1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz’de sular yine ısınabilir
Karadeniz’de sular yine ısınabilir

Karadeniz’de sular yine ısınabilir

NATO’nun tatbikat için Karadeniz’e 13 gemi göndermesi üzerine Rus Donanması da harekete geçerek 20 savaş gemisiyle Karadeniz’de tatbikata başladı

A+A-

Karadeniz’de NATO üyesi 5 ülkenin Bulgaristan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin de 4 savaş gemisiyle katıldığı tatbikattan bir gün sonra Rusya da 20 savaş gemisini Karadeniz’e çıkardı.

Batı Karadeniz’de her yıl düzenli olarak gerçekleşen ‘Breeze Davet Tatbikatı’, Karadeniz’de savaş gemisi akınına neden oldu. NATO’nun planlı tatbikatlarından olan Breeze’e Türkiye’nin yanı sıra ABD, Bulgaristan, İtalya, Romanya, Yunanistan ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurları katılıyor. Denizlerdeki mayınlardan korunmanın ve alınacak önlemlerin uygulandığı tatbikatta üye ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyon gerçekleşiyor. TCG Dolunay (S-352) denizaltısı, TCG Mızrak (P-332) hücumbotu, TCG Tuzla (P-1200) karakol gemisi ve bir CN 235 Deniz karakol uçağı tatbikatta yer alırken, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 emrine TCG Akçay (M-270) mayın avlama gemisi ve dört subay verildi.

Öte yandan 4 Temmuz’da başlayan tatbikattan bir gün sonra Rusya Savunma Bakanlığı da tüm Karadeniz’i kapsayan bir tatbikata başladığını duyurdu. Kırım’da konuşlanan Karadeniz Filosu’ndaki 20 savaş gemisi, 10 helikopter ve 10 uçağın desteğiyle tatbikata başladığını bildiren Rusya’nın bu hareketi karşı güç gösterisi olarak yorumlandı. NATO’ya bağlı 5 ülkenin ABD önderliğinde sürdürdüğü tatbikatla eş zamanlı başlayan tatbikatla birlikte Karadeniz’deki 13 savaş gemisi sayısı bir anda 33’e çıktı.

Gerilim uyarısı

Jeopolitik uzmanı ve stratejist Dr. Nejat Tarakçı, NATO’nun Ukrayna olmadan böyle bir tatbikat yapmasının oldukça önemli olduğunu söyledi. Dr. Tarakçı, “NATO, Karadeniz’de kararlı bir müdahaleye hazırlıklı olduğunu gösteriyor. Ukrayna’ya askeri destek için Ukrayna limanlarının mayın tehdidinden uzak olması gerekiyor. O nedenle mayın temizleme harekâtına özel önem verildiği görülüyor. Rusya ise NATO ve diğer olası koalisyon güçlerine karşı Karadeniz’de mücadeleye hazır olduğunu gösteriyor. Tatbikat esnasında Rus ve NATO gemilerinin karşılıklı izleme ve gözetleme faaliyetleri esnasında gerginlik yaşanabilir” dedi.

Türk donanmasının vurucu gücü denizaltılar

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 14 denizaltı bulunuyor. Preveze, Gür ve Ay sınıflarından oluşan denizaltılar kıtalararası göreve çıkabilecek kadar modern donanımlı. Denizaltı Filosu, Akdeniz çanağı ülkelerinin en iyi filolarından biri. S 352 borda numaralı TCG Dolunay ise 1989’da denize indirilen bir sualtı gemisi. Boğaz geçişlerini güvenlik nedeniyle su üstünden yapan denizaltı, torpido dışında füze de taşıyabiliyor, 9 subay ve 29 astsubay ile idare ediliyor.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 975 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.