1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Jeofizik araştırma gemisi "Turkuaz" denize indirildi
Jeofizik araştırma  gemisi "Turkuaz" denize indirildi

Jeofizik araştırma gemisi "Turkuaz" denize indirildi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İstanbul Tersanesi tarafından inşa edilen Jeofizik araştırma gemisi 'MTA Turkuaz' törenle denize indirildi.

A+A-

Tuzla’daki İstanbul Tersanesi’nde inşaa edilen jeofizik araştırma gemisi MTA TURKUAZ, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerjive Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle denize indirildi.

Türk bayrağı ve balonlarla süslenen gemi özellikleri bakımından Türkiye’nin yeni araştırma gemisi olmakla birlikte jeofiziksistemler ve deniz tabanı ayrıntılıgörüntüleme haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı robot aracın yanı sıra,su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanla donatılacak. MTA Turkuaz’ın tasarımı yüzde 100 yerli ve tamamen Türk mühendislerinden oluşan dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, jeofizik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın üretilmesinin çok hayırlı bir iş olduğunu belirterek, "Bu, Türkiye'de üretilmemiş, bütün malzemeleriyle işçiliğiyle tüm emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok da fazlasını belki yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın imkanlarından faydalanmış olacaktık. Türkiye'de bunu üretmekle fevkalade güzel, hayırlı bir iş yaptığımızın da bilinmesini isterim" dedi. 

Arınç, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde Maden Tetkik Arama (MTA) için üretilen jeofizik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın denize indirilme töreninde yaptığı konuşmada, tersaneler bölgesine ilk defa geldiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını ileten Arınç, "Böyle bir açılış töreninde bulunmayı çok istedi. Ancak Ankara'daki hızlı trafiği, yoğun çalışmayı hepiniz takip ediyorsunuz. Bir taraftan hükümetimizin gerçekten çevremizdeki, bölgemizdeki gelişen olaylarla, bir taraftan da yaklaşan seçimle ilgili yoğun çalışma trafiğini hepiniz takip ediyorsunuz" diye konuştu.

"Sismik araştırma gemisi" sözlerinin özellikle son yıllarda çok daha fazla duyulduğunu belirten Arınç, "Piri Reis'ten başlayarak en sonda iyi bir donanıma sahip olan Barbaros Hayrettin, yurtdışından satın alınan bu geminin de Doğu Akdeniz'de Kıbrıs çevresinde faaliyet gösterdiğini hepiniz biliyorsunuz" dedi.

Bugünün, özel girişimciliğin, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın MTA ile el ele vererek başardığı bir hikaye ve destan olduğunu ifade eden Arınç, dünyadaki bu tür araştırma gemilerindeki teknolojik donanım, çağdaş tüm aygıtların gemide bulunduğunu kaydetti.

"Türkiye'de bu ve benzeri gemiler artık rahatlıkla üretilebilir"

Eserin Türk mühendislerin, Türk işçi ve ustalarının önemli bir projeyi başarma konusundaki iddialarını ortaya koyduğunu vurgulayan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Savunma sanayimiz destek vermek suretiyle takriben 300 milyona yakın bir masrafı gerektiren bu gemiyle artık Türkiye'de bu ve benzeri gemiler de artık rahatlıkla üretilebilir. Savunma sanayinin desteklediği bütün projeler, Türkiye'de yapılabilir. Türk düşüncesi, fikri, kapasitesi, projesi, uygulaması Türkiye'de mümkün olabilir. Bu örnek sadece Türkiye'nin ihtiyaçları için değil, belki de tüm dünyaya hizmet verebilecek bir noktaya gelmiştir."

"Fevkalade güzel bir iş yaptığımızın bilinmesini isterim"

Sismik geminin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Arınç, geminin 86 metre boyu, 23 metre genişliği ve büyüklüğünün yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkanlarının bulunduğunu anlattı.

Gemideki helikopter platformu hakkında da bilgi veren Arınç, daha önce de Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yerli malı helikopter üretimi ve gemilerin denize indirilmesi törenlerine katıldığını ve bunun gurur verici olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Cari açığın giderilmesine yönelik bir çaba olarak da görülebilir. Çünkü bu, Türkiye'de üretilmemiş, bütün malzemeleriyle işçiliğiyle tüm emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok da fazlasını belki yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın imkanlarından faydalanmış olacaktık. Türkiye'de bunu üretmekle fevkalade güzel, hayırlı bir iş yaptığımızın da bilinmesini isterim" değerlendirmesinde bulundu. 

Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız  Maden Tetkik Arama (MTA) için yaptırılan jeofizik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın denize indirilme töreninde yaptığı konuşmada, Hindistan, Fransa, Singapur, Çin ve İngiltere gibi ülkelerin denizlerdeki maden aramacılığı ile ilgili faaliyetlerini yakından bildiklerini, Hindistan ve Çin'in yalnızca elektrik tesisatlarında kullandığı bakırı denizde aramaya başladığını kaydetti.

Japonya'nın maden aramacılığı ile ilgili konularda 200 milyon dolardan fazla bütçe ayırdığı bilgisini veren Yıldız, özellikle cep telefonlarının, laptopların ve hibrit arabaların teknolojik ürünlerinde kullanılmak üzere çinko ve diğer bütün metalik madenlerle alakalı aramalarına devam ettiğini dile getirdi. Yıldız, şu anda denizlerdeki maden aramacılığı ile ilgili çalışmaları dünyada 20'ye yakın ülkenin sürdürdüğünü ifade etti. "MTA Turkuaz, sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek" diyen Yıldız, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla arama faaliyetlerinde bulunacağının altını çizdi.
Söz konusu geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına kadar bir çok alanda katkı koyacağını anlatan Yıldız, "Bu bizim tersanelerimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermek açısından da önemli. Denizlerimizden elde edeceğimiz iyi haberlerle, müjdeli haberlerle, şu ana kadar alabilmiş değiliz, bir petrol ya da doğalgaza rastlıyor olabilmemizle beraber sondaj platformunu da inşallah bu tür tersanelerde yapmış olacağız" şeklinde konuştu.

"Arama yatırımlarını bütçe olarak 10 katına çıkardık"

Bakan Yıldız, son 13 yılda bütün alanlarda arama yatırımlarını bütçe olarak 10 katına, sondaj miktarını da 6 katına çıkardıklarını söyledi.Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında arama ve üretim kabiliyetlerinin yürüttükleri diplomasi ile çok iyi noktalara geldiğini bildiren Yıldız, "Anlayış olarak 'Bir damla petrol bir damla kandan daha değerlidir' demedik" ifadelerini kullandı. Kendi çıkarları uğruna, milyonlarca insanın ölmesine, evlerinden ve yurtlarından olmasına müsaade etmediklerini vurgulayan Yıldız, sömürgeci bir milletin mirasçıları olmadıklarını dile getirdi.

Son 7-8 ay içerisinde dünyadaki ham petrol fiyatlarının oynamasından kaynaklanan sebeplerle 975 milyar dolarlık bir rakamın üretici ülkelerden tüketici ülkelere kaydığı bilgisini veren Yıldız, MTA'nın bütçesini 10 katına çıkardıklarını da söyledi. Yıldız, 7,2 milyar ton kömüre yeni rezerv katıldığını, bu rakamın dünyanın bir günde kullandığı kömür miktarına denk geldiğini ifade etti.

MTA'nın 555 milyon dolara ihale ettiği bütün jeotermal kuyuları ile beraber son 12 yılda çok ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Yıldız, bunların 360 milyon lirasının kuyuların bulunduğu ilin özel idaresine aktarılan bütçe olduğunun altını çizdi.

İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener ise konuşmasından sonra Bakan Yıldız'a günün anısına bir hediye takdim etti.

Tuzla Müftüsü Aşır Durgu'nun açılış duasını yaptığı törende, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakan Yıldız, İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçi, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin, Maden Tetkik Arama Müdürü Yusuf Ziya Coşar, Savunma Sanayi Müsteşarı Orhan Öge, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu açılış kurdelasını kesti.

Yaklaşık 2 yıl önce İstanbul Denizcilik'te yapımına başlanan ve 100 milyon euroya mal olan "MTA Turkuaz" adlı sismik araştırma gemisi büyük ölçüde tamamlandı. Denize bugün indirilen  yüzde 100 yerli tasarım MTA Turkuaz'ın yapımında bin işçi görev yaptı.

MTA Turkuaz araştırma gemisinin görevi, modern bilimsel ekipman donanımıyla Türkiye deniz yetki alanları başta olmak üzere dünya denizlerinde doğal kaynakların aranması, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, alt yapı hizmetleri üretmek ve bu amaçla su kolonun, deniz dibi ile dip altının özelliklerini araştırma faaliyetlerini icra etmek. Özel sektör kuruluşları veya üniversiteler tarafından derin ve açık denizlerde yapılması planlanan bilimsel ve teknik araştırmalar, denizaltı zemin etütleri, fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergah veya stabilite incelemeleri, mühendislik veya araştırma amaçlı projeler, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği, ekolojik araştırmalar için gerek duyulan çalışmalar doğrultusunda MTA Turkuaz araştırma gemisinin imkanlarından yararlanılacak.

50 personelin görev yapacağı gemi, 86 metre boyu, 23 metre genişliğinin yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkânlarıyla RV Barbaros Hayreddin Paşa'yı geride bırakacak.

turkuaz-001.jpgturkuaz1-001.jpgturkuaz2.jpgturkuaz3.jpgturkuaz7.jpgturkuaz9.jpg

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2696 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.