Çerçeve Direktifi projesi" Karadeniz'de bölgesel boyutların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile Karadeniz'in çevresel durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunacak. Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'de denizlerin çevre izleme çalışmalarının "Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi" kapsamına yönelik olarak genişletilmesine ve Karadeniz için birleşik, düzenli ve devamlı bir izleme programının oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlayan proje kapsamında ilk ortak toplantı Bulgaristan'da gerçekleşti.

Projeye Türkiye'den Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Levent Bat, Prof. Dr. Murat Sezgin ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Şahin'in yanı sıra TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü araştırmacılarından Hakan Atabay katıldı.

Prof. Dr. Bat, 2 yıl sürecek olan proje kapsamında, su kolonu ve deniz tabanı habitatları, sediman ve biyotada kirleticiler, ötrofikasyon ve deniz katı atıklarına yönelik incelemeler gerçekleştirilerek laboratuvarlar arası karşılaştırma çalışmaları yapılacağını söyledi.

Karadeniz'de çevresel duruma katkı

"Bu proje, Karadeniz'de bölgesel boyutların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile Karadeniz'in çevresel durumunun iyileştirilmesine ve Deniz Strateji Çerçeve Direktifinin uygulanmasına katkıda bulunacaktır" diyen Bat, projenin paketler halinde uygulamaya koyulacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Birinci iş paketi, 'MSFD ve Avrupa Birliği Su Yönetmeliği ile uyumlu, bütünleşik ulusal izleme programların geliştirilmesine katkıda bulunma, aynı zamanda hak sahibi ülkelerin diğer uluslararası yükümlülüklere uyumunun sağlanması' üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü tarafından koordine edilecek, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi 'ın katkıları ile gerçekleştirilecektir. Ayrıca, ikinci iş paketi kapsamında "Ortak Karadeniz Deniz Çalışması" MSFD'ye yönelik yeni parametrelerin de dahil edileceği bir ön hazırlık niteliği taşıyacak ve proje sonunda önerilecek en uygun ve sürdürülebilir izleme sistemin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Üçüncü iş paketi kapsamında aynı direktifin istemlerine göre raporlama kriterleri belirlenecek ve aynı kapsamda Karadeniz Komisyonu raporlama faaliyetleri gözden geçirilecektir. Dördüncü İş Paketi kapsamında ise Karadeniz'de yeni deniz koruma alanlarının önerilmesine yönelik bilimsel temelli çalışmalar yürütülecektir."

Bat, proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin bir kısmının Türkiye'de düzenleneceğini sözlerine ekledi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 839 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.