İztuzu'nu kurtarmak için dava açıldı
İztuzu Plajında yapılması planlanan caretta caretta hastanesine körşı, yapılaşmanın önü açılacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için dava açıldı.
Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda yapılması planlanan caretta caretta hastanesine karşı, bölgede yapılaşmanın önünü açacağı ve doğal dengenin bozulmasına neden olacağı gerekçesiyle, yürütmesinin duruldurulması istemiyle Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
Deniz Kaplumbağları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), bir süre önce İztuzu Plajı’nda, 20 metre boyunda 19 metre eninde caretta caretta görünümünde deniz kaplumbağaları hastanesi yapmak için çalışma başlattı. DEKAMER’in bu çalışması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Doğa tutkunu 20 kişi, Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş öncülügünde geçen 4 Kasım’da Muğla İdare Mahkemesi’nde, yapılması planlanan rehabilitasyon merkezinin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
'DOĞA KORUMA ENDEKSLİ DEĞİL'
Avukat Ulutaş, dava dilekçesinde, gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Dava konusu idari işlemler/kararlar yeni arazi kullanım kararını içerdiğinden ve planlanan alanda esnek mekansal kabullere yer verdiğinden, doğa koruma endeksli bir planlama stratejisi gütmemektedir. Dava konusu imar planlarıyla önerilen arazi kullanım politikasını gerekçelendiren kamu yararı içeriğinin toplumsal/kamusal/ekolojik odaklı değil de, talep üzerinden tarif edilmiştir. İlgili mevzuatın çevre imar bütünlüğünü bozmayacak işlem tesis edilmesi gerektiği yönündeki hükmüne karşın önemli bir arazi kullanım değişikliği getirilmek istenmektedir. Bu alana özel plan kararıyla, bölgesel ölçekte bir değişim gerçekleşecek. Üst ölçekli planlarla öngörülmemiş olan yeni bir çekim noktası oluşturulmak istenmekte. Çevre kullanımlarla kurulması gereken ilişkinin dikkate alınmamış olmasından, ulaşım ilişkilerinin yönünü değiştirecek güçte bir arazi kullanım kararı ortaya çıkacak. İşlevle uyumlu yeni yolların bulunmamasından, mevzuat gereği ilgili idarelerin (Belediyelerin, Kurul'un, Komisyon’un) davalı idarenin teşkilatlanmasında ona bağlı birimlerin dahi görüşlerinin alınması gerekirken, alınmayarak eksik işlem tesis edilmiştir. Tüm bunlardan kaynaklanan hukuka aykırılıkların dikkate alınarak şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığından yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ederiz.” Davaya, Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı, Doğayı Hayvanları Koruma Derneği, Dalyan turizm Kültür ve Turizm, Çevre koruma Derneği de müdahil oldu.
'PROJE DALYAN MERKEZE YAPILMALI'
Türkiye Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Muğla Temsilcisi ve İztuzunu Kurtarma Platformu Üyesi Okyay Tirli, davayla ilgili yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DEKAMER’in projesine değil, yerine karşı olduklarını söyledi. Bunu bütün sivil toplum örgütleri olarak desteklediklerini belirten Tirli, “Gelecekte bu projenin turizm açısından büyük getirisi olacağı için Dalyan içinde olmasını istiyoruz. İztuzu Sahili dünya mirası, SİT alanı, göçmen kuşların uğrak yeri ve caretta carettaların yuvalama alanı. İçinde bir ekosistem barındırıyor. 22 dönümlük araziyi tahsis ederek böyle bir yere bin metrekare inşaat izni alırsanız bunda bir yanlışlık vardır. DEKAMER diyor ki, 'Buraya 500 metrekare yer yapacağız.' Sonra peşinden konaklama tesisi gelecek. Sadece carettaları korumak için dünya mirasını, göçmen kuşları ve eko sistemi yok edemeyiz. Pamukkale Üniversitesi Rektörüne de sesleniyoruz; bu doğa tahribatına sakın ola izin vermeyin. Burası bir gösteri merkezidir. Bu merkez Dalyan içinde olmalı. En önemli ikinci bir neden de buraya böyle bir yapının izninin verilmesi demek yapılaşmanın yolunu açmak demektir. Lojmanlar, oteller gelir. Böyle bir yer Yunanistan’da da var ama şehrin içinde ve girenler para ödüyor. Biz de aynısını yapalım. Burayı korumaya çok kararlıyız” diye konuştu.
AĞAÇ KESİLMEYECEK İDDİASI
DEKAMER Müdürü Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ise konuyla ilgili “Yılda 40- 50 civarında caretta caretta yaralanıyor ya da ölüyor. Rehabilitasyon merkezimiz ise 20 caretta caretta kapasiteli. Operasyon, bakım ve kış aylarında yaşadığımız zorluklar nedeniyle yeni hastane projesi düşünüldü. Kesinlikle tek bir ağaç bile kesilmeyecek” dedi. DEKAMER Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Teknikeri Meliha Çoban da bu yıl toplam 33 deniz kaplumbağasından 10’unun sağlığına kavuşturulduğunu, 12’sinin öldüğünü, 11’inin de halen tedavi ve bakımlarının sürdüğünü söyledi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.