1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kadınlar balıkçılıktan çekiliyorlar
Kadınlar balıkçılıktan çekiliyorlar

Kadınlar balıkçılıktan çekiliyorlar

“Ege’nin Kadın Balıkçıları Projesi”ne göre, aile balıkçılığının temelini oluşturan kadın balıkçıların sayısı her geçen gün azalıyor.

A+A-

 Kadın balıkçıların sorunlarına çözüm üretmek üzere uygulamaya konan Ege'nin Kadın Balıkçıları Projesi ile uzmanlar ve akademisyenler kadın balıkçıların çözüme aktif katılımı, örgütlenme, liderlik konularında güçlendirilmelerine yönelik çalıştı.


Kadın balıkçılar, balıkçılık mesleğini gün geçtikçe zorlanarak yaptıklarını, buna da en büyük etkenin aşırı avcılık, yasa dışı avcılık ve bunların doğal sonucu olarak biyolojik çeşitlilikte azalma dolaysıyla düşük av miktarı ve yetersiz gelir olduğunu belirtiyor.

Geçim kaynağı değişiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi yayınlarından olan Datça-Bozburun Yarımadası Balıkçılığının Sosyoekonomik Durumu Raporu'nun ortaya koyduğu üzere; Yarımadadaki balıkçılar geçimlerini sağlayabilmek için ya balıkçılık mesleğini bırakıyor ya da artı gelir kaynaklarını tercih ediyor.

Ege'nin Kadın Balıkçıları Projesi, 2015-2016 arasında bu sorunların çözümü için kadın balıkçıların aktif katılımının desteklenmesi, kamu kurumları ve ilgili kurumlarla işbirliklerinin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürüttü. Böylece kadınların denizdeki emeğinin tanınması, denizden kopmamaları için artı gelir kaynakları üretilmesi, genç neslin balıkçılığa ilgisinin arttırılması konularınca çalışıldı. Tüm bunlar, denizel biyoçeşitlilik ve balıkçılık ekonomisi konularında uzman akademisyenler, Yarımadadaki Su Ürünleri Kooperatifleri başta olmak üzere geniş bir ekip tarafında gerçekleştirildi.

Geleneksel kıyı balıkçılığı tehdit altında

Akdeniz Koruma Derneği tarafından yürütülen Ege'nin Kadın Balıkçıları Projesi'nin koordinatörü ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu: "Datça-Bozburun Yarımadası, kadın ve erkeğin eşit bilgi ve tecrübe donanımıyla geleneksel kıyı balıkçığını yaşattığı özel bir bölge. Denizel biyoçeşitliliğin ve denizdeki kadın balıkçı sayısının azalması ülkemizdeki geleneksel kıyı balıkçılığının ve bunun getirdiği kültür için kaygı verici. Denizlerin ve kadın balıkçıların dahil olduğu geleneksel kıyı balıkçılığını yaşatmak için sürdürülebilir balıkçılık yönetiminin hayata geçirilmesi geliyor"

Ege'nin Kadın Balıkçıları Projesi, GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS fonu ve Vehbi Koç Vakfı tarafından desteği ve Bozburun, Datça, Palamutbükü, Mesudiye ve Karaköy Su Ürünleri Kooperatifleri ve KEDV’in işbirliği, Marmaris ve Datça Belediyelerinin katkıları ile yürütülüyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.