Kanal İstanbul söylentisi bile rant oluşturdu
‘Çılgın proje’ olarak duyurulan Kanal İstanbul, Bakan Binali Yıldırım’ın ‘bu yıl ihaleye çıkılıyor’ açıklamasından sonra yeniden gündemde. Kanal güzergahında arsa fiyatları katlanarak artıyor. Arazi fiyatları bugüne kadar 7-8 kat yükseldi.
İkinci Boğaz olarak ifade edilen Kanal İstanbul projesi, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açacak. Projenin detayları ve ihale süreci netleşmeye başladıkça tahmini geçiş güzergahında bulunan arsa fiyatları son 1 yılda 2 ile 4 kat oranında artış gösterdi. 2015 yılı içinde gündemdeki yerini kaybetmeyen ve ihale süreciyle ilgili detayları ortaya çıkan Kanal İstanbul projesi Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy hattında olacak. Yeni yerleşim alanları haritası 30 Nisan’da Resmi gazete’de, İstanbul Avrupa Yakası Proje Alanı haritası başlığıyla yayımlandı. Geçtiğimiz hafta ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, projeyle ilgili, “Hazırlık çalışmaları devam eden projenin yapım çalışmalarını bu sene sonu başlatmayı, en azından ihaleleri başlatmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
30 TL’den, 220 TL’ye
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, projeyle ilgili yapılan araştırmalarda proje açıklanmadan önce bölgede bulunan tarla nitelikli parsellerin metrekare fiyatlarının 30-35 TL olduğunu, proje açıklandığından bu yana fiyatların metrekare bazında 200-220 TL’ye yükseldiğini kaydetti.
Maya, bazı büyük firmaların bölgede arazi alımlarının devam ettiğini dile getirdi. Maya, projenin büyüklüğüne dikkat çekerek, “64. Hükümet Eylem Planı’nda Kanal İstanbul projesi ile ilgili yasal düzenlemelerin Haziran 2016 sonuna kadar yapılmasının planlandığını gördük. Bu proje bana göre Mega Proje’nin de üzerinde bir ölçek ve kimliğe sahip... Bu proje sadece İstanbul değil, Marmara ve sonrasında tüm ülke genelini etkileyecek çok önemli dinamikleri içinde barındırıyor. Çok yönlü düşünülmesi, nüfus, ekonomik, sosyolojik ve çevre değerlendirmelerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Adeta akın var
Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. değerleme uzmanları, projenin güzergahının netleşmeye başladığı tarihlerden itibaren bölgelere gayrimenkul yatırımcılarının akın ettiğini dile getirdi.
Kanal İstanbul, 6 bin 865 hektarda, yani 68 milyon 865 bin metrekare alan üzerinde kuruluyor.
Kanal İstanbul’un 400 metre genişliğinde, 43 kilometre uzunluğunda ve 25 metre derinliğinde yapılacağı da karara bağlandı. Tüm bu özellikler projenin değerini katlarken, yeni havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu güzergâhının kanal üzerinden geçmesi bölgeyi tam olarak cazibe merkezi kılıyor.
Arazi fiyatları da bu taleple her geçen gün artıyor. Eva uzmanları, araziler imara açılıp arsaya dönüştükten sonra fiyatların son 5 yılda yüzde 100’den fazla artış gösterdiğini ifade ediyor. Projenin açıklanmasından sonra tavan yapan arsa fiyatlarında son 1 yılda ise 2 ile 4 kat oranında artış var. Özellikle Arnavutköy ilçesinin Bolluca, Haraççı, Boğazköy, Boyalık, Yeniköy ve Taşoluk mahalleleriyle Başakşehir ilçesinin Kayabaşı, Bahçeşehir ve Ziya Gökalp mahallelerine yatırımcı taleplerinin oldukça arttığı gözleniyor.
‘Yabancılar hep Kanal’ı soruyor’
Son 10 yılda yapılan dev kamu ihalelerinin İstanbul’un değerini katladığını ve ülke için itici güç olduğunu belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı hamit demir, uluslararası arenada İstanbul’un marka değerini de artırdığını dile getirdi. Demir, “Bizim yaptığımız işler de bu şekilde gerçek değerine kavuşuyor. Kanal İstanbul sadece yapıldığı bölgede değil; İstanbul’un genelinde bir değerlenme sağlayacaktır. Yurtdışı gezilerimde tanıştığım, konuştuğum işadamları bana yeri geliyor, bu projeleri soruyor. Nasıl böyle dev projeleri hayata geçirdiğimizi merak ediyorlar. Kanal İstanbul’un büyüklüğünü şu şekilde düşünmek gerekiyor: İstanbul’un bir boğazı vardı, şimdi ikincisi yapılıyor” dedi.
‘Biz de varız’
İttifak Holding’in inşaat şirketi Seha Yapı’nın da aralarında bulunduğu ortak girişimin kazandığı Başakşehir’in merkezinde bulunan 115 bin metrekarelik arazi için düzenlenen ihalede, kendilerinin de Kanal İstanbul bölgesinde yer aldığını anlatan İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Atila, İstanbul ve çevresinin projeyle nefes alacağını söyledi. Atila, “İstanbul ve çevresindeki deniz ve kara trafiğini rahatlatacak, şehrin nefes almasını sağlayacak bir proje olarak Kanal İstanbul’un gerekliliğinin farkındayız. Kanal İstanbul projesi ile birlikte Avrupa yakasında 500 bin nüfuslu yeni bir şehir daha planlanıyor. Bu doğrultuda yeni yaşam alanlarının projelendirmesi sürecine Seha Yapı olarak biz de dâhil olduk. 2016 yılının ilk yarısında inşaatına başlamayı planladığımız, projemizde 1500 adet konut ve çok sayıda ticari alan yer alacak” dedi.
Büyük projelerle ortak noktası çok
2018 yılı içerisinde bitirilmesi öngörülen yeni havalimanı projesi ve 3. Boğaz Köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yolu ile inşaatı sürmekte olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de bu yapı alanı içinde konumlanıyor. Söz konusu bölgede 2014 - 2019 yılları içerisinde E-5 Karayolu, TEM Otoyolu, Arnavutköy Merkez ve inşaatı sürmekte olan 3. Havalimanı alanı istikametindeki metro hattının hizmete girmesinin planlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre Başakşehir, Küçükçekmece ve Arnavutköy’de alınan ev sayısı da her geçen gün artıyor. Proje alanına uzak olsa da ilçe merkezlerinde hem yeni projelerden hem de ikinci elde konut alımı devam ediyor. Kanalın iki yakasına ise iki yeni şehir kurulacak. İlkinin 2023 yılına kadar kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada hayata geçirileceği planlanıyor. Nüfusun çok yoğunlaşmaması gerekçesiyle yeni şehrin nüfusunun 500 bin kişiye göre planlanması kararlaştırıldı. Yeni şehir Kanal İstanbul’un her iki tarafında 250+250 bin ya da 300+200 bin şeklinde inşa edilecek.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.