1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Karadeniz Powership, Gana ve Endonezya’yı da aydınlatacak
Karadeniz Powership, Gana ve Endonezya’yı da aydınlatacak

Karadeniz Powership, Gana ve Endonezya’yı da aydınlatacak

Karadeniz Holding tarafından Sedef Tersanesi’nde inşa ettirilen Ayşegül Sultan ve Zeynep Sultan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın katıldığı tören ile Gana ve Endonezya’ya uğurlandı.

A+A-

Onur Ömer BİLGİ - Vira Haber

Karadeniz Holding tarafından Sedef Tersanesi’nde inşa ettirilen Ayşegül Sultan ve Zeynep Sultan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Boynukalın’ın katıldığı tören ile Gana ve Endonezya’ya uğurlandı.

Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Boynukalın, Gana Enerji Bakanı Kwabena Donkor, Karadeniz Holding CEO’su Orhan Remzi Karadeniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKON Holding CEO’su Metin Kalkavan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Irak Enerji Bakanlığı temsilcileri, Lübnan Enerji Bakanlığı temsilcileri, Karadeniz Holding ve Sedef Tersanesi çalışanları ile birlikte çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Denize uğurlama töreninden önce Karadeniz Holding CEO’su Orhan Remzi Karadeniz, Karadeniz Powership Zeynep Sultan gemisini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Boynukalın ve , Gana Enerji Bakanı Kwabena Donkor’a gezdirdi ve gemi ile ilgili bilgilendirdi.

Sedef Tersanesi adına TÜRKON Holding CEO’su Metin Kalkavan, ülkemizin geçtiği bu zor dönemde böylesine güzel gelişmelerin yaşanmasının umut verici olduğunu söyledi. Kalkavan sözlerini şöyle sürdürdü; Başta Osman Bey olmak üzere bütün Karadeniz Holding çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Gerçekten dünyada çok vizyoner bir proje ile yer alıyorlar. Giderek büyüyorlar daha da büyüyecekler. Biz Sedef olarak Türk sahipli bu tarz projelerin dünyaya yayılmasından gurur duyuyoruz. Bu tarz projeler finansıyla malzemesiyle, lojistiğiyle çok zor, katma değeri çok yüksek olan projeler. Her biri en az 500 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu projeler çok kolay değil çok zor şartlarda yapılıyor. Başta tersane yöneticileri olarak emeği geçen tüm işçilerimize ve mühendislerimize de teşekkür ediyoruz.  Çok zor şartlarda çalışılıp yapılan projeler, ülkemizin bu zor şartlarında hem ihracatına hem üretimine hem de sanayisine katkı sağlıyor. Sektör maalesef hak ettiği yeri almış değil. Geleceği çok parlak olan bir sektör. Artık her şeyi yapabilecek hale geldik. Çok uzun zamandan beri uğraşılıyor, çok mesafe kat ettik. Sektörün birleşenleri olarak her şeyi yapabilecek konumdayız. Gördüğünüz gibi bu iki güzide eseri de sefere uğurlamaktayız. Ben Karadeniz Holding’e başarılar diliyorum.

TÜRKON Holding CEO’su Metin Kalkavan’ın ardından konuşma yapan Karadeniz CEO’su Orhan Remzi Karadeniz, “Bugün burada yaratıcılığından tasarımına, mühendisliğinden inşasına kadar Türkiye’de üretilen iki enerji gemimizi Gana ve Endonezya’ya uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz. Gemilerimiz gittikleri ülkelerde hastaneler, okullar, evler ve fabrikaları elektriğe kavuşturmakta, dost ülkelerimizin kalkanmasına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Karpowership Projemizi, Dostluk Enerjisi olarak da adlandırıyoruz. Sağladığımız elektriğin bu ülkelere refah, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. 

Gana Enerji Bakanı Kwabena Donkor konuşmasında, Türkiye ile iş birliklerini artırmak istediklerini ifade ederek, Türk şirketlerinin Gana'ya daha çok yatırım yapmasını istedi.

Gana Enerji Bakanı Kwabena Donkor’dan sonra konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin, Karadeniz Holding'in ürettiği "yüzen dev elektrik santralleri"nden gurur duyduğunu söyledi. Alaboyun, "Devletseniz her vatandaşınıza enerji sağlamak durumundasınız. Enerji sağlamanın en uygun yolu da bugün burada gördüğümüz teknoloji sayesinde, mobil, taşınabilir enerji sayesinde... Karadeniz Holding gerçekten dünyada 1 numara olmayı hak etmiştir ve 1 numaradır" ifadelerini kulandı.Türkiye'nin Afrika'nın gelişimine özel önem verdiğini aktaran Alaboyun, şunları kaydetti: "Biz bu sene G20 zirvesine ev sahipliği ediyoruz. Bu kapsam içerisinde de enerji bakanlarını bir araya getirdik. Sahra altı Afrika ülkelerinin enerjiye erişimini konuştuk. O bölgede 1,3 milyar insan yaşıyor 900 milyonu enerjiye erişemiyor. Bugün Karadeniz Holding'in yapmış olduğu, mobil çözümlerle insanlara enerjiye erişim imkanı sağlamak. Biz Türk Hava Yolları (THY) ile modüler güneş enerjisi sistemlerini en azından 100-150 kilovatlık modüler enerji sistemlerimizi, sağlık sistemlerimizi oraya götürüp kurmak istiyoruz ki hem elektrik sağlansın hem de aşıların muhafaza edildiği Ebola hastalığının en büyük nedenlerinden biri olan o aşıları muhafaza edememe sorununu ortadan kaldıralım diye böyle bir çaba içerisindeyiz. Afrika'ya özel bir önem addediyoruz."Alaboyun, Karadeniz Holding'in çalışmalarıyla dünyadaki stratejik iş kollarından birinde liderliği yakaladığını ifade etti. Beş yıl önce Gana'yı ziyaret ettiğini söyleyen Alaboyun, "Gana'daki gelişme potansiyelini gördüm, Gana Afrika'ya giriş kapısı olabilir. Bunun olmaması için hiçbir neden yok. Bunun altyapısı hazır görebildiğim kadarıyla, buradaki iş birliği de bunu gösteriyor" dedi.Gana Cumhuriyeti'ne gidecek olan Ayşegül Sultan gemisinin 235 megavatlık bir güce, Endonezya'ya gidecek olan Zeynep Sultan gemisinin de 125 megavat güce sahip olduğunu belirten Alaboyun, gezdiği gemileri çok beğendiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un konuşmasından sonra ‘Dünyanın en büyük enerji gemisi’ olma özelliğini taşıyan Karadeniz Powership Orhan Ali Khan’ın ilk kaynak töreni yapıldı. Karadeniz Powership Orhan Ali Khan, inşası sona erdiğinde, 460 megavat kapasitesi ve 300 metre uzunluğa sahip olacak. Geminin 2016'nın ikinci yarısı başında tamamlanması planlanıyor. Kaynak töreninin ardından kurdele kesimiyle enerji gemilerinin uğurlama töreni gerçekleşti.

Toplam 9 gemi ile dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip olan Karadeniz Holding, Gana Cumhuriyetine uğurlanan 235 MW kapasiteli Karadeniz Powership Ayşegül Sultan ve Endonezya Cumhuriyetine uğurlanan 125MW kapasiteli Karadeniz Powership gemilerinin filoya katılması ile üretim kapasitesini 1500MW’a çıkarmış oldu.

kptorengaleri.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 8593 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.