1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Kaptanların tecrübesiyle İstanbullular tehlikeyi ucuz atlattı
Kaptanların tecrübesiyle İstanbullular tehlikeyi ucuz atlattı

Kaptanların tecrübesiyle İstanbullular tehlikeyi ucuz atlattı

Dünyanın en işlek ve tehlikeli su yolu İstanbul Boğazı’ndan geçen 260 metre uzunluğundaki OOCL Novorossiysk adlı konteyner gemisinin, Tarabya sahilinde İstanbullulara büyük bir tehlike yaşattığı ortaya çıktı.

A+A-

Sosyal medyadaki videolarda kıyıyı yalayıp dönebildiği görülen 40 bin grostonluk geminin aslında karaya vurduğu ve sahil yolunda da hasar oluşturduğu belirlendi.

Güçlü ters akıntı ile sürüklendi

Ukrayna’nın Odessa limanından yola çıktıktan sonra 7 Ocak’ta İstanbul Boğazı’na giren Malta bandıralı OOCL Novorossiysk, kılavuz kaptan almasına rağmen güçlü ters akıntı ile sürüklenmeye başlamıştı. Merkezi Moskova’da bulunan OOCC firmasına ait 260 metre uzunluğu ve 35 metre genişliğindeki konteyner gemisi, akıntının ve rüzgârın etkisiyle Tarabya sahiline kadar gelmişti. Yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki geminin iki kaptanının (gemi kaptanı ve kılavuz kaptan) yaptığı tüm manevralara rağmen dev gemi sahilde dolaşan İstanbullulara büyük korku yaşatmıştı. Kılavuz kaptanın verdiği “İskele alabanda”(sonuna kadar sola) manevrasıyla sadece arka tarafını sürterek çarpışmadan kurtaran gemi, sahilde bulananların yüreklerini ağızlarına getirdi.

Gemiyi Tarabya sahilinde görüntüleyen otel çalışanı Semih Özbay o anları şöyle anlattı: “Otobüsten inerken çalıştığım otelin önünde dev geminin durduğunu sandım. Durakta indim ve yürürken üzerime doğru geldiğini gördüm. Elimi uzatsam dokunacaktım. Koşarak uzaklaştım. Üstünde taşıdığı konteynerler devrilse bile büyük tehlike yaratırdı” dedi. Videoyu çeken Haydar Sevindik de, “Gemiyi gördüğümde öyle şaşırdım ki videoyu çekmeye geç başladım. Sanki yolun yanında ilerliyordu ve kıyıya çarptığını hissettim. İstanbul’u Allah korudu” dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İstanbul Boğazı eski Başkılavuz Kaptanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen de şu değerlendirmeyi yaptı; “Konteyner gemisi olduğu ve yükü yüksek olduğu için biz bu gemilere ‘Havaleli’ deriz.  Akıntıya güçlü rüzgâr da eklenince gemi sürüklenir. Burada birde beklenmeyen kar tipisi oluşmuş. Yani Boğaz’a girdiklerinde olmayan tipiye aniden yakalanmışlar. Göz görmediği için radarla gitmek zorunda kalırsın. Radar da o şartlarda insan gözü kadar isabetli karar verdirmez.”

En iyi ve doğru kararları vererek felaketi önlediler

Deneyimli kaptan Oğuzülgen, “Hem kılavuz kaptan hem gemi kaptanı en iyi ve doğru kararları vererek felaketi önledi. Boğaz akıntısı; Anadolu Kavağı’ndan başlar Tarabya’ya vurur ve Yeniköy’e döner. Akıntıyla sürüklenirken ‘İskele alabanda’ ve hemen ardından ‘sancak alabanda’ kararları sadece kıç tarafın çarpmasına neden olmuş. İki kaptanın işbirliği İstanbul’u kurtardı diyebilirim” dedi.

Haber: Gökhan Karakaş / Milliyet

Bu haber toplam 3696 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum