1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Karadeniz çocuklara emanet
Karadeniz çocuklara emanet

Karadeniz çocuklara emanet

Kirlilik, aşırı balıkçılık gibi nedenlerle balık stoklarının yüzde 80’ini kaybetmiş olan Karadeniz için yeni bir umut doğuyor.

A+A-

Karadeniz’in sorunlarının küçük yaşlarda kazanılacak bilinçle aşılabileceği düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan “Karadeniz Eğitim Kutusu” konusunda uzman sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen çok ortaklı, örnek bir çalışma niteliğinde. Bölgede yaşayan çocukları, Karadeniz’in sorunları, biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan “Karadeniz Eğitim Kutusu”; Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu Daimi Sekretaryası, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve The Coca-Cola Company işbirliğiyle Her Damla Değer Katar Projesi desteğiyle hazırlandı.

Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna olmak üzere altı ülkenin kıyısının bulunduğu Karadeniz, özellikle 80 yıldır hor kullanılmış durumda. Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik değerleriyle daha yakından tanınmayı ve korunmayı hak eden Karadeniz’in doğası için henüz çok geç değil. İlköğretim çağındaki çocukları hedefleyen ve öğretmenler için el kitabı niteliğinde olan “Karadeniz Eğitim Kutusu”; zengin içeriğiyle, çocukların eğlenerek ve görerek öğrenmeleri için çeşitli, her derse yönelik aktivite planları ve birbirinden renkli oyun seçenekleri sunuyor. Eğitim Kutusu kapsamında ayrıca, Karadeniz’de yaşayan canlıları anlatan Karadeniz’de Yaşam Kartları, Karadeniz’de Yaşam Posteri, Karadeniz Haritası ve Karadeniz Eğitim Kutusu CD’si yer alıyor.

Proje ortaklarının katılımıyla, 9 Haziran 2010 günü Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Karadeniz Eğitim Kutusu’nun öncelikle Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki illerindeki ilköğretim okullarında uygulanacağı, daha sonra Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde yaygınlaştırılacağı belirtildi. Proje kapsamında hazırlanan www.karadenizkutusu.org adlı web sitesi ise, Karadeniz Eğitim Kutusu’nun içeriğinin daha geniş kesimlerle paylaşılmasını ve uygulanmasını amaçlıyor. Dünyanın en büyük doğal oksijensiz su havzası olan Karadeniz’e Türkiye dışında Bulgaristan, Romanya, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’nın kıyısı bulunmakta ve bölgede yaklaşık 300 milyon insan yaşamaktadır.

Karadeniz'in Durumu

Karadeniz’e Avrupa’nın Tuna, Dinyeper ve Don nehirlerinin dahil olduğu 300’ün üzerinde nehir dökülmektedir. Bu nedenle, Karadeniz’e komşu pek çok ülkenin endüstriyel ve evsel atık suları nehirler yoluyla Karadeniz’i kirletmektedir. Her yıl 95.000 ton petrol atığı kazalar ve taşıma faaliyetleri sırasında Karadeniz’i kirletmektedir. Buna ek olarak Karadeniz’e ulaşan insan kaynaklı atık miktarı tahmini olarak 571 milyon m3’tür. Bugüne kadar toplam 3.774 deniz canlısının listelendiği Karadeniz’de yüksek oksijensizlikten dolayı 180 metreden daha fazla derinlikte canlı yaşamı bulunmamaktadır. Bu sebeple, Karadeniz’in yalnızca yüzde 10-13’lük bölümü deniz canlıların yaşamı için uygun ortam vardır. Karadeniz’deki doğal yaşam kısıtlamaları, aşırı avlanma ve denize ulaşan atık suların yarattığı kirlilik sonucunda son 30 yılda tespit edilen balık türlerinin yaklaşık yüzde 80’i tükenmiştir. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde avlanan balık miktarı ortalama toplam 300.000 – 400.000 arasındadır. Bunun yüzde 75’i Türkiye kıyılarında avlanmaktadır.

 Yabantv

Bu haber toplam 1072 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.