Karadeniz Yat Turizmine açılıyor
Zonguldak Valisi: Sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımlarıyla yat bağlama kapasitesinin 2023'e kadar 30 bine çıkarılacak.
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, ''Sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımlarıyla yat bağlama kapasitesinin 2023'e kadar 30 bine çıkarılması, 3,5-4 milyar dolar olan gelirin ise 10 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir'' dedi.
Vali Ayyıldız, Karadeniz Ajansı Derneği tarafından düzenlenen ''Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı''nın açılışında yaptığı konuşmada, yat turizminin önemine dikkati çekti.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin doğal ve coğrafi birçok güzelliği bünyesinde taşıyan kıyılarının olduğunu ifade eden Ayyıldız, şunları kaydetti:
''Özellikle son yıllarda yat turizmine verilen teşviklerin artması, sektörün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımlarıyla yat bağlama kapasitesinin 2023'e kadar 30 bine çıkarılması, 3,5-4 milyar dolar olan gelirin ise 10 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Ülkemizde yat turizmi daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarını kapsamaktadır. Karadeniz ise doğal güzellikleri yanında son yıllarda ortaya çıkan küresel ısınmanın etkisiyle önem kazanmakta ve daha yeni yeni dikkat çekmektedir. Hazırlanan yat turizmi master planlarıyla, yat turizminin Karadeniz dahil tüm kıyılarımızda gelişmesine çalışılmakta. Bunun için Karadeniz'de yat limanlarının yapılması, bölgedeki balıkçı barınaklarının arttırılması, mevcutlarının yat turizmine hizmet verecek şekilde altyapı, elektrik, su, haberleşme ve diğer eksikliklerinini giderilmesi büyük önem taşımaktadır.''
Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Zonguldak coğrafyasının kendilerinin üzerine yüklediği birtakım zorluklar olduğunu belirterek, ''Çok konuştuğumuz büyük bir projemiz var. Bu da Zonguldak Limanı'nı doldurmak suretiyle yeni bir yeşil alan kazandırılmasıdır. Daha büyük bir liman yapma gayreti içerisindeyiz. Bu konuda alan çalışması da tamamlandı'' diye konuştu.
Düzenlenen etkinlikte 2 gün süresince Karadeniz'de yat turizminin geliştirilmesi konusunda çalışma yapılacağını anlatan Toptan, şöyle dedi:
''Buradan çıkacak sonuçlar bizim için çok büyük önem taşıyacaktır. Yatçılık Zonguldak için çok büyük önem arz ediyor. İstanbul Tuzla'da yatların yapıldığı bölge var. Orada yat yapanların yüzde 75'i Alaplı ilçesindendir. Bu hemşehrilerimiz ilçelerinde yat yapım tersanesi kurulması için girişimleri oldu. Denizcilik sektörünü de etkileyen son küresel krizde bu biraz yavaşlama dönemine girdi. Önümüzdeki yıllarda mutlaka Alaplı'ya yat inşa alanı kurulacaktır. Biz Zonguldak olarak yatçılığa çok yakın bir şehir durumundayız.''
TURİZM KIYILARDA YOĞUN
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye'nin hem iç hem de uluslararası turizmin yaz döneminde ve kıyılarda yoğunlaştığını, 1980'li yılların ikinci yarısından başlayarak hızlı bir hamleyle dünyaca tanınan, bilinen bir tatil ve gezi ülkesi durumuna geldiğini söyledi.
Dünyada değişen turist talebine uygun büyük bir potansiyel sahip Türkiye'nin, artık sıradan bir turistik varış yeri olmaktan çıktığını anlatan Naiboğlu, şöyle devam etti:
''Ülkemiz bütün varlık ve kurumlarıyla Akdeniz ve Avrasya'nın en önemli turizm ülkelerinden birisi haline gelmiştir. Türkiye 21. yüzyılın değişen turist profilinin talep ettiği tüm özellikleri barındırmaktadır. Turizm ülkemiz için dış pazarlarda rekabet gücü en yüksek sektörlerden birisidir. Yat turizmi, turizm faaliyetleri içerisinde giderek artan öneme sahiptir. Rakibimiz olan ülkelerin büyük projelerle marina kapasitelerini ve paylarını arttırma çabası içerisinde oldukları göz önünde bulundurulmalı. Ülke olarak bu konudaki eksikliklerimizi gidermenin önemi ortaya çıkmaktadır. Yapılan tahminler, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin yüksek bir yat turizmiyle karşılaşabileceğini göstermektedir. Yatçıların yeni yerleri görme arzusu ile ülkemiz kıyıları keşfetme ihtimali yüksek bir beklenti. Karadeniz'in eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel varlıklarıyla yatçılar ve yat turizmi için oldukça cazip bir deniz haline geleceğine inanıyorum.''
Türkiye'de yat turizmini destekleyen 425 adet tekne imal tesisinin bulunduğunu vurgulayan Naiboğlu, ''Bunun yanında 38 adet mega yat inşasında uzmanlaşmış firma var. Ülkemiz 25 metre üzeri yat inşası siparişlerinde 3. sırada yer almaktadır'' dedi.
''TURİST SAYISI 31 MİLYONU AŞACAK''
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanı Fikri Kolenoğlu, Türkiye'de turizm sektöründe müthiş bir gelişme sağlandığı vurgulayarak, ''Bütün dünya ekonomik krizle boğuşurken ve turizm sektörü eksiye doğru giderken biz 2010'da yüzde 3,5 artış sağladık. Şu ana kadar ki verilerle 2011'in on ayı itibariyle 2010'da gelen turist sayısını geçtik. Yıl sonu itibarıyla yüzde 10'dan fazla sayı artışı ve yüzde 12 civarında da turizmde gelir artışı sağlayacağımızı düşünüyorum. Toplam 31 milyonun üzerinde turist, 25 milyar doların üzerinde gelir elde edebileceğimizi şimdiden çok rahatlıkla söyleyebiliriz'' diye konuştu.
Türkiye'nin turizm kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu anlatan Kolenoğlu, şunları kaydetti:
''Biz bu ülkenin çok az bir bölümünü turizm anlamında kullanıyoruz. Biraz Akdeniz, Ege, İstanbul, Kapadokya ve Denizli var. Buna rağmen 31 milyon turistle dünyada 7. sıradayız. Gelir anlamında ise sonuncu sıradayız. Fakat Karadeniz maalesef bu pastadan yeterli pay almayan bölgedir. Türkiye'de turistlerin sadece yüzde 3'ü Karadeniz'e gelmektedir. Yat turizminden önce şehirlerimizin diğer turizm imkanlarını da geliştirmemiz lazım. Aksi takdirde yatla gelen kişiler limandan sadece ikmal yapıp gideceklerdir. Türkiye'deki toplam otel kapasitesinin yüzde 1,5'i Karadeniz'dedir. Bakanlıkça belgelendirilmiş herhangi bir yat limanımız yok. Ülkemizde 43 belgeli yat limanınız mevcut ama bunlardan hiçbiri Karadeniz'de değil.''
Karadeniz Ajansı Derneği Başkanı Süleyman Basa da yerelden destek almayan veya yerel yöneticilerin istemediği bir projenin gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, Karadeniz'in deniz turizmine açılması projesi denize kıyısı olan illerin ve onların yöneticilerinin ortak projesi olması gerektiğini kaydetti.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.