Kaçak avcılar KKTC sularını mesken tuttu
KKTC Hayvancılık Dairesi, Karpaz kıyılarında görülmeye başlayan teknelerin ‘gırgır’ olmadığını açıkladı ayrıca KKTC Bayrağı olmayan hiçbir geminin avcılık faaliyetinde bulunamayacağını belirtti
Her yıl mayıs ve haziran aylarında orkinos balığı döneminin başlamasıyla, Karpaz açıklarında, gırgır tekneleriyle yapılan yasa dışı balık avı bu yıl yine gündeme geldi.
“Gırgırlar yine Karpaz sularında” başlığıyla yayımlanan haberdeki görünen gemilerin ‘gırgır’ olmadığını söyleyen Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, Karpaz açıklarında görünen gemilerin uluslararası sularda yakalanan balıkların taşınması amacıyla kullanılan yardımcı gemi olduğu belirtildi.
Vudalı, 27/2000 Su Ürünleri Yasası’na göre KKTC Bayrağı olmayan hiçbir geminin KKTC'de avcılık faaliyetinde bulunmasının mümkün olmadığını belirterek söz konusu gemilerin gırgır gemisi olarak lanse edilip kamuoyu yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.
KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan da, her yıl bu zamanda orkinos avlandığını söyleyerek bu dönemlerde kıyılarımızda birçok teknenin görülebildiğini ifade etti.
Ayrıca bazı gemilerin karasularımıza gelerek kaçak olarak avlandığını ifade eden Atakan, geçtiğimiz yıl kıyılarımızda bir Türkiye, bir de Mısır Bayraklı geminin yakalandığını anımsattı.
Uluslararası sularda avlanan 22 gırgır var
Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın resmi sitesinden elde ettiğimiz bilgilere göre kıyılarımıza yakın uluslararası sularda avlanan balıkçılar şöyle:
“Yeniay Balıkçılık; Hacı Şevki Yalçın; Akerko 1; Akgün Balıkçılık-3; Abdulkadir Oğulları; Kılıç 16; Zaman Avcı 2; Azizler-1; Kolcular; Köroğlu; Nazım Kurşun; Necati Reis 2; Nursu-3; Sürsan-1; Bedevi Reis; Mahmutcan-1; Kul Balıkçılık-1; H. Emrullah Reis; Geçiciler Balıkçılık; Başoğlu Balıkçılık-1; Ağaoğulları-6; Burak Yağız”
Vudalı: Kamuoyu yaratılmaya çalışılıyor
Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, geçtiğimiz gün Karpaz kıyılarında görülen teknelerin gırgır değil, balık taşıma teknesi olduğunu belirtti. Vudalı, gazetelerde söz konusu teknelerin “Gırgır teknesi” olarak lanse edilerek kamuoyu yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.
Vudalı, söz konusu gemilerin, uluslararası sularda yakalanan balıkların taşınması amacıyla kullanılan yardımcı gemiler olduğunu söyleyerek 27/2000 Su Ürünleri Yasası’na göre KKTC Bayrağı olmayan hiçbir geminin ülkemizde avcılık faaliyetinde bulunamayacağını dile getirdi.
KKTC’nin karasularının 12 deniz mili olduğunu hatırlatan Vudalı, karasularımızda izinsiz kimsenin balık avlayamayacağını belirterek gemilerin sadece uluslararası sularda balık avlayabileceğine dikkat çekti.
Vudalı, 26 Mayıs-25 Haziran 2018 tarihleri arasında uluslararası sularda avcılık faaliyetinde bulunacak gırgır teknelerinin Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu belirterek başvuru sonucunda 22 teknenin avcılık faaliyeti yapmasına izin verildiğini ifade etti.
Avcılık faaliyetinde bulunacak olan söz konusu teknelerin isimlerini ise Türkiye’den aldıklarını belirten Vudalı, teknelerin bilgisini hem Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na hem de KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirdiklerini dile getirdi.
Vudalı, gırgır teknelerinde Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) gözlemcilerinin olduğunu belirterek ülkemizde avcılık faaliyetinde bulunmasının mümkün olmadığını kaydetti.
Söz konusu gemilerin normal zamanlarda sadece bakanlar kurulu kararıyla su, yiyecek ve yakıt ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ülkemize gelebileceğini belirten Vudalı, acil durumlarda ve hava şartlarının kötü olduğu zamanlarda ise uluslararası antlaşmalar gereği sığınma olarak karasularımızda belli bölgelere demir atabileceğini ifade etti.
Atakan: Karasularımızda kaçak avcılık oluyor
KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan ise, her yıl bu zamanda orkinos avlandığını söyleyerek bu dönemlerde kıyılarımızda birçok teknenin görülebildiğini ifade etti.
Atakan, bazı gemilerin karasularımıza gelerek kaçak avlanabildiğini belirterek, geçtiğimiz yıl bir Türkiye, bir de Mısır Bayraklı geminin yakalandığını anımsattı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın her zaman denizlerde olup, her olaya yetişmesinin mümkün olmadığını söyleyen Atakan, bu yüzden ülkemizde denetim mekanizmasının oluşturulmasının şart olduğuna vurgu yaptı. Her geminin uzaktan takibinin yapılabilmesi için AIS cihazı kullandığını belirten Atakan, söz konusu cihazın uluslararası hukuka göre kapatılmasının suç olduğunu dile getirdi.
Atakan, AIS cihazı sayesinde kıyılarımızda avlanan gemilerin telefonlara indirilen bir uygulama sayesinde bile takip edilebildiğini belirterek, teknolojinin gelişmesi ve farkındalık oluşmasıyla kaçak avın önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
Ayrıca denetleme mekanizması olmadığı için Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihbarları değerlendirerek hareket ettiğine söyleyen Atakan, “Umarım yetkililer halkın sesini duyar ve denetimi ön plana çıkarır” şeklinde konuştu.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.